Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δομική αναμόρφωση του ΚΥΣΕΑ αποφάσισε ο Μητσοτάκης


Δομικές αλλαγές στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΥΣΕΑ) πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, εντάσσοντας το όργανο στην πυραμίδα διοίκησης υπό τον πρωθυπουργό και διαφοροποιώντας τη σύνθεσή και τροποποιώντας το πεδίο εποπτείας του.

Σύμφωνα με την απόφαση του πρωθυπουργού που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, το όργανο υπάγεται στον ίδιο τον πρωθυπουργό και πλέον καθήκοντα γραμματέα του ΚΥ.Σ.Ε.Α δεν θα ασκεί, όπως μέχρι πρότινος είχε οριστεί, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης (νομικός Στέλιος Κουτνατζής) αλλά ο Προϊστάμενος του Γραφείου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας (αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος).

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη ελήφθη αρχές Νοεμβρίου 2019 (8.11.2019) και δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης ( ΦΕΚ, Β’ τεύχος, αριθμ. φύλ. 4410 – 03.12.2019).

Στο ΚΥΣΕΑ προεδρεύει ο Πρωθυπουργός και μετέχουν

1 Υπουργός Εξωτερικών,
2 Υπουργός Προστασίας του Πολίτη,
3 Υπουργός Εθνικής Άμυνας,
4 Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,
5 Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.


Το ΚΥΣΕΑ είναι υπεύθυνο για τη διαμόρφωση της πολιτικής εθνικής άμυνας και εθνικής ασφάλειας.

Αποφασίζει για θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, καθώς και για θέματα δημόσιας τάξης που σχετίζονται με την εξωτερική και αμυντική πολιτική.

Αποφασίζει για θέματα που αφορούν τη δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίνει τα μακροπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα προγράμματα ανάπτυξης των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, καθώς και τα μείζονα προγράμματα εκσυγχρονισμού, έρευνας, προμήθειας και παραγωγής αμυντικών μέσων και υλικού.

Προβαίνει σε έκτακτες εκτιμήσεις κρίσεων και αποφασίζει για την οργάνωση του συστήματος χειρισμού κρίσεων, παρέχοντας τις κατευθυντήριες οδηγίες προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα συναρμόδια υπουργεία και τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς.

Αποφασίζει την κήρυξη και άρση μέτρων και σταδίων συναγερμού για τη μερική ή γενική κινητοποίηση της χώρας και την εφαρμογή και άρση των κανόνων εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων και αναθέτει αρμοδιότητες, σχετικά με τα παραπάνω, για την άμεση αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων ή επεισοδίων.

Εξουσιοδοτεί τον Πρωθυπουργό να εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, την κήρυξη και άρση γενικής ή μερικής επιστράτευσης και την κήρυξη πολέμου.

Αποφασίζει τη διάθεση εθνικών δυνάμεων στο πλαίσιο διεθνών υποχρεώσεων.

Καθορίζει την πολιτική συμμετοχής των εμπλεκόμενων φορέων στη δοκιμή εφαρμογής των σχεδίων της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης.

Ύστερα από πρόταση του ανά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, επιλέγει, τοποθετεί, μεταθέτει, προάγει και αποστρατεύει τα ανώτατα στελέχη της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων Εθνικής Άμυνας, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Ασκεί κάθε άλλη αρμοδιότητα που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]