Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν είχε διατάξει την κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi Su-24 το 2015


Νέα έκθεση αποκαλύπτει την αλήθεια που δεν θέλει να δει ο Πούτιν

O Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν διέταξε προσωπικά την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 στις 24 Νοεμβρίου 2015, όταν το αεροσκάφος ήταν σε αποστολή μάχης στη Συρία.

Σύμφωνα με το Nordic Research Monitoring Network, αυτό αποδεικνύεται από έγγραφα από ιδιωτικές ενημερώσεις του ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία δεν κρύβει το γεγονός ότι δεν ήθελε να δημοσιοποιήσει τη διαταγή να χτυπηθεί το ρωσικό αεροσκάφος.

Οι πληροφορίες σχετικά με την ευθύνη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την κατάρριψη του Su-24 περιέχονται στην έκθεση του νομικού συμβούλου του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου, Ercan Agin. Η έκθεσή του αναλύει τη νομική πλευρά της τραγωδίας. Ήταν ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος διέταξε να καταρριφθεί το ρωσικό μαχητικό. Σύμφωνα με τον Ερντογάν, "κάθε στρατιωτικό στοιχείο που προσεγγίζει την Τουρκία από τα συριακά σύνορα... θα θεωρηθεί ως στρατιωτική απειλή".

Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η τουρκική πλευρά είχε προειδοποιήσει τους Ρώσους μέσω καναλιών επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης, σχετικά με την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, τουλάχιστον δέκα φορές πριν από την επίθεση στο αεροσκάφος.


Από την άποψη της Τουρκίας, οι ρωσικές αρχές είχαν ειδοποιηθεί δεόντως για την πιθανή αντίδραση σε οποιοδήποτε στρατιωτικό αντικείμενο που πλησίαζε στην Τουρκία από τη διεύθυνση της Συρίας. Ειδικότερα, οι Ρώσοι θα έπρεπε να έχουν ενημερώσει τα πληρώματά τους ότι πρέπει να παραμείνουν τουλάχιστον πέντε μίλια μακριά από τον τουρκικό εναέριο χώρο.

Αυτό επέτρεψε στην Τουρκία να ρίξει την ευθύνη στη Ρωσία για το περιστατικό.

Ο συντάκτης της έκθεσης κατηγορήθηκε αργότερα ότι βοήθησε τους αυτούς που πραγματοποίησαν απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016. Δηλαδή τα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν Συγκεκριμένοι δράστες της επίθεσης κατά του ρωσικού Sukhoi Su-24 τέθηκαν υπό κράτηση.

Ο Κέριμ Χας, πολιτικός επιστήμονας, πιστεύει ότι το Κρεμλίνο ήξερε για τη συμμετοχή του Ερντογάν στη διαταγή κατάρριψης του ρωσικού Su-24. Ο Τούρκος Πρόεδρος προειδοποίησε επανειλημμένα για την ετοιμότητα της Τουρκίας να επιτεθεί ως απάντηση σε επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της. Ο τότε πρωθυπουργός Νταβούτογλου δεν απέκρυψε το γεγονός ότι αυτός έδωσε την εντολή, αλλά δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει δυνατή χωρίς τη συμμετοχή του αρχηγού του κράτους. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία, ο Ερντογάν αναγκάστηκε να απολύσει τον Νταβούτογλου, τον Μάιο του 2016.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη από τη Ρωσία λίγες εβδομάδες πριν από το πραξικόπημα. Ο Χας σημειώνει ότι η ελίτ της Τουρκίας ήταν πίσω από το πραξικόπημα και ήταν σημαντικό για αυτούς να αποκαταστήσουν τους διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία για να αποφύγουν την εξάρτηση από τη Δύση. Ο πολιτικός επιστήμονας πιστεύει επίσης ότι η Μόσχα γνωρίζει τι ακριβώς συνέβη τόσο κατά την επίθεση στο αεροπλάνο όσο και κατά το πραξικόπημα στην Τουρκία το 2016, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης μεταξύ της τουρκικής πολιτικής ελίτ και του Ισλαμικού Κράτους.

Ταυτόχρονα, δεν είναι μόνο η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, που έχουν αυτές τις πληροφορίες στη διάθεσή τους. Χρησιμοποιούν αυτές τις πληροφορίες για να εκβιάσουν τον Ερντογάν και να επιτύχουν ευνοϊκές παραχωρήσεις. Ο Ερντογάν θα προσπαθήσει να κατηγορήσει τον Νταβούτογλου για την κατάρριψη του Su-24, προκειμένου να τον εμποδίσει να δημιουργήσει το δικό του κόμμα και να τον εξαλείψει ως πιθανό ανταγωνιστή στο κοντινό μέλλον.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]