Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Η Τουρκία δεν είναι νομαδικό κράτος


Γνωρίζει καλά το δίκαιο της θάλασσας

Αμετακίνητος στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο. δήλωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει, και ότι αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα τα όσα προβλέπονται στο μνημόνιο με τη Λιβύη αλλά και η υπεράσπιση των Τουρκοκυπρίων.

Στις δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς. "Τι είναι το θαλάσσιο δίκαιο, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο. Όλα αυτά τα ξέρει αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα", είπε.

"Η άλλη πλευρά ενοχλείται" είπε σε άλλο σημείο της συνέντευξης, σχολιάζοντας ότι "ενοχλούνται εκείνοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα στην περιοχή" και προσθέτοντας ότι Γαλλία και Γερμανία "ασχολήθηκαν επίσης με το ζήτημα" κατά τη διάρκεια της ομιλίας του.


Αναλυτικά το επίμαχο σημείο της ομιλίας του:

"Καταρχάς, υπογράψαμε αυτό το έργο με τη νόμιμη διοίκηση όσον αφορά το μνημόνιο κατανόησης της Λιβύης. Τώρα οι φίλοι μας το έχουν μεταφέρει στην Εθνοσυνέλευση και αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στην εθνοσυνέλευση. Μόλις περάσει από την Εθνοσυνέλευση, κάνοντας αυτό το βήμα γρήγορα, η συμφωνία θα είναι σε ισχύ. Αλλά η άλλη πλευρά νιώθει άβολα. Όσοι δεν είχαν το δικαίωμα και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για τέτοιου είδους πράγματα, ενοχλούνται. Φυσικά, ειδικά στην Ελλάδα, την Αίγυπτο, την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση, το Ισραήλ ενοχλούνται, καθώς και η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκαλούν. Τώρα, στην τέταρτη σύνοδο κορυφής, η Γαλλία και η Γερμανία επικεντρώθηκαν στο θέμα αυτό. Αφού όμως κάναμε τις απαραίτητες εξηγήσεις, δυστυχώς, η Γαλλία εξακολουθεί να ενοχλείται σε αυτό το θέμα. Και τότε είπα: "Γιατί στέκεστε σε αυτό;

Έχετε κανένα δικαίωμα εδώ; Εγγυήτρια χώρα εδώ είναι η Τουρκία, εγγυήτριες είναι η Ελλάδα, η Αγγλία. Από πού κι ως πού εσύ; Χρησιμοποιούμε το δικαίωμά μας να είμαστε εγγυητές εδώ. Έχουμε τους συντρόφους μας εκεί, και είμαστε στο πλευρό της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου.

Έτσι θα εργαστούμε, ως το τέλος, για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να παραιτηθούμε από αυτό. Τους ενοχλεί. Αλλά το όλο θέμα είναι εδώ. Τώρα τους ακούτε να λένε "φύγετε από εκεί, μην μένετε εδώ, αλλιώς θα σας στείλουμε στη χώρα σας". Θα προστατεύσουμε εδώ το νόμο, ειδικά για τους συμπολίτες μας.

Μερικά από τα ψέματα γι 'αυτό το βήμα δημιουργούν τώρα άλλα ψέματα. Αυτό δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, το διεθνές ναυτικό δίκαιο, καθώς κάνουν ανοησίες. Μόλις σας είπα. Η Τουρκία δεν είναι κράτος νομαδικής φυλής, έχουμε μια παράδοση που φτάνει από τους Οθωμανούς. Ποιο είναι το δίκαιο της θάλασσας, από πού βγαίνει το διεθνές δίκαιο, όλοι το γνωρίζουν σε αυτό το έθνος. Δηλαδή το Υπουργείο Εξωτερικών έχει πολύ καλή μνήμη σε αυτό. Επομένως εμείς δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Αυτά που έγιναν οπωσδήποτε είναι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Αυτή τη στιγμή φτάνει η νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης να πατήσει στα πόδια της, και αφού σταθεροποιηθεί θα πραγματοποιηθεί και αυτό το βήμα.

Η συμφωνία με τη Λιβύη θεωρείται το πιο σημαντικό βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι επίσης κυριαρχικό μας δικαίωμα, όπως το αποκαλείτε. Επομένως, δεν έχουμε διένεξη με κανέναν. Αλλά το CHP δεν σκέφτεται το ίδιο. Σήμερα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του CHP, Ünal Çeviköz, έκανε μια δήλωση και "αυτή η συμφωνία με τη Λιβύη φέρνει νέες συζητήσεις", είπε. Πώς το αξιολογείτε;

Είχε δίκιο. Φυσικά θα φέρει νέες συζητήσεις. Ο χρόνος ρέει σαν το νερό. Όλες αυτές οι συζητήσεις ή τα κείμενα των μνημονίων είναι συμφωνίες ή κείμενα συμφωνιών· όλα χρειάζονται επικαιροποίηση. Δεν γνωρίζουν καν ποιος κατέχει τη μακρύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο. Έτσι θα μάθουν με αυτά τα βήματα. Δεν γνωρίζουν ποιος είναι ο νόμος μας, ποιο είναι το δίκαιό μας. Θα μάθουν. Με άλλα λόγια - και ας με συγχωρούν- υπάρχουν πολλοί "μεσιέδες" (σ.σ. ειρωνικός όρος για πολιτικούς αντιπάλους) και η χώρα μας έχει προσελκύσει πολλούς από αυτούς.

"Δεν μπορούμε να αφήσουμε αυτή τη δουλειά στου "μεσιέδες"

Αλλά δεν θα αφήσουμε αυτή τη δουλειά στους "μεσιέδες". Λυπάμαι. Όσοι είναι άνδρες και υπερασπίζονται τον νόμο αυτής της χώρας, είναι στο μυαλό μας. Αλλά όσοι δεν το κάνουν ας μας συγχωρήσουν. Αυτοί έχουν ήδη βρει το μέρος τους. Δεν θα ενεργήσουμε μαζί τους. Ως εγγυήτρια χώρα, η Τουρκία θα προστατεύσει το νόμο, όπως και τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας στη Βόρεια Κύπρο. Δεν υπάρχει συμβιβασμός εδώ. Φέρνουν διάφορα προς συζήτηση, αλλά δεν μας κινούν το ενδιαφέρον".


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]