Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μία κρίσιμη εβδομάδα στη Συρία...


Όπως έχει γίνει ήδη γνωστό, οι Τούρκοι μεταφέρουν στη Συρία μαζικά νέες δυνάμεις, καθώς έχουν καταγραφεί και παρουσιαστεί κομβόι οχημάτων, τεθωρακισμένων ή μη, με ισχυρές δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Τούρκοι δημιουργούν μια γραμμή άμυνας, σε ευθεία, από τον βορρά ως το νότο με την πόλη της Ιντλίμπ. Κατά συνέπεια, το συμπέρασμα που “μας βοηθούν” να εξάγουμε σχετίζεται με την αποφασιστικότητά τους να μην αποδεχθούν περαιτέρω προέλαση.

Εάν το ζήτημα εξεταζόταν αμιγώς από στρατιωτικής απόψεως, οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις στη Συρία θα μπορούσαν να ακυρώσουν στην πράξη τους τουρκικούς σχεδιασμούς, διακινδυνεύοντας όμως στρατιωτική κλιμάκωση, συν τον κίνδυνο να σπρώξουν την Τουρκία προς την πλευρά της Δύσης. Γι’ αυτό και εκτιμάται πως δεν θα κινηθούν.

Υπάρχει ωστόσο η πιθανότητα, αν οι Σύροι συνεχίσουν να προελαύνουν και το ηθικό των τζιχαντιστών που εξ ορισμού έχει δεχθεί σκληρό πλήγμα από τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, τα τουρκικά στρατεύματα να βρεθούν περικυκλωμένα, χωρίς να μπορούν να κάνουν και πολλά, στην πραγματικότητα τίποτα, δίχως αεροπορική υποστήριξη.


Κατά συνέπεια, θα εισερχόμασταν εκ νέου σε στρατιΩτικά σενάρια κλιμάκωσης. Δεν θα πρέπει να διαλάθει της προσοχής, ότι παρά την όποια ποιότητα των ρωσικών αεροπορικών δυνάμεων (μαχητικά αεροσκάφη Su-35), η τουρκική… ποσότητα “έχει τη δική της ποιότητα”, όσον αφορά στο συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων.

Ένα άλλο γενικότερο συμπέρασμα που μοιάζει ορθολογικό με τα παρόντα δεδομένα στο έδαφος, είναι ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με την Μόσχα έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα και δεν θα ξαναγίνουν εύκολα “ιδανικές”.

Ο Τούρκος “σουλτάνος” διέβη τον Ρουβίκωνα με την Ουκρανία, κάνοντας ξανά λόγο περί μη αναγνώρισης της κυριαρχίας της Ρωσίας στην Κριμαία, αλλά και για τους τουρκογενείς Τατάρους… Αυτό πρόκειται για ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θέμα για τους Ρώσους, με αποτέλεσμα να χάσει ο Ερντογάν την όποια αξιοπιστία μπορεί να είχε στην εξαιρετικά καχύποπτη Μόσχα. Καχύποπτη… σε “επίπεδο DNA”. Ας όψεται η Ιστορία και η Γεωγραφία.

Αυτήν την εβδομάδα είναι εξαιρετικά πιθανό να κριθεί τι θα γίνει με τις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Οι συριακές δυνάμεις έχουν να πάρουν ένα ελάχιστο τμήμα ακόμη του αυτοκινητόδρομου Μ5, μήκους 450 χιλιομέτρων, που οδηγεί από τον βορρά στον νότο της χώρας και συνδέει το Χαλέπι με τα σύνορα της Ιορδανίας…

Το θέμα είναι αν οι συριακές δυνάμεις του Άσαντ θα κινηθούν προς τα δυτικά. Εάν σταματήσουν, κάτι που δεν μπορεί να αποκλειστεί, πιθανότατα θα οδεύσουμε σε συμφωνία που θα είναι ίσως και η τελική. Αυτή η συμφωνία θα δώσει στην Τουρκία όλη την υπόλοιπη επαρχία Ιντλίμπ και τον βορρά μέχρι την Τζαραμπλούς.

Πρακτικά τι σημαίνει αυτό; Ότι εκεί θα δημιουργηθεί ένα κρατίδιο δορυφόρος της Τουρκίας, όπως τα Κατεχόμενα στη Βόρειο Κύπρο. Αυτό θα αποτελέσει μια τεράστια νίκη για την Άγκυρα και ταυτόχρονα θα της λύνει ενδεχομένως τα χέρια για επιχειρήσεις στην Κύπρο και την ανατολική Μεσόγειο.

Το ερώτημα είναι εάν η Μόσχα επιθυμεί ή όχι μια τέτοια διευθέτηση… Αυτό θα μπορούσε να ισχύει και για να μην “τα σπάσει” με τον Ερντογάν, αλλά και για να απαλλαχθεί η Συρία από τους τζιχαντιστές και φανατικούς σουνίτες που θα κατοικήσουν στο νέο κρατίδιο… Άρα η εβδομάδα [που ξεκινά είναι κρίσιμη από πολλές απόψεις.

Defence-Point


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]