Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αυτούς έχουμε... Με αυτούς θα πάμε;


Το Σαββατοκύριακο, οι μεγάλες συστημικές εφημερίδες, στα δημοσιεύματά τους, αναδύουν κλίμα αγωνίας για τα μεγάλα προβλήματα στην οικονομία, τα εθνικά, το μεταναστευτικό, κ.α..

Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία δείχνουν για τους τριγμούς που υφίσταται συνολικά το πολιτικό σύστημα της χώρας, και ειδικότερα η κυβέρνηση, για την οποία αφήνουν να διαφανεί ότι υφίσταται φθορά. Ίσως μεγαλύτερη της αναμενόμενης για τους λίγους μήνες διακυβέρνησης που έχει. Κοινή συνισταμένη των ΜΜΕ είναι, πάντως, ότι, παρά τις παραφωνίες (απίστευτα φάλτσα, θα λέγαμε εμείς, ειδικά στις περιπτώσεις Δένδια, Παναγιωτόπουλου, για τα εθνικά, και Άδωνι για την πρώτη κατοικία) που υπάρχουν, πρέπει να στηριχτούν κατ' αρχήν η ίδια η κυβέρνηση, και συνολικότερα οι Μητσοτάκης - Τσίπρας.

Σε βασικό άρθρο, στο "Βήμα" με τον "εκφραστικό" τίτλο "Αυτούς έχουμε. Με αυτούς θα πορευτούμε", γράφει ο συντάκτης του: "Μια σπάνια συνομιλία τις προάλλες με έναν δοκιμασμένο σε δύσκολες συνθήκες πολιτικό , που χρειάστηκε να λάβει αποφάσεις και να κάνει επιλογές σε τούτους τους ταραγμένους και αβέβαιους καιρούς, προσέφερε ερεθίσματα και έδωσε ευκαιρίες πραγματικής αναζήτησης. Γιατί απλούστατα διακρινόταν από ορθολογισμό και ειλικρίνεια . (...) Όλοι εμείς, κατέληξε ο συνομιλητής μας, να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι η χώρα για τα επόμενα προβλεπτά χρόνια θα πορευτεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτούς έχουμε και με αυτούς θα πάμε" .

Θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να ανέφερε ο συντάκτης το όνομα αυτού του "αόρατου" πολιτικού. Έτσι, για να ξέρουμε κι εμείς οι πτωχοί που πληρώσαμε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε το βάρος των "δύσκολων" αποφάσεών του, με ποιον έχουμε να κάνουμε, και για να γνωρίζουμε ποιος βάζει το δίλημμα: "Μητσοτάκης ή Τσίπρας".


Σε άλλο άρθρο, στην “Καθημερινή", ο συντάκτης του ανέφερε: "Ο πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με τρία δύσκολα προβλήματα, το προσφυγικό - μεταναστευτικό, την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, και τα παιχνίδια εξουσίας μεταξύ ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Είναι και τα τρία εκρηκτικά ζητήματα και κανένα δεν έχει προφανή ή εύκολη λύση. Το προσφυγικό σίγουρα δεν έχει λύση. Τα άλλα δύο ενέχουν εθνικό ή και πολιτικό ρίσκο. (...) Αν δεν πετύχει η σημερινή κυβέρνηση μας περιμένει η χαοτική ακυβερνησία με άγνωστους ρυθμιστές. Η αποστολή είναι εξαιρετικά δύσκολη και γι αυτό θέλει , μαζί με την κριτική, και στήριξη".

Κοντολογίς, από τα δημοσιεύματα συνάγονται τα εξής: Τα κεφάλια μέσα. Μην διαμαρτύρεστε. Η εκκλησιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του -σχεδιαζόμενου- δικομματικού συστήματος να είναι καλά, και οι προσκυνητές θα κοπιάσουν. Βέβαια, άλλα μας έλεγαν τα προηγούμενα χρόνια, ταυτιζόμενοι πλήρως με τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας, όσο αυτή ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Τώρα, όμως, όπως η ΝΔ κάνει επίδειξη κωλοτούμπας σε όλους τους τομείς, ακολουθώντας πιστά τη γραμμή της κυβέρνησης Τσίπρα, έτσι κι' αυτοί είναι αναγκασμένοι να ταυτιστούν μαζί της στις κυβιστήσεις.

Φάλτσα... ανασχηματισμού

Ανεξαρτήτως των παραπάνω, τα συστημικά ΜΜΕ εκδηλώνουν την ιδιαίτερη ανησυχία τους ως προς τα κυβερνητικά φάλτσα στην περίπτωση των εθνικών θεμάτων και ειδικότερα των ελληνοτουρκικών.

Χαρακτηριστικά, μεγάλη εφημερίδα αναφέρει ότι, "σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, το κλίμα έχει επιβαρυνθεί για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, που δεν δίστασε να αποκαλύψει δημοσίως μέρος του διαλόγου του με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με τη διαχείριση της υπόθεσης του Ουρούτς Ρέϊς (σ.σ. τουρκικού ερευνητικού σκάφους)".

Άλλη εφημερίδα προβαίνει σε συστάσεις προς το μέγαρο Μαξίμου, σημειώνοντας: "Ταυτόχρονα με την εξωτερική κινητικότητα, εκδηλώνεται και μια εσωτερική πολυλογία που αποβαίνει αυτοϋπονομευτική. Τα μηνύματα τη ελληνικής διπλωματίας πρέπει να είναι ζυγισμένα και στοχευμένα. Όχι άλλες πολιτικάντικες παρορμήσεις".

Ουσιαστικά, με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, τα Μέσα Ενημέρωσης έρχονται να επισημάνουν ό,τι τόνιζε το Antinews μήνες τώρα. Βέβαια, το κάνουν ανισομερώς, δεδομένου ότι στρέφονται κυρίως κατά του υπουργού Άμυνας, Ν.Παναγιωτόπουλου, ενώ αντίθετα χαϊδεύουν τον υπουργό Εξωτερικών, Ν.Δένδια, ο οποίος, ωστόσο, εξίσου έχει διαπρέψει σε άστοχες δηλώσεις και σε αποτυχίες χειρισμού θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

Δένδιας Vs Παναγιωτόπουλου

Οι Ν.Παναγιωτόπουλος και Ν.Δένδιας, με την βροχή σχεδόν καθημερινών συνεντεύξεων, συναγωνίζονται μεταξύ τους σε αστοχίες. Αλλά τώρα, εξαιτίας του αδειάσματος του υπουργού Άμυνας από τον υπουργό Εξωτερικών σε πρόσφατη συνέντευξη του δεύτερου στην ΕΡΤ, άπαντες ανακάλυψαν τα "φάλτσα" του Ν.Παναγιωτόπουλου και "πολιτικάντικες παρορμήσεις".

Όταν, μήνες πριν, επισημάναμε τις απαράδεκτες δηλώσεις Δένδια, ο οποίος χασκογελώντας έλεγε, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι Τούρκοι είναι ανόητοι επειδή "τρυπάνε" εντός της κυπριακής ΑΟΖ σε μέρη που δεν θα βρουν φυσικό αέριο, άρα δεν τρέχει τίποτα, ή τις ανεπανάληπτες δηλώσεις Παναγιωτόπουλου περί "αμφισημίας" των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου, την ίδια στιγμή που σε αυτές τις ζώνες είχαν εισβάλλει τουρκικά ερευνητικά συνοδεία πολεμικών πλοίων, άπαντες σφύριζαν αδιάφορα.

Όταν το Antinews προειδοποιούσε ότι πρέπει να είναι πιο φειδωλοί και ιδιαίτερα προσεκτικοί οι αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στις δηλώσεις τους, διότι δεν τους ακούει μόνον η ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και οι "απέναντι", άπαντες αδιαφορούσαν, ζώντας στιγμές απόλαυσης της πρόσφατα αποκτηθείσας εξουσίας. Το Antinews είχε επισημάνει, επίσης, ότι ο Ν.Παναγιωτόπουλος αυτο-υπονομεύεται με όσα συνεχώς λέγει, τη στιγμή που άλλοι, εντός και εκτός του υπουργείου Άμυνας, του ροκανίζουν την καρέκλα. Έτσι, εσχάτως, εμφανίστηκαν "πληροφορίες" περί ... ανασχηματισμού του.

Τώρα, όμως, που, όπως όλα δείχνουν, ότι τα ελληνοτουρκικά δεν είναι απλά ένα επικοινωνιακό παιχνιδάκι, αίφνης ανακάλυψαν ότι οι διαρροές Παναγιωτόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες ο ισχυρός άνεμος "έσπρωξε" το "Ουρούτς Ρέϊς" εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είναι επικίνδυνες. Και ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι off the record δηλώσεις που φέρεται να έκανε ότι, αν έγιναν παρασκηνιακές συνεννοήσεις Αθήνας - Άγκυρας, όπως ισχυρίστηκε ο Τ.Ερντογάν, για να μην πλησιάσουν φέτος Έλληνες αξιωματούχοι στα Ίμια και να ληφθούν αντίστοιχα μέτρα και για τα "υπόλοιπα νησιά", αυτές έγιναν σε υψηλότερο επίπεδο από αυτό του υπουργού Άμυνας. Δηλαδή, πιθανώς μεταξύ μεγάρου Μαξίμου - τουρκικής προεδρίας.

Αργά, τα θυμήθηκαν όλα αυτά. Βέβαια, αν και τα συστημικά ΜΜΕ επιδεικνύουν περίσσια σπουδή έναντι του Ν.Παναγιωτόπουλου, επειδή προφανώς ο Ν.Δένδιας διαθέτει καλές δημόσιες σχέσεις, ούτε ένα από αυτά δεν τον εγκάλεσε διότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν μπήκε καν στον κόπο να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τις δηλώσεις Ερντογάν για τα Ίμια και τις "γκρίζες ζώνες". Τουναντίον, ο ίδιος περιφερόταν λαλίστατος στα ΜΜΕ, αφήνοντας αιχμές για τον υπουργό Άμυνας (ενδεχομένως, ορθώς) και για την αντιπολίτευση.

