Ο Μητσοτάκης έστειλε αυστηρό μήνυμα στη Μέρκελ
Ο Μητσοτάκης μετέφερε στη Μέρκελ τη δυσαρέσκειά του για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει προσκληθεί στη Διάσκεψη του Βερολίνου και την ανησυχία του για την κατάσταση στη Λιβύη, ιδίως όπως αυτή διαμορφώνεται μετά την υπογραφή των "άκυρων μνημονίων" μεταξύ Σάρατζ-Τουρκίας εξέφρασε στην καγκελάριο, Μέρκελ, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε στις 11.15 το πρωί και λίγη ώρα πριν το τετ α τετ ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Χαλίφα Χαφτάρ. Στη διάρκειά της επικοινωνίας, ο πρωθυπουργός έθεσε τους προβληματισμούς του για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λόγω των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών. Κάλεσε, μάλιστα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, την καγκελάριο της Γερμανίας, καθώς και τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα συμμετέχουν στη Διάσκεψη, να εφαρμόσουν τη σχετική απόφαση του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, από την οποία δεσμεύονται. Η κ. Μέρκελ εξέφρασε την πλήρη δέσμευσή της στις θέσεις της Ένωσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Διάσκεψη του Βερολίνου έχει ως στόχο να φέρει ειρήνη και σταθερότητα στη Λιβύη και δε θα ασχοληθεί με θέματα θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πηγές, εξέφρασε την πλήρη στήριξή της στα Συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Μνημόνιο Λιβύης-Τουρκίας για τις θαλάσσιες ζώνες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε χθες έτοιμος να φέρει στο προσκήνιο ακόμα και την κίνηση του βέτο, σε οποιαδήποτε λύση για το ζήτημα της Λιβύης έλθει προς έγκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, εάν δε δηλώνεται ρητά ότι τα μνημόνια ανάμεσα στην Άγκυρα και την Τρίπολη είναι νομικά άκυρα, εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρούς συμμάχους στην περιοχή, επισημαίνοντας και πάλι ότι η χώρα θα υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα
"Θα ενημερώσω την Ευρώπη για τις ελληνικές θέσεις. Εμείς εστιάζουμε στο απαράδεκτο μνημόνιο οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Η Ελλάδα σε επίπεδο συμβουλίου κορυφής δεν πρόκειται ποτέ να δεχτεί καμία πολιτική λύση για τη Λιβύη, η οποία να μην έχει ως προϋπόθεση την ακύρωση αυτών των μνημονίων. Να το πω πολύ απλά θα βάλουμε βέτο και πριν φτάσει η υπόθεση στο συμβούλιο κορυφής. Θα βάλουμε βέτο σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών", τόνισε, μιλώντας στον "Άλφα".
Capital
Αν ο Μητσοτάκης ήταν σοβαρός και όχι άλλος ένας καραγκιόζης τής σειράς, που έγινε πρωθυπουργός ελέω οικογενειακού ονόματος, όπως συνηθίζεται στην Μπανανία μας, θα έκανε ό,τι και ο Κοτζιάς, αντί να λέει ανοησίες για εκ των υστέρων βέτο, τα οποία δεν ξέρω καν αν μπορεί να βάλει και πού.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜεταφέρω απόσπασμα από άρθρο τού Δ. Κωνσταντακόπουλου και διερωτώμαι, άδικο έχει;
"Από χθες, δεν υπάρχει ραδιόφωνο στην Ελλάδα που να μη μιλάει για το περίφημο "βέτο" που θα θέσει η Αθήνα αν δεν ληφθούν υπόψιν οι θέσεις της στο Λιβυκό, μια μάλλον σπάνια εκδήλωση αποφασιστικότητας της Αθήνας. Αυτό που δεν γίνεται όμως πολύ καλά αντιληπτό είναι που θα τεθεί αυτό το βέτο. Η συμφωνία αυτή, αν υπάρξει, δεν είναι μια συμφωνία της ΕΕ, είναι μια συμφωνία των δύο αντιμαχομένων, που δεν πρόκειται να τεθεί υπό την κρίση κάποιου οργάνου της ΕΕ".