Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Νέοι παράμετροι στη σύγκρουση Ιράν-ΗΠΑ


Ο θάνατος του Soleimani θα επηρεάσει την ικανότητα του Ιράν να επιχειρεί στην περιοχή;

Όχι. Τα δίκτυα επιρροής του Ιράν στη Μέση Ανατολή, το οποίο έχτισε ο Στρατηγός Qasem Soleimani, είναι μεγαλύτερα από τον ίδιο. Αυτά τα δίκτυα επιτρέπουν την διοίκηση, τον έλεγχο και την επικοινωνία στην περιοχή, τα οποία τους επιτρέπουν να προχωρήσουν στα όποια αντίποινα αποφασίσει να προχωρήσει η Τεχεράνη. Αντί μιας εντυπωσιακής απάντησης, το Ιράν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει το δίκτυό του για να αμφισβητήσει την αμερικανική παρουσία στην περιοχή, όπου μπορεί. Αυτό θα γίνει με τον καιρό και θα παρουσιαστεί ως ένα αφήγημα συνεχούς πίεσης στις ΗΠΑ. Απόντος του αρχι-οργανωτή της, του Στρατηγού Soleimani, η ιρανική απάντηση πιθανότατα θα είναι στοχευμένη παρά επιδεικτική.


Το Ιράν θα απαντήσει μέσω εταίρων/πληρεξουσίων; 
Ποια θα είναι η πιθανή δράση του;

Η απάντηση του Ιράν πιθανώς θα είναι σχετική με το εικονικό status που είχε ο Soleimani. Θα πρέπει να είναι διακριτή. Ωστόσο, το Ιράν πρέπει τώρα να υπολογίσει και την σαφέστατη επίδειξη αποφασιστικότητας από την πλευρά των ΗΠΑ. Ενώ η Τεχεράνη θα οργανώσει μια απάντηση, υπάρχει επίσης ο κίνδυνος διαδηλώσεων στήριξης του Ιράν, οι οποίες δεν θα οργανώνονται από την Τεχεράνη –ιδιαίτερα από συνεργάτες-κλειδιά όπως η Hizbullah και η Ansarullah (οι Χούθις). Και οι δύο έχουν επωφεληθεί από τις πολιτικές του Soleimani. Είναι ειρωνικό ότι εν τη απουσία του, μπορεί να αισθανθούν πιο ελεύθεροι να δράσουν, από ό,τι θα έκαναν εάν ήταν ο ίδιος εκεί να τους συγκρατήσει.

Ποια η πιθανότητα ενός νέου πολέμου;

Η αμερικανική αποφασιστικότητα ήταν υπό αμφισβήτηση, περιφερειακά και από το Ιράν. Αυτή η ξεκάθαρη επίδειξη της αμερικανικής αποφασιστικότητας είναι πιο πιθανό να στοχεύει να πείσει το Ιράν ότι ο πόλεμος θα είναι εντελώς αντιπαραγωγικός. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το Ιράν θέλουν έναν γενικευμένο πόλεμο. Αυτό που προκαλεί ο θάνατος του Soleimani είναι ότι θέτει νέες παραμέτρους στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν, οι οποίες θα καταστήσουν την σύγκρουση πιο δύσκολο να ελεγχθεί και δοκιμάζουν την αποτελεσματικότητα της αμερικανικής αποτροπής, της διπλωματίας και της άμυνας. Και τα τρία προσφάτως βρέθηκαν αναποτελεσματικά. Το αν θα γίνουν πιο αποτελεσματικά είναι το ερώτημα-κλειδί. Για την ώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο του Ιράν.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]