Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αποκάλυψη: Πάρτι κατασκόπων και υποκλοπών στην Ελλάδα


Πρόσφατα, η αμερικανική εφημερίδα Washington Post, καθώς και άλλες μεγάλες Δυτικές εφημερίδες, έφεραν στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά ντοκουμέντα για ένα δίκτυο παρακολουθήσεων και υποκλοπών συστημάτων κρυπτογραφημένων συνομιλιών σε όλο τον κόσμο.

Επρόκειτο για ένα σύστημα που έστησαν η CIA σε συνεργασία με τη γερμανική μυστική Υπηρεσία, BND, αμέσως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω μιας -φαινομενικά "αθώας"- ελβετικής εταιρείας. Στο αυτό ενέταξαν εταιρείες - κολοσσούς, όπως τη γερμανική Siemens, και η αμερικανική, Motorola. Μεταξύ, των χωρών που παρακολουθούσαν, αποκαλύπτεται ότι ήταν και η Ελλάδα. Περιττό, βέβαια, να υπενθυμίσει κανείς ότι τόσο η Siemens όσο και η Motorola υλοποίησαν εκτεταμένα έργα σε κρίσιμους τομείς στην Ελλάδα. Η Siemens, εκτός των άλλων, έστησε το μεγαλύτερο μέρος της τηλεφωνίας στη χώρα μας.

Το σημαντικότερο είναι ότι όλο αυτό το κατασκοπευτικό σύστημα που είχε ως βιτρίνα του την ελβετική εταιρεία, Crypto AG, και λειτούργησε επί δεκαετίες, πολύ πιθανώς έως το 2004, και τυπικώς έβαλε λουκέτο το 2018, ήταν ένα από τα πολλά κομμάτια των κατασκοπευτικών δικτύων που οικοδόμησαν οι ΗΠΑ σε συνεργασία με άλλους στενούς συμμάχους τους. Και σίγουρα ήταν προάγγελος του παγκόσμιου συστήματος γενικευμένης παρακολούθησης κρατών και ανθρώπων, το οποίο αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, NSA, Εντουαρντ Σνόουντεν.

"Η δράση της Crypto -σημειώνει η Washington Post- έχει άμεση σχέση με τη σύγχρονη κατασκοπεία. Δείχνει, δε, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέπτυξαν μια ακόρεστη όρεξη για παγκόσμια επιτήρηση, η οποία αποκαλύφθηκε το 2013 από τον Edward Snowden".


Σκάνδαλα υποκλοπών στην Ελλάδα

Τις δυο τελευταίες δεκαετίες έγιναν πάμπολλες αποκαλύψεις σε Δυτικά ΜΜΕ (κυρίως γερμανικά και αμερικανικά) για τα δίκτυα και τις μεθόδους υποκλοπών στην Ευρώπη, και, μεταξύ των άλλων, και στην Ελλάδα. Υποκλοπές που είχαν αφετηρία τις ΗΠΑ, και άλλες στις οποίες εμπλέκεται η Γερμανία, ή άλλες χώρες - σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Το 2005, επίσης, στην Ελλάδα αποκαλύφθηκε το μείζον σκάνδαλο των υποκλοπών συνομιλιών μέσω κινητής τηλεφωνίας. Τότε, έγινε γνωστό ότι παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας, όπως όλα δείχνουν, από τις ΗΠΑ. Να σημειωθεί ότι, έως και σήμερα, η τραγωδία Τσαλικίδη δεν έχει φωτιστεί και ουδείς υπεύθυνος γι' αυτό δεν έχει τιμωρηθεί. Όπως επίσης, ουδέποτε αποκαλύφθηκε η πιθανότατη συνεργασία Ελλήνων κρατικών υπαλλήλων με τα ξένα κέντρα υποκλοπών.

Θεωρείται βέβαιον ότι αυτό το σύστημα υποκλοπών κινητής τηλεφωνίας, όπως και άλλα δίκτυα, στήθηκαν με πρόσχημα την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Οι Δυτικές εταιρείες βρήκαν την ευκαιρία να πουλήσουν την πραμάτεια τους στην Ελλάδα το 2004, και ταυτόχρονα οι μυστικές Υπηρεσίες να κοριάσουν τους πάντες και τα πάντα.