Μέχρι τώρα, ωστόσο, δεν έχουμε ακούσει ούτε από τον έναν ούτε από τον άλλο, τι θέση παίρνουν έναντι των τοποθετήσεων του αναπληρωτή συμβούλου ασφαλείας του πρωθυπουργού, Θάνου Ντόκου, περί "συνεκμετάλλευσης".

Εκτός -και πάλι- από τη "διαδικασία του Βερολίνου";

Εξίσου "αμάσητους" κατέβασαν τα συστημικά ΜΜΕ και τους απαράδεκτους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στο Λιβυκό, που είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη του Βερολίνου. Κι' ας δήλωνε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ότι το ζήτησε από την Α.Μέρκελ, και ότι θα επιμείνει πάλι. Τώρα, σύμφωνα τουλάχιστον με δημοσιεύματα σε μερίδα των ΜΜΕ, η νέα διάσκεψη για τη Λιβύη αναμένεται να γίνει και πάλι χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει και νέα διάσκεψη για τη Λιβύη, αυτή τη φορά σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, στο περιθώριο της Συνόδου για την Ασφάλεια που θα γίνει στο Μόναχο στις 14 με 16 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών, θα πάρουν μέρος όσες χώρες είχαν παρευρεθεί σε αυτή του Βερολίνου. Κάτι που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μετάσχει. Στο Μόναχο, ωστόσο, δεν αποκλείεται να βρεθεί ο Έλληνας πρωθυπουργός, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών. 'Η, τουλάχιστον, μόνον ο δεύτερος.

Ο Χριστός κι η Παναγιά μαζί τους

Κατά τα λοιπά, ιδιαίτερης προβολής στα ΜΜΕ έτυχε το ότι στην πρόσφατη κοπή της πίτας του υπουργείου Εξωτερικών, οι Δένδιας και Βαρβιτσιώτης έκοψαν πρώτα κομμάτια στον Χριστό και την Παναγία. Σίγουρα, τους χρειαζόταν να κόψουν και κομμάτια στους δώδεκα αποστόλους και σε όλους τους αρχάγγελους, γιατί με τόσες αστοχίες στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων, θα χρειαστούν και όλες τις ορδές των αγγέλων μαζί τους.

Βέβαια, σε κάποιες παραπολιτικές στήλες εφημερίδων πέρασε, λέει, η δυσαρέσκεια των μελών του διπλωματικού Σώματος, επειδή στα χρόνια του μνημονίου μειώθηκε σχεδόν κατά το ήμισυ ο προϋπολογισμός του υπουργείου Εξωτερικών. Βέβαια, τα ίδια ακριβώς υποστηρίζουν και οι στρατιωτικοί, αφού και ο προϋπολογισμός του υπουργείου Άμυνας επίσης περικόπηκε αντίστοιχα.

Πρόσφατα, λοιπόν, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου του πρέσβη επί τιμή, Γιώργου Σαββαΐδη, "Ανάλεκτα ελληνικής διπλωματίας", παρενέβη ο πρόεδρος της ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων, Γιάννης Γκίκας, ο οποίος είπε ότι, κατά τη διάρκεια της κρίσης, οι περικοπές που έγιναν στο υπουργείο Εξωτερικών ήταν μεγαλύτερες από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία. Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο Ν.Δένδιας, επιβεβαίωσε ότι τα κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών περικόπηκαν στη διάρκεια της κρίσης κατά 47%.

Που ήταν οι κ.κ.Δένδιας και Γκίκας (ο δεύτερος, τα τελευταία χρόνια ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του Γ.Κουμουτσάκου, άλλοτε αρμόδιου Εξωτερικών της ΝΔ) στα χρόνια της κρίσης, όταν έπεφτε μαχαίρι στα κονδύλια κρίσιμων υπουργείων για τα εθνικά θέματα; Άραγε, τώρα ανακάλυψαν το "τσεκούρι" που έχει πέσει όλα αυτά τα χρόνια; Μόνο κάτι διαρροές στις εφημερίδες, ενθυμούμεθα όσο η ΝΔ ήταν αντιπολίτευση, για τα ηλεκτρονικά συστήματα του υπουργείου Εξωτερικών που "έπεφταν", κ.ο.κ.

Δεν ήξεραν, άραγε, ότι, επί κυβερνήσεών της ΝΔ, αλλά και με την προσυπογραφή της επί ΣΥΡΙΖΑ, και με τις "ευλογίες" των δανειστών, είχαν πετσοκοπεί οι προϋπολογισμοί; Τώρα, αίφνης, ανακαλύπτουν ότι όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο μεγάλης κινητικότητας στα εθνικά, στα Βαλκάνια και στα ελληνοτουρκικά, και οι συνέπειες που θα υπάρξουν, θα είναι σοβαρές; Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

AntiNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]