Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το μεταθανάτιο άγχος του Σημίτη


Όταν η σειρά με τα σβησμένα κεριά που βρίσκονται πίσω από ένα πολιτικό πρόσωπο είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από εκείνη με τα αναμμένα που βρίσκονται μπροστά του, τότε αρχίζει να δεσπόζει στη συνείδηση αυτού του προσώπου η σκέψη για υστεροφημία. Το πολιτικό, ηθικό, πνευματικό και συναισθηματικό αποτύπωμα που αφήνουν πίσω τους οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν εξουσία αποτελεί μία από τις μέριμνές τους όταν αντιλαμβάνονται τα χρόνια να βαραίνουν απειλητικά πάνω στους ώμους τους.

Μεταθανάτιο άγχος έχει καταλάβει, καθώς φαίνεται, και τον Κώστα Σημίτη. Ο πρώην πρωθυπουργός προσπαθεί να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις που έχει αφήσει στην πλειονότητα των Ελλήνων το πέρασμά του από την πρωθυπουργία, με μια σειρά διαδικτυακών αναρτήσεων που κάνει το ίδρυμα που φέρει το όνομά του.

Ο κ. Σημίτης προσφέρει στους χρήστες του διαδικτύου κάποια ψηφιακά αρχεία (έγγραφα, φωτογραφίες κ.ά.) που συνέλεξε κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαδρομής του, ελπίζοντας ίσως στη βελτίωση της εικόνας του πολιτικού, ηθικού, πνευματικού και συναισθηματικού αποτυπώματος που αναφέρθηκε προηγουμένως. Μάταιος ο κόπος.


Ο Κώστας Σημίτης, περνώντας από την εξουσία και καταλαμβάνοντας τον πρωθυπουργικό θώκο επί οκτώ χρόνια, άφησε πίσω του τις μνήμες από πρόσωπα, επιλογές και καταστάσεις που όλοι γνωρίζουμε και αυτά που συνδέθηκαν άρρηκτα με το όνομά του: Ιμια, Οτσαλάν, Χρηματιστήριο, ολυμπιακά έργα, Γιάννος Παπαντωνίου, Τσουκάτος, Μαντέλης, Ακης Τσοχατζόπουλος, αφαίρεση θρησκεύματος από ταυτότητες, αποχριστιανισμός του κράτους, «ευχαριστώ την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών», Συμφωνία της Μαδρίτης κι ένα σωρό άλλα που προκαλούν ακόμα και σήμερα αγανάκτηση, οργή και αηδία στο πανελλήνιο.

Μπορούν μερικά ψηφιακά αρχεία να ισοφαρίσουν τις εντυπώσεις από την πανωλεθρία των Ιμίων; Μπορούν μερικές φωτογραφίες του κ. Σημίτη να μας κάνουν να ξεχάσουμε την προτίμησή του σε πρόσωπα που απασχόλησαν τη Δικαιοσύνη και κλείστηκαν στις φυλακές; Με βάση ποιο σκεπτικό μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι μερικές ντουζίνