Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θρίλερ με την παραίτηση της υπουργού στα Σκόπια


Συνεχίζεται το σίριαλ με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ρασέλα Μιζράχι, η οποία αποθεώνεται από τους ψηφοφόρους του VMRO-DPMNE στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε μείζον πολιτικό θέμα εξελίσσεται στη γειτονική χώρα η παραμονή της υπηρεσιακής υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Ρασέλα Μιζράχι στην κυβέρνηση Σπασόφσκι, η οποία σχηματίστηκε (στις 3 Ιανουαρίου) για να οδηγήσει τη χώρα στις κάλπες στις 12 Απριλίου μετά την ενέργεια της υπουργού να επανατοποθετήσει στο υπουργείο της πινακίδα, στην οποία αναγράφεται το προηγούμενο συνταγματικό όνομα της χώρας («Δημοκρατία της Μακεδονίας»).

Και την Πέμπτη (13 Φεβρουαρίου) ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Όλιβερ Σπασόφσκι, ζήτησε εκ νέου την παραίτησή της από την κυβέρνηση, προτείνοντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να την αντικαταστήσει με έναν από τους οκτώ βουλευτές (Ελιζαμπέτα Κάντσεφσκα Μίλεσκα, Σάσο Βασίλιεφσκι, Κρστο Μούκοσκι, Λιούμπεν Αρναούντοφ, Βλάντανκα Αβίροβιτς, Εμίλια Αλεξάντροβα, Νόλα Ισμαήλοβα Σταρόβα και Ζεκίρ Ραμτσίλοβιτς) που είχαν εκλεγεί με τα ψηφοδέλτια της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE – ένας ως συνεργαζόμενος- και αποπέμφθηκαν, στηρίζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών. Την σύγκλιση του Κοινοβουλίου προκειμένου να αποφασιστεί η καρατόμηση της κυρίας Μιζράχι ζήτησε και ο βουλευτής του κόμματος του Ζόραν Ζάεφ, Αλεξάνταρ Κιρακόφσκι, από τον πρόεδρο της Βουλής, Ταλάτ Τζαφέρι. Ο τελευταίος, ωστόσο, αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους απέφυγε να διευκρινίσει μέχρι στιγμής εάν και πότε θα προγραμματίσει μια συζήτηση στο κοινοβούλιο με θέμα την αντικατάσταση της υπουργού που προέρχεται από το VMRO-DPMNE.


Πηγές από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζουν ότι τελικά η κυρία Μιζράχι δεν θα υποχρεωθεί σε παραίτηση ενώ αποστάσεις από την πρόταση του κόμματος Ζάεφ κρατά και το αλβανικό κόμμα και κυβερνητικός εταίρος DUI. Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανή παραίτηση της υπηρεσιακής υπουργού μπορεί να προκαλέσει νέα πολιτική αναταραχή στη Βόρεια Μακεδονία και να επιτρέψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μελλοντικά να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικά αν αυτό δεν θα είναι το επιθυμητό. Το επιχείρημα που ενδέχεται να επικαλεστεί το VMRO-DPMNE είναι ότι εξαιτίας της αποπομπής Μιζράχι δεν τηρήθηκε ο όρος της εύρυθμης διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, το οποίο αποτελεί και το κύριο μέλημα της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Το παραπάνω σενάριο κυκλοφορεί τις τελευταίες ώρες στα Σκόπια περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

«Είναι αστείο να αντικατασταθεί η υπουργός για μία ταμπέλα»

Ας ασχοληθεί με τους υπουργούς που προέρχονται από το κόμμα του το SDSM (Σοσιαλδημοκρατική Ένωση) και ας αφήσει την κυρία Μιζράχι, κάλεσε τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό, Όλιβερ Σπασόφσκι, την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του VMRO-DPMNE, Ντίμτσε Αρσόφσκι, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα προτείνει νέο υποψήφιο για τον υπουργικό θώκο. «Είναι πραγματικά αστείο να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε την κυρία Μιζράχι εξαιτίας μίας ταμπέλας στο υπουργείο. Είναι μια υπουργός που κάνει τη δουλειά της επαγγελματικά και από την άλλη βλέπουμε τους υπουργούς του Ζάεφ να εμπλέκονται σε εκατομμύρια σκάνδαλα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αρσόφσκι.

Την ίδια ώρα η υπηρεσιακή υπουργός συνεχίζει το πρόγραμμά της κανονικά. Την Πέμπτη συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Μπαντζνικίν, τονίζοντας και οι δύο αξιωματούχοι τις πολύ καλές σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες. «Με τον πρέσβη υποστηρίζουμε το μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα της εργασίας και της κοινωνικής πολιτικής, που υπογράφηκε μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων από τις δύο χώρες το 2016. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει ανταλλαγή εμπειριών στον τομέα της εργασίας, ενεργά μέτρα και πολιτικές απασχόλησης με ιδιαίτερη έμφαση στην κοινωνική υποστήριξη των ατόμων με αναπηρίες και την οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών» δήλωσε η υπουργός μετά το τέλος της συνάντησης.

Στο πλευρό της στέκονται εκατοντάδες φίλοι του VMRO-DPMNE οι οποίοι αντιτάχθηκαν στην Συμφωνία των Πρεσπών με μηνύματά τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χαρακτηρίζοντας την πράξη και την στάση της γενναία. Δίπλα της βρίσκονται και πολλά στελέχη του κόμματος τα οποία έχουν δεσμευθεί ότι θα επιδιώξουν να αλλάξουν τον Συνταγματικό όνομα της χώρας όπως αυτό ορίστηκε από την Συμφωνία με την Ελλάδα. επαναφέροντας το παλιό.

Συστάσεις από την ελληνική πρεσβεία στα Σκόπια δέχθηκε και ο έτερος υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών από το κόμμα του VMRO-DPMNE, Νάτσε Σούλεφ. Αφορμή στάθηκε η προ ημερών προεκλογική συνάντησή του με σώματα ασφαλείας έχοντας ως φόντο το παλιό όνομα της χώρας αλλά και η μη αναγραφή του Συνταγματικού ονόματος της χώρας στο βιογραφικό του.

Τίμος Φακαλής
Έθνος



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]