Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με δική του ατζέντα ο Ταγίπ στο Βερολίνο


Στέλνει στρατό στη Λιβύη, αλωνίζει στη Μεσόγειο

Του Κώστα Βενιζέλου

Ο εταίρος των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Γερμανίας κι άλλων κρατών-μελών της Ένωσης αλλά και της ευρύτερης περιοχής, η Τουρκία, που θα βρίσκεται την ερχόμενη Κυριακή στο ίδιο τραπέζι στη σύνοδο του Βερολίνου για τη λιβυκή κρίση, έστειλε προειδοποιητικές βολές.

Και έστειλε μηνύματα με πολλούς αποδέκτες: Θα προελάσει σε θάλασσα και ξηρά και διά της ισχύος θα επιβάλει τις επιδιώξεις της, θα εφαρμόσει τους επεκτατικούς σχεδιασμούς της.

Χθες υπήρξε καταιγισμός εξαγγελιών από πλευράς Άγκυρας, η οποία προφανώς και επιδιώκει να προετοιμάσει το έδαφος για τα επόμενα της βήματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εκ των βοηθών του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, φρόντισαν να στρώσουν χαλί για να περπατήσουν οι ίδιοι, εφαρμόζοντας τους σχεδιασμούς τους.

Ο Ερντογάν, η χώρα του οποίου θα παρακαθίσει στη σύνοδο του Βερολίνου, για την ειρήνευση στη Λιβύη, ανακοίνωσε πως η Τουρκία στέλνει στρατό στη χώρα αυτή «προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης της Τρίπολης». Ήδη έχει στείλει στρατιωτικό προσωπικό για να δημιουργήσει αρχηγείο συντονισμού των επιχειρήσεων υπεράσπισης της κυβέρνησης Σάρατζ. Παράλληλα βοηθά με στρατιωτικό υλικό το καθεστώς της Τρίπολης.


Ο Τούρκος Πρόεδρος, στέλνοντας μήνυμα προς Αθήνα και Λευκωσία, εξήγγειλε πως η Άγκυρα θα αρχίσει να χορηγεί άδειες έρευνας και εξόρυξης στην ανατολική Μεσόγειο το 2020, κατ΄εφαρμογή του ψευδομνημονίου που έχει υπογράψει με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Περαιτέρω, ανέφερε πως το ερευνητικό σκάφος «OrucReis» θα αρχίσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή.

Και όπως είναι γνωστό ό,τι εξαγγέλλεται από την Άγκυρα υλοποιείται.

Τη σκυτάλη από τον Ερντογάν πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος θέλοντας να προκαλέσει την Αθήνα ισχυρίσθηκε πως «υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους ούτε στην Συνθήκη Λωζάνης, ούτε στην συνθήκη Ειρήνης του 1948». Είπε δε περαιτέρω ότι αυτός «είναι ο λόγος που ζητάμε διερευνητικές επαφές για να λύσουμε τα ζητήματα αυτά. Για να μην συμβεί πάλι κάποια κρίση το Καρντακ (Ίμια)».

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στον EastMed, επανέλαβε τη γνωστή θέση πως «χωρίς την έγκριση της Τουρκίας δεν μπορεί να γίνει αυτό το έργο».

Και η… σκληρή απάντηση της Αθήνας

Στις δηλώσεις Τσαβούσογλου αναφορικά με τα νησιά και την κυριαρχία τους απάντησε το ελληνικό ΥΠΕΞ, που διατύπωσε τη θέση της Αθήνας, κρατώντας χαμηλούς τόνους:
«Το νομικό καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών είναι σαφώς καθορισμένο από διεθνείς συνθήκες και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση. Η συνεχής επανάληψη αυθαίρετων ισχυρισμών ή ερμηνειών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, ουδόλως μεταβάλει τον ανυπόστατο ή παράνομο χαρακτήρα τους. Η Ελλάδα έχει επιλέξει το δρόμο της διεθνούς νομιμότητος. Ελπίζουμε να την ακολουθήσει σε αυτόν και η Τουρκία».
HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]