Ως γνωστόν, τα προηγούμενα χρόνια πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, υπουργός Δημόσιας Τάξης στις κυβερνήσεις Σημίτη, ήταν, από το 1999 έως το 2003, ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επίσης, επικεφαλής της ΕΥΠ έως και το 2004, ήταν ο πρώην διπλωμάτης, Παύλος Αποστολίδης.

Σήμερα, βέβαια, οι παρακολουθήσεις έχουν περάσει σε άλλο, υψηλότερο επίπεδο μαζικών παρακολουθήσεων, όπως πρώτος αποκάλυψε ο Σνόουντεν. Και σίγουρα η ασφάλεια των συνομιλιών τόσο των κυβερνητικών, πολιτικών και κρατικών παραγόντων στη χώρα μας, όσο και των απλών πολιτών, είναι περισσότερο ευάλωτη από ποτέ.

Πρόσφατα, μάλιστα, έγινε γνωστό ότι ακόμα και η ΕΥΠ σκοπεύει να προμηθευτεί σύστημα παρακολούθησης του Watsapp και του Viber. Εκτιμάται, πάντως, ότι ήδη ξένες μεγάλες δυνάμεις χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια τέτοια συστήματα υποκλοπών στην χώρα μας.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, εκτός των κρατικών υποκλοπών και των κατασκοπευτικών δικτύων που έχουν στήσει ξένες δυνάμεις, έχει αυξηθεί ο κίνδυνος των ιδιωτικών στρατών μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονα συστήματα παρακολούθησης - υποκλοπών (π.χ. "βαλιτσάκια).


2004: Χορός κατασκόπων και υποκλοπών

Σήμερα, το Antinews αποκαλύπτει ορισμένες άγνωστες πτυχές εκείνης της εποχής, οπότε οι ξένοι και ντόπιοι πράκτορες, κρατικοί υπάλληλοι και ιδιώτες, είχαν στήσει χορό στην Αθήνα.

Ένα περίεργο "περιστατικό", λοιπόν, το οποίο ουδέποτε έγινε γνωστό, σημειώθηκε το καλοκαίρι του 2004, λίγο καιρό πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε, συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές ένα στέλεχος της γερμανικής εταιρείας, Siemens, η οποία, ως γνωστόν, μαζί με μια αμερικανική, είχε αναλάβει να στήσει το ηλεκτρονικό σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων, C4i.

Επανειλημμένως στο παρελθόν, έχει καταγγελθεί ότι η "υπόθεση C4i", εκτός από οικονομικό σκάνδαλο, αποτελεί πιθανότατα και σκάνδαλο κατασκοπείας. 'Η τουλάχιστον κάτι τέτοιο επιχειρήθηκε να γίνει. Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο άπειροι πρώην και εν ενεργεία κάθε λογής υπηκοοτήτων πράκτορες συνέρρεαν στην Αθήνα εκτελώντας χρυσοφόρα συμβόλαια. Τόσο για την τσέπη τους, όσο και για τις "Υπηρεσίες" τους και τις εταιρείες των χωρών τους.

Ο Γερμανός της Siemens, λοιπόν, συνελήφθη, επειδή έφερε μαζί του μια... περίεργη συσκευή. Το πιθανότερο σχετιζόταν με κάποιου είδους κρυπτογράφηση. Η σύλληψη προκάλεσε αναταραχή στην έδρα της γερμανικής εταιρείας στην Ελλάδα, η οποία αμέσως έσπευσε να θέσει στη διαθεσιμότητα του Γερμανού συλληφθέντα έναν από τους καλύτερους δικηγόρους της.

Με συνοπτικές διαδικασίες, ο A.W. αθωώθηκε. Η επιστολή που έστειλε, στις 13 Ιουλίου 2004, ο δικηγόρος της Siemens Hellas στον τότε επικεφαλής της εταιρείας στην Ελλάδα, Μιχάλη Χριστοφοράκο (τον γνωστό δραπέτη στη Γερμανία για το σκάνδαλο Siemens), είναι χαρακτηριστική.

"Αγαπητέ Μάκη (σ.σ. έτσι προσφωνεί τον Μιχάλη Χριστοφοράκο), όπως γνωρίζεις ο A.W. αφέθηκε ελεύθερος την 8-7-2004 από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών, ενώ την 9-7-2004 κηρύχθηκε αθώος από το Β' Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, το οποίο επίσης ήρε την κατάσχεση της συσκευής CV και διέταξε την απόδοση αυτής στον ανωτέρω. Για τη τελευταία έχουμε ήδη αρχίσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να λάβουμε εντός 15 ημερών την ως άνω συσκευή".

Άγνωστο, βέβαια, παραμένει ακόμα και σήμερα γιατί αυτή η πρεμούρα της Siemens για τη συγκεκριμένη συσκευή, για την οποία συνελήφθη το συγκεκριμένο στέλεχος της Siemens, το οποίο είχε σταλεί στην Ελλάδα ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Αμαρτωλό μου C4i

Από άλλα έγγραφα, τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το Antinews, προκύπτει ότι μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος "ασφαλείας" των Ολυμπιακών, C4i, επιχειρήθηκαν μαζικής κλίμακας υποκλοπές.

Ειδικότερα, υπόνοιες ότι, μέσω του ακριβοπληρωμένου C4i, επιχειρήθηκε να στηθεί μηχανισμός υποκλοπών, εξέφρασαν στο παρελθόν υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛΑΣ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε σε "ενημερωτικό σημείωμα - υπόμνημα", που συνέταξε το Φεβρουάριο του 2007, αξιωματικός της Αστυνομίας, μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Παραλαβής Προμήθειας Συστημάτων C4i. Της αρμόδιας Επιτροπής δηλαδή, που ήταν επιφορτισμένη να ελέγχει τόσο τις τεχνικές προδιαγραφές όσο και της οικονομικές πτυχές του Ολυμπιακού έργου.

Το υπόμνημα, το οποίο περιλαμβάνει σωρεία παρατηρήσεων γύρω από τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα που είχε το C4i, αλλά και εντονότατων διαφωνιών για τις διαδικασίες παραλαβής του συστήματος από το Δημόσιο, ετέθη υπόψιν, εκτός των αρμοδίων κρατικών παραγόντων, και σε πρωτοκλασάτους πολιτικούς των δύο σημαντικότερων κομμάτων.

Ειδικότερα, ο συντάκτης της έκθεσης τονίζει ότι τα τερματικά του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφαλείας ήταν διασυνδεμένα με κομπιούτερς αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, στις ΗΠΑ, ενώ υπογραμμίζει πως το γεγονός ότι το προσωπικό που χειριζόταν το C4i δεν ήταν Έλληνες, αλλά Αμερικανοί, άνοιγε την "Κερκόπορτα" σε κάθε επίδοξο "κοριό".

Χαρακτηριστικά στην έκθεση αναφέρεται: "Η SAIC (σ.σ. αμερικανική εταιρεία, επικεφαλής της κοινοπραξίας εταιρειών -μαζί με τη Siemens- που είχε αναλάβει το έργο) παρέμεινε κύριος-ιδιοκτήτης των συστημάτων και παράλληλα διαχειριστής τους στο κρίσιμο διάστημα της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων με ό,τι αρνητικά είχε αυτό για την ασφάλεια. Τούτο, γιατί άλλο είναι να υπάρχουν Έλληνες διαχειριστές και άλλο Αμερικανοί που έχουν άμεση πρόσβαση στους servers. Ενδείξεις εμπλοκής, μέσω C4i, υπάρχουν στο θέμα των υποκλοπών. Μάλιστα, η Διεύθυνση Ασφαλείας Ολυμπιακών Αγώνων (ΔΑΟΑ), προκειμένου να υλοποιήσει των επιχειρησιακό σχεδιασμό και να συμβάλλει στη βελτίωση των συστημάτων, σύρθηκε στη διαδικασία και υποχρεώθηκε να διαπιστεύσει περισσότερα από 2000 άτομα της SAIC ως τεχνική υποστήριξη που "αλώνιζαν" στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις κατά την κρίση τους, σε όλη τη διάρκεια των Αγώνων".


Γερμανός - πρόσωπο κλειδί

Να σημειωθεί ότι, όπως αποκαλύφθηκε στη Γερμανία, μετά την έκρηξη του σκανδάλου Siemens, η γερμανική εταιρεία συχνά προσέφερε "διευκολύνσεις" στη μυστική υπηρεσία της χώρας, BND. Ειδικότερα, σε κάποιες από τις χώρες που είχε στήσει τηλεφωνικά δίκτυα και συστήματα, επανειλημμένως, μέσω αυτών, είχε πραγματοποιήσει υποκλοπές για λογαριασμό του γερμανικού κράτους.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι σύνδεσμος ανάμεσα σε Siemens και την BND, πρώην πρωτοκλασάτο στέλεχος της Siemens Γερμανίας, το οποίο κατόπιν ήλθε στην Ελλάδα και έγινε σημαίνον στέλεχος της Siemens Hellas.Στη συνέχεια, όταν αποχώρησε από τη Siemens Hellas, του παραχωρήθηκε θέση "επίτιμου στελέχους" σε μεγάλη ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείτο -και- στις τηλεπικοινωνίες. Επί σειρά αρκετών ετών, το πρόσωπο αυτό ζούσε σε νησί των Κυκλάδων. Όταν, όμως, ξέσπασε το πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο, "για λόγους υγείας" έφυγε από την Ελλάδα. Παρ' ότι εμπλεκόμενος στο σκάνδαλο Siemens, η Ελλάδα ουδέποτε τον "κυνήγησε" πραγματικά.


Τα τερματικά "έβλεπαν" ΗΠΑ

Επιπλέον, ο συντάκτης του ενημερωτικού σημειώματος της ΕΛΑΣ υπογραμμίζει, ότι, "μετά από συμφωνία που επήλθε μεταξύ των Αμερικανών και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, και προφανώς προφορική εντολή στη ΔΑΟΑ, ο υποστράτηγος (σ.σ. αναφέρει το όνομά του) ενέκρινε και έδωσε έγγραφη εντολή στη SAIC, τον Αύγουστο του 2004, για εγκατάσταση και διασύνδεση τερματικών GPS του Ολυμπιακού Κέντρου Ασφαλείας με την Κεντρική Υπηρεσία της NGA στο Μισούρι των ΗΠΑ (υπάρχουν όλα τα έγγραφα). Έτσι, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ γνώριζαν όλες τις κινήσεις".

Εάν ισχύουν αυτές οι επισημάνσεις, τότε αυξάνονται οι υποψίες ότι στη διάρκεια της μεγαλύτερης αθλητικής διοργάνωσης, το 2004, στην Αθήνα βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη χορός πρακτόρων, με πρόσχημα τις τρομοκρατικές απειλές. Το γεγονός αυτό άλλωστε, επιβεβαιώθηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο, από την αποκάλυψη του σκανδάλου των υποκλοπών συνομιλιών κινητών τηλεφώνων μέσω της Vodafone και, πολύ πιθανώς, των υπολοίπων εταιρειών.

Το "ελληνικό Γουότεργκέϊτ" που αφορούσε υποκλοπές των συνομιλιών του πρώην πρωθυπουργού, κ.Κ.Καραμανλή, ολόκληρου του τότε υπουργικού συμβουλίου, καθώς και παραγόντων του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας, ακόμα και σήμερα, σε μεγάλο βαθμό, παραμένει στο σκοτάδι. Βέβαιον πάντως, θεωρείται ότι αυτό το παρακρατικό μόρφωμα στήθηκε πριν τους Ολυμπιακούς, και συνέχισε τη βρώμικη δράση του και μετά. Εκτιμάται ωστόσο, ότι το συγκεκριμένο κύκλωμα υποκλοπών, δεν σχετίζεται άμεσα με το C4i.

Ξέφραγο αμπέλι

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, εκτός των γνωστών, μεγάλων "ευαγών ιδρυμάτων" των ΗΠΑ, όπως NSA και CIA, δύο ακόμα μικρότερες υπηρεσίες που διατηρούν σχέση εξάρτησης από τις πρώτες, προκάλεσαν την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων την προσοχή αξιωματικών των ελληνικών υπηρεσιών ασφαλείας. Πρόκειται για την NGA (National Geospacial Intelligence Agency) και τη ΝΙΜΑ (National Imagery and Mapping Agency). Και οι δύο υπηρεσίες συνδέονται στενά με NSA, CIA και το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Να σημειωθεί πως περίπου μια εβδομάδα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών, μετά από πληροφορίες ότι σε μια ομάδα 16 τεχνικών αμερικανικής εταιρείας, μόνον οι τρείς ήταν τεχνικοί και οι υπόλοιποι ήταν όλοι πράκτορες, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απέρριψε το αίτημα να επισκεφθούν το κέντρο επιχειρήσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η μοναδική προσπάθεια που έκαναν. Θεωρείται σίγουρο ότι άλλες φορές κατάφεραν να περάσουν απαρατήρητοι. Εκτός των "συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεών" τους (cover operations), οι Αμερικανοί που εκείνη την περίοδο ήλεγχαν τα πάντα στη χώρα μας, δεν δίστασαν να "καταλάβουν" και το προαύλιο του μεγάρου της Κατεχάκη. Εκεί, η NSA είχε στήσει μερικά βαν, όπου κατέληγαν πολλές από τις πληροφορίες που συγκεντρώνονταν.


