Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μητσοτάκης-Ερντογάν: Μηνύματα της Αθήνας στην Άγκυρα


Του Δημήτρη Γκάτσιου

"Αναγκαία, δύσκολη, ανοιχτή και ειλικρινής συζήτηση". Όλα τα ζητήματα που σχετίζονται με τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις της Τουρκίας επί τάπητος. Όπως, άλλωστε, είχε αφήσει να διαφανεί η Αθήνα τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα. Συνάντηση 95 λεπτών. Το "συμφώνησαν ότι διαφωνούν" είναι η πρώτη ανάγνωση. Το δια ταύτα και, μάλιστα, βασικό είναι ότι η ένταση δε βαίνει προς κλιμάκωση. Η δήλωση, άλλωστε, του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποτυπώνει στην ολότητά της το κλίμα του…ραντεβού. Ένα ραντεβού που πραγματοποιήθηκε σε σκηνικό βαρύ, ελέω της αυξανόμενης προκλητικότητας των γειτόνων. "Συμφώνησαν ότι διαφωνούν", λοιπόν, οι δύο ηγέτες στα σημεία-κλειδιά. Μόνο που σημείο επαφής φαίνεται ότι υπάρχει. Και αυτό αποτυπώνεται σε όσα ανέφεραν στο Capital.gr κυβερνητικές πηγές, όταν τα φώτα της συνάντησης χαμήλωσαν. "Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία. Αυτό που μένει είναι ότι θα κρατήσουμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, για να μην οξυνθεί περαιτέρω το κλίμα", έλεγαν χαρακτηριστικά.

"Υπήρξε, όπως ανέφερε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μία ανοιχτή συζήτηση. Ο ίδιος έθεσε στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες. Καταγράφηκαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο, συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Είναι γεγονός ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εφόσον, όμως, και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση οι δυσκολίες αυτές μπορούν τελικά, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, να ξεπεραστούν", επεσήμαναν κυβερνητικοί παράγοντες, μετά το τέλος της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν. Ήδη, ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα. Το γεγονός αυτό φαίνεται να τραβάει πίσω το ενδεχόμενο να συγκληθεί συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, όπως είχε ζητήσει η αντιπολίτευση. Το στίγμα, άλλωστε, της ψυχραιμίας και της αποκλιμάκωσης είναι εμφανές.


Τι συζητήθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης είναι νομικά άκυρη και έρχεται, για να προσθέσει βαθμούς περιπλοκότητας σε μια ταραγμένη γειτονιά. Όσον αφορά σε ένα ακόμα ζήτημα-αιχμή, αυτό της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης, ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον πρόεδρο της Τουρκίας ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται αλλαγής στη στάση της γείτονος. Και αυτό γιατί το λιμενικό της Τουρκίας δεν ανταποκρίνεται στα ελληνικά αιτήματα για περισυλλογή των μεταναστών που ξεκινούν από τα παράλια. Όπως τονίζουν στο Capital.gr, κυβερνητικοί κύκλοι, η συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν εξελίχθηκε σε δύο σκέλη. Τα παλαιά και τα νέα ζητήματα. Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό, ο Έλληνας πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Ερντογάν γιατί ή Άγκυρα δεν εφαρμόζει την κοινή δήλωση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και την μείωση των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών. "Είναι γεωπολιτικός ή οικονομικός ο λόγος;" αναρωτήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. "Εάν ο λόγος είναι γεωπολιτικός, τότε αλλάζει η στάση απέναντι στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Εάν είναι οικονομικός ο λόγος, τότε να τον συζητήσουμε", φέρεται να τόνισε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Τουρκίας. Η κυβέρνηση θα περιμένει να δει πως θα κινηθεί από δω και πέρα η Τουρκία στο συγκεκριμένο ζήτημα. Άλλωστε, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, θα επισκεφτεί την Τουρκία στο προσεχές διάστημα. Στα…παλαιά ζητήματα και, κυρίως, αυτό των θαλάσσιων ζωνών, κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν πως η Άγκυρα έχει πάντα διαφορετική άποψη. "Η συμφωνία με την Λιβύη μπορεί να έχει δυσάρεστη τροπή για την Τουρκία. Εάν εμμείνει, θα απομονωθεί διπλωματικά. Επίσης, μπορεί και να υποστεί μία σημαντική ήττα εάν δεν κυρωθεί η συμφωνία από την Βουλή της Λιβύης, πράγμα που δεν είναι απίθανο", σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα, πάντα, με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά ζήτησε τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, αυτή, ωστόσο, ουδέποτε εμφανίστηκε στο τραπέζι της συζήτησης.

Αυτό που λέμε, το πράττουμε

Κυβερνητικά στελέχη τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξε ότι και στα εθνικά ζητήματα ό,τι λέει το κάνει. "Μιλώντας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ έθεσε, όπως είχε προαναγγείλει, τόσο τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και το μεταναστευτικό. Σημείωσε ότι η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι οι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές και ότι οφείλουν να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου", αναφέρουν. "Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών που παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το Διεθνές Δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία. Τόνισε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματά της απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε και στο μεταναστευτικό, υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας", προσθέτουν και χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών της Συμμαχίας γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Πλέον, η Αθήνα και το "γαλάζιο" κυβερνητικό οικοσύστημα είναι εμφανές ότι θα συνεχίσουν να πορεύονται στη λογική της διεθνοποίησης των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας, με το δόγμα "τέλος στις ίσες αποστάσεις" να χαρακτηρίζει την ένταση των παρεμβάσεων. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει στον ορίζοντά του ακόμα ένα κομβικό ταξίδι. Και αυτό δεν είναι άλλο, από τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, όπου και πάλι τα μηνύματα της Αθήνας θα είναι εμφατικά προς τους εταίρους, έχοντας ήδη καταγράψει τη στήριξη, όπως αυτή διατυπώθηκε ξεκάθαρα από τις παρεμβάσεις κορυφαίων αξιωματούχων στο 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]