Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τραμπ 2020, όπως Κλίντον 1998;


Του Γ. Αγγέλη

Δεν αποτελεί έκπληξη, αλλά σε κάθε περίπτωση η διαπίστωση της έρευνας του CNBC (source Kensho, CNBC analysis) που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα επιβεβαιώνει ότι οι 19 τον αριθμό κρίσεις στα τελευταία 30 χρόνια στη Μ. Ανατολή έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα των εταιρειών του στρατιωτικοβιομηχανικού τομέα στις ΗΠΑ. Και έχουν ενισχύσει τον πολλαπλασιαστή του αμερικανικού ΑΕΠ. Όπως επίσης και των εταιρειών που εμπλέκονται στην παραγωγή και επεξεργασία ορυκτών καυσίμων.

Το εντυπωσιακό – που δεν εμπεριέχεται στα στοιχεία της ανάλυσης του CNBC – είναι ότι η τελευταία κατηγορία, αυτή των επιχειρήσεων ορυκτών καυσίμων, βρίσκονται στην πλειονότητά τους σε πιστοληπτική διαβάθμιση στο όριο του investment grade. Και η επίδραση από την τρέχουσα γεωπολιτική αναταραχή στις τιμές του πετρελαίου λειτουργεί γι' αυτές εξαιρετικά θετικά.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή όμως είναι η "σύμπτωση” ότι και ο πρόεδρος Κλίντον στα μέσα του Δεκέμβρη του 1998 είχε δώσει το πράσινο φως απροσδόκητα σε μια εκστρατεία βομβαρδισμού του Ιράκ, καθυστερώντας έτσι για αρκετό χρονικό διάστημα τις διαδικασίες δίωξής του (impeachment) που βρίσκονταν σε εξέλιξη για την γνωστή τότε υπόθεση...

Ορισμένοι αμερικανοί αναλυτές μάλιστα αποδίδουν στη "σύμπτωση” αυτή, τη σχετικά χαλαρή για τη συγκυρία, αντίδραση των δημοκρατικών απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ και την απόφασή του να δώσει το πράσινο φως για το χτύπημα στην Βαγδάτη.


Οι συνέπειες βέβαια σύμφωνα με τις "συζητήσεις” που γίνονται τα τελευταία 24ωρα στην Fed της πολιτείας της Νέας Υόρκης, είναι ότι υπό τις παρούσες νέες πλέον συνθήκες η Fed πολύ δύσκολα θα μπορούσε να μείνει συνεπής στην απόφασή της του Δεκέμβρη να κλείσει το πρόγραμμα των παρεμβάσεων που άρχισε τον Οκτώβριο με την παροχή ρευστότητας 414 δισ. μέσα σε τρεις μήνες.

Ήδη τα τελευταία 24ωρα στο αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα η "ζήτηση” ρευστότητας από τις αμερικάνικες τράπεζες στις τελευταίες δημοπρασίες της Fed μέσα στο Ιανουάριο 2020 κορυφώθηκε και πάλι απότομα, ενώ στις τελευταίες του Δεκέμβρη είχε... κοπάσει εντυπωσιακά. Η εικόνα αυτή καθιστά πλέον την πρόβλεψη για νέα μείωση των επιτοκίων και νέο κύκλο παροχής ρευστότητας εξαιρετικά πιθανή, ανατρέποντας για άλλη μια φορά – όπως τον Σεπτέμβριο του 2019 – τα σχέδια του κ. Τζερόμ Πάουελ.

Σε κάθε περίπτωση η ένταση και η ταχύτητα των αντιδράσεων από την πλευρά της FED αλλά και των άλλων κεντρικών τραπεζών όπως της ΕΚΤ, φαίνεται ότι θα εξαρτηθεί από τις διαστάσεις που θα αρχίσει να παίρνει η γεωπολιτική αναταραχή στην Μ. Ανατολή και τη Μεσόγειο.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]