Αποκαλύψεις της Washington Post

Ιδού όμως, ορισμένα από τα στοιχεία που αποκάλυψε πρόσφατα η Washington Post:
-Η εταιρεία, Crypto AG, πήρε την πρώτη σημαντική δουλειά της με την κατασκευή "μηχανών κρυπτογράφησης" για τα στρατεύματα των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου. Ξεπλένοντας αυτό το χρήμα, μετετράπη σε κυρίαρχο κατασκευαστή συσκευών κρυπτογράφησης επί δεκαετίες.

Η ελβετική εταιρεία έκανε τζίρους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πουλώντας εξοπλισμό σε περισσότερες από 120 χώρες, στον 20ο αλλά και κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα. Πελάτες της, μεταξύ των άλλων, ήταν το Ιράν, χώρες Λατινικής Αμερικής, ο "πυρηνικός αντίπαλος" της Ινδίας, το Πακιστάν, ακόμη και το Βατικανό.

Αυτό που κανένας από τους πελάτες της δεν γνώριζε, ήταν ότι η Crypto AG ανήκε στην CIA και είχε μια εξαιρετικά "διαβαθμισμένη" (top secret) συνεργασία με τις μυστικές Υπηρεσίες της Δυτικής Γερμανίας.

Από το 1970 και μετά, η CIA και το "αδελφάκι" της, η Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA), μαζί με τους Γερμανούς συνεργάτες τους κλιμάκωσαν ακόμα περισσότερο τις κινήσεις τους. Ανάμεσα στους άλλους, παρακολούθησαν τους μουλάδες του Ιράν κατά τη διάρκεια της κρίσης ομήρων του 1979, τροφοδοτούσαν τη Βρετανία με πληροφορίες σχετικά με το στρατό της Αργεντινής κατά τη διάρκεια του πολέμου των Φώκλαντ, παρακολουθούσαν δικτάτορες της Νότιας Αμερικής, και βέβαια οι "λατρεμένοι" τους, ήταν αξιωματούχοι της Λιβύης, οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο των παρακολουθήσεων για την περίφημη βομβιστική ενέργεια στην ντίσκο "Λα Μπέλ" (σ.σ. La Belle, θύματα και Αμερικανοί), στο Βερολίνο το 1986.

-(...) Η γερμανική μυστική Υπηρεσία, BND, φοβόταν ότι υπήρχε μεγάλος κίνδυνος να εκτεθεί, εάν αποκαλύπτονταν οι δραστηριότητές της, και γι' αυτό στην αρχή του 1990 φέρεται να έβαλε τέλος σε αυτή τη συνεργασία.

Η CIA, όμως, αγόρασε το μερίδιο των Γερμανών στην ελβετική εταιρεία, και απλώς συνέχισε, σπρώχνοντας την Crypto να συνεχίσει την κατασκοπεία μέχρι το 2018. Τότε, η εταιρεία πούλησε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της, όπως ισχυρίζονται νυν και πρώην παράγοντές της.

Από την αρχή, η σύμπραξη CIA και BND χαρακτηριζόταν από μικρές διαφωνίες και εντάσεις. Η BND, κατά τους Αμερικανούς, συχνά φαινόταν να ενδιαφέρεται για το κέρδος. Κάτι που δυσαρεστούσε τους Αμερικανούς, οι οποίοι «υπενθύμιζαν συνεχώς στους Γερμανούς ότι πρόκειται για μια επιχείρηση πληροφοριών, και όχι για μπίζνες χρηματικού κέρδους» (σ.σ. προφανώς, προς όφελος των γερμανικών εταιρειών).

-(...) Δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων τους να διαχειρίζονται μια εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, CIA και BND αποφάσισαν να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Έτσι, οι Γερμανοί στρατολόγησαν τη Siemens, με έδρα το Μόναχο, προκειμένου να συμβουλεύει την Crypto για επιχειρηματικά και τεχνικά ζητήματα. Σε αντάλλαγμα, θα εισέπραττε το 5% των πωλήσεων. Στη συνέχεια, οι ΗΠΑ έφεραν τη Motorola. Η Siemens ερωτήθη για όλα αυτά, αλλά αρνήθηκε κάθε σχολιασμό. Το ίδιο, δε απάντησαν, και οι παράγοντες της Motorola.

Παρ' ότι η Γερμανία δεν εντάχθηκε ποτέ στο φημισμένο "Five Eyes", ένα διεθνές δίκτυο πληροφοριών που αποτελούταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία και τον Καναδά, με την σχέση που οικοδόμησε με τις ΗΠΑ, μέσω της Crypto, η Γερμανία κινήθηκε πιο κοντά στο αμερικανικό σύστημα κατασκοπείας απ 'ό, τι θα φαινόταν πιθανό μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Με τη μυστική στήριξη, λοιπόν, της Crypto από δυο εκ των κορυφαίων μυστικών Υπηρεσιών του κόσμου, η εταιρεία Crypto ήκμασε.

-(...) Επί σειρά ετών, η BND είχε υποχωρήσει έναντι της αμερικανικής αξίωσης να μην γίνεται διάκριση ανάμεσα στους αντιπάλους και τους συμμάχους τους. Οι Αμερικανοί θεωρούσαν ότι οι "μη ασφαλείς εκδόσεις" των προϊόντων της Crypto, δηλαδή εκείνες που έδιναν τη δυνατότητα να πραγματοποιηθούν υποκλοπές, έπρεπε να δίνονται σε όλες τις χώρες, ανεξαρτήτως εάν επρόκειτο για σύμμαχο ή αντίπαλο.

Οι Γερμανοί, επίσης, λέγεται ότι ενοχλήθηκαν και από την σπουδή των Αμερικανών να κατασκοπεύουν, εκτός από τους πλησιέστερους συμμάχους τους, και στόχους όπως τα μέλη του ΝΑΤΟ, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία.

Παρά την αποχώρησή τους από το κατασκοπευτικό πρόγραμμα, οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να συγκεντρώνουν πληροφορίες. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο Snowden, οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ όχι μόνο παρακολουθούσαν τη Γερμανία ως στόχο, αλλά υπέκλεπταν ακόμα και το κινητό τηλέφωνο της Γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ.

Το συγκεκριμένο κατασκοπευτικό πρόγραμμα της CIA θεωρήθηκε ότι ολοκληρώθηκε ουσιαστικά με την αποχώρηση της Γερμανίας. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να λειτουργούσε και το 2004 δεδομένου ότι υπάρχουν αρκετές ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες η κατασκοπευτική επιχείρηση ήταν ακόμα ζωντανή.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πως να μην παραμένει στο σκοτάδι το "Ελληνικό Γουοτεργκεϊτ" όταν ο εκ Καρπάθου ορμώμενος W.B. πράκτορας της CIA,που είχε στήσει το κύκλωμα των καρτοκινητών-σκιών, την έχει κοπανήσει στις ΗΠΑ και ο αρμόδιος εισαγγελέας, την Άνοιξη 2019, έθεσε στο αρχείο τον φάκελλο της προσαγωγής του στη Δικαιοσύνη διότι είναι "αγνώστου διαμονής" !!! Διότι, βεβαίως, βεβαίως, ούτε η CIA ούτε οιαδήποτε Αμερικανική αρχή γνωρίζει που βρίσκεται ο καλός αυτός άνθρωπος. Και το Ελληνικό Κράτος.....άστε καλύτερα, να μην πω τι κάνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΚΥΡΙΕ ΠΡΕΣΒΥ... ΟΥΤΕ ΣΕ ΧΩΡΑ ΜΠΑΝΑΝΙΑ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ... ΑΛΛΑ ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΦΟΥ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΤΑΙ...

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]