Κίνηση ουσίας και συμβολισμού η πρόσκληση Χαφτάρ στην Αθήνα
Η διπλωματική πρωτοβουλία, η υπό άκρα μυστικότητα εκτέλεση της οποίας παραπέμπει σε χολιγουντιανής έμπνευσης κατασκοπευτικό θρίλερ, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας για ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου
Γράφει ο Σπύρος Μουρελάτος
Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται τα μοιρολατρικά τετελεσμένα που επιχειρεί να δημιουργήσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά διεκδικεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, ό,τι της αναλογεί στην ευρύτερη περιοχή εκπέμπει η πρόσκληση-θρίλερ του επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού, στρατάρχη, Χαλίφα Χαφτάρ, στην Αθήνα, παραμονές της Διάσκεψης του Βερολίνου για το μέλλον της Λιβύης.
Η διπλωματική πρωτοβουλία της Αθήνας, η υπό άκρα μυστικότητα εκτέλεση της οποίας παραπέμπει σε χολιγουντιανής έμπνευσης κατασκοπευτικό θρίλερ, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Αθήνας για ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου σχετικά με την απόπειρα καθορισμού των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών, και ερμηνεύεται ως απάντηση της Αθήνας στον «αποκλεισμό» της από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στον Λιβυκό εμφύλιο.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν πως η Αθήνα εννοεί να αξιοποιήσει, ου μην και να ενισχύσει αποφασιστικά το δίκτυο συμμαχιών της σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, όπως κατέδειξαν οι πρόσφατες επαφές του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και δη η συνάντηση του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ.
Εξάλλου, την απορία του για την απουσία της Ελλάδος, μιας χώρας που γειτνιάζει με τη Λιβύη, από την κρίσιμη Σύνοδο του Βερολίνου εξέφρασε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Τwitter ο Εθνικός Λιβυκός Στρατος ( LNA ). Τον κ. Χαφτάρ υποδέχθηκε στο ξενοδοχείο King George, όπου διανυκτέρευσε, ο υπουργός Εξωτερκών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα τον δεχθεί στις 9.20 το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών.
Με τον ισχυρό άνδρα της Ανατολικής Λιβύης θα συναντηθεί και ο υπουργός Αμυνας, που επέστρεψε χθες από το Ισραήλ, ενώ στη 1 μετά το μεσημέρι Κυριάκος Μητσοτάκης και Χαλίφα Χαφτάρ θα συναντηθούν στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, μια και ο επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού δεν είναι αναγνωρισμένος ηγέτης, ώστε να τύχει επίσημης υποδοχής στο Μέγαρο Μαξίμου βάσει πρωτοκόλλου.
Μολονότι, η άφιξη Χαφτάρ στην Αθήνα δεν ανακοινώθηκε εκ των προτέρων για λόγους ασφαλείας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε φροντίσει να προϊδεάσει για την εν λόγω εξέλιξη μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα κάνοντας λόγο για σημαντικές ανακοινώσεις τις επόμενες ώρες. Φρόντισε, δε, να καταστήσει ξεκάθαρο το στίγμα των διπλωματικών προθέσεων της χώρας προειδοποιώντας πως η Ελλάδα προτίθεται να ασκήσει βέτο σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών σε πρώτη φάση και μετέπειτα, εάν χρειαστεί, και στο Συμβούλιο Κορυφής σε οποιαδήποτε απόφαση πολιτικής λύσης στη Λιβύη, που δεν περιλαμβάνει την ακύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, κάτι, που έχει ζητήσει εξ αρχής και ο…φιλοξενούμενος στην Αθήνα, Χαλίφα Χαφτάρ, με την αιτιολογία ότι αυτό αντίκειται στα συμφέροντα της χώρας του.
Εν είδει διαβήματος, ο κ. Μητσοτάκης προτίθεται εντός της ημέρας να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα Καγκελάριο, κατά την οποία θα καταστήσει σαφές σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές γιατί η εξαίρεση της Ελλάδος από τη Σύνοδο της Κυριακής συνιστά διπλωματικό παράδοξο.
Ο ίδιος, μάλιστα, είχε φροντίσει να καταστήσει πρόδηλη την έντονη δυσαρέσκεια της Αθήνας προς το Βερολίνο, όταν προ τριών ημερών και συγκεκριμένα την προηγούμενη Τρίτη είχε αποστείλει επιστολή προς την κυρία Μέρκελ, εξηγώντας σημείο προς σημείο την ελληνική επιχειρηματολογία.
Αναλόγου περιεχομένου επιστολές απέστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προς όλους τους Ευρωπαίους ομολόγου του, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Μισέλ και την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. Υπενθύμιζεται πως ο διάυλος επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τον Χαλίφα Χαφτάρ είναι ορθάνοιχτος, καθώς στις 22 του περασμένου Δεκεμβρίου ο Νίκος Δένδιας είχε μεταβεί εκτάκτως στην Βεγγάζη και είχε συναντηθεί με τον Χαλίφα Χαφτάρ. Δέκα ημέρες νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και ο Υπουργός Εξωτερικών είχαν υποδεχθεί στην Αθήνα, τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Ίσα.
Έθνος
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...