Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οργή Τουρκίας για την Πενταμερή στο Κάιρο


"Τα μνημόνιά μας με τη Λιβύη είναι νόμιμα"

Οργισμένα αντιδρά η Τουρκία στον διπλωματικό μαραθώνιο που έχουν επιδοθεί Ελλάδα και Κύπρος μετά την παράνομη τουρκολιβυκή "συμφωνία" για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών μεταξύ τους, με όρια δυτικά της Κρήτης και της Ρόδου.

Με αφορμή το κοινό ανακοινωθέν δέκα σημείων της Ελλάδας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Αιγύπτου και της Γαλλίας, με το οποίο καταδικάζονται ως απειλητικά για την περιφερειακή σταθερότητα, άκυρα και κενά περιεχομένου τα δύο μνημόνια της Τουρκίας με την κυβέρνηση της Τρίπολης, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει ότι το ανακοινωθέν βασίζεται αποκλειστικά σε ψευδή επιχειρήματα και επισημαίνει ότι τα μνημόνια κατανόησης με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι "νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο".

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή της η Άγκυρα εξαιρεί προκλητικά την Κυπριακή Δημοκρατία από τις οποιεσδήποτε διαβουλεύσεις στην ανατολική Μεσόγειο, λέγοντας ότι "για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση".


Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

"Το ανακοινωθέν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά τη συνάντηση στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου 2020 με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (GCA) και της Αιγύπτου, καθώς και της Ιταλίας, βασίζεται πλήρως σε ψευδή επιχειρήματα.

Τα δύο μνημόνια κατανόησης που υπογράψαμε με τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης είναι νόμιμα και πλήρως συμβατά με το διεθνές δίκαιο.

Αυτά τα μνημόνια συμφωνίας αποτελούν απάντηση σε εκείνους που αποσκοπούν στην παραβίαση της παρουσίας της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Το ανακοινωθέν της 8ης Ιανουαρίου αποκαλύπτει για άλλη μια φορά ότι τα μέτρα που έλαβε η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σωστά και κατάλληλα.

Η Τουρκία, με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, έχει το δικαίωμα να μιλήσει για οποιοδήποτε έργο αφορά την περιοχή. Για να μετατρέψουμε την Ανατολική Μεσόγειο σε μια περιοχή συνεργασίας παρά συγκρούσεων θα θέλαμε να επωφεληθούμε της ευκαιρίας για να εκφράσουμε εκ νέου την ετοιμότητά μας για συνεργασία με όλα τα μέρη, με εξαίρεση την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση".

Τι έγινε στην πενταμερή στο Κάιρο

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, καθώς και θέματα ασφάλειας και σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο, βρέθηκαν στο επίκεντρο της διευρυμένης τριμερούς συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου, με τη συμμετοχή της Γαλλίας και της Ιταλίας την Τετάρτη.

Στην πενταμερή συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας, της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης, της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριαν και της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο).

Διπλωματικές πηγές εκτιμούν ότι η πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών θα αποτελέσει μια ευκαιρία για γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τις προοπτικές επίλυσης της λιβυκής κρίσης, καθώς και για συντονισμό των ενεργειών των πέντε κρατών, εν μέσω μια συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής.

Στόχος της συνάντησης, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]