Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το "αγκάθι" του μεταναστευτικού, οι αντιδράσεις και οι κόντρες


Της Νίκης Ζορμπά

Ούτε βήμα πίσω από την ειλημμένη της απόφαση για δημιουργία κλειστών δομών στα νησιά δεν κάνει η Κυβέρνηση, έχοντας στείλει σινιάλο δια του εκπροσώπου της, Στέλιου Πέτσα: Δεν γίνεται ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες να μπαίνει τροχοπέδη στη λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δημιουργία κλειστών δομών με επίταξη χώρων, αποτελεί την κυβερνητική απόφαση στην οποία στηρίζεται η υλοποίηση του σχεδίου για το Προσφυγικό- Μεταναστευτικό, το "αγκάθι" , όχι μόνον στο κυβερνητικό σώμα αλλά και στην χώρα.

Ο κ. Πέτσας, αποτύπωσε και την βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις κλειστές δομές, εξηγώντας πως "δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι άναρχες ανοιχτές δομές που υπάρχουν σήμερα, αλλά να μην υπάρξουν κλειστές".

Οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών - αναμενόμενες μεν- κλιμακούμενες δε, ασφαλώς και προβληματίζουν την Κυβέρνηση αλλά εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, υπαναχώρηση από το σχέδιο που έχει ανακοινωθεί, δεν προβλέπεται.

Ο αρμόδιος υπουργός Νότης Μηταράκης άλλωστε, ξεκαθάρισε πως η ΒΙΑΛ, η Μόρια και η ανοιχτή δομή της Σάμου θα κλείσουν άμεσα προκειμένου να δομηθούν κλειστά κέντρα.


H απόφαση της Κυβέρνησης να μην υπαναχωρήσει από την υλοποίηση των κλειστών δομών ωστόσο σε καμία περίπτωση δε συνιστά παραγνώριση του κινδυνου της δυσαρέσκειας και των αντιδράσεων. Εξ΄ού και την Κυριακή, οι Νότης Μηταράκης και Μιχάλης Χρυσοχοίδης προγραμματίζεται να "ζυμώσουν" τα κομματικά στελέχη της Ν.Δ στην Πειραιώς.

Αντιδράσεις

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου έχει βγει στα κάγκελα και με ψήφισμά της δηλώνει σε ένδειξη πίεσης πως ...διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Κυβέρνηση με επίδικο την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται οι εκτάσεις γης για τη δημιουργία των κλειστών δομών.

Μέχρι και με προσφυγή στην Δικαιοσύνη απειλεί η κατα τ άλλα "γαλάζια" Περιφέρεια, επιβεβαιώνοντας τους κυβερνητικούς φόβους πως παρά την κατά κράτος νίκη των αυτοδιοικητικών που στηρίχθηκαν από την Ν.Δ στις εκλογές του Μαίου, αρωγούς η κυβέρνηση στο σχέδιό της, δεν πρόκειται να βρει τα στελέχη αυτά.

Η αξιωματική αντιπολίτευση , η οποία λόγω των κυβερνητικών της πεπραγμένων στο θέμα της διαχείρισης του Προσφυγικού, δεν έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία ούτε ασφαλώς των άμεσα ενδιαφερόμενων τοπικών κοινωνιών, δεν στηρίζει τη δημιουργία κλειστών κέντρων και τάσσεται υπέρ της αποσυμφόρησης των νησιών, ζητώντας μετ επιτάσεως την ανάκληση της επίμαχης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Να ξεσηκώσει πάντως "θύελλα" αντιδράσεων σε τοπικό επίπεδο δεν δύναται και για λόγους αντικειμενικούς. Επιμένει ωστόσο να επενδύει στην προσπόριση πολιτικού οφέλους από την κόντρα Κυβέρνησης- τοπικών κοινωνιών, στο πλαίσιο της πάγιας ρητορικής που ακολουθεί και ο Αλέξης Τσίπρας ότι η Ν.Δ προεκλογικά παραπλάνησε τους Πολίτες προσωποποιώντας τις ευθύνες ενός εθνικού προβλήματος στον ΣΥΡΙΖΑ .

Η ανάγνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την ΠΝΠ συνοψίζεται στην αναφορά του κ. Τσίπρα χθες από την Άρτα: " Έκαναν ΠΝΠ ενώ η Βουλή είναι ανοικτή, είναι προφανές γιατί το κάνανε. Διότι δεν θα το ψήφιζαν ούτε οι βουλευτές του αν φέρναν το νομοσχέδιο για την επίταξη προκειμένου να χτίσουν φυλακές στα νησιά. Δεν θα τους ψήφιζαν οι βουλευτές τους από τα νησιά. αλλά ούτε κι άλλοι ενδεχομένως. Το έχουμε δει ξανά να συμβαίνει".

Δια του εκπροσώπου της, Α. Χαρίτση, η Κουμουνδούρου αντιπροτείνει: Άμεση αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, ενίσχυση των υπηρεσιών ασύλου, στήριξη των νησιών με νοσηλευτικό προσωπικό και αστυνομικές δυνάμεις και άσκηση πιέσεων για έμπρακτη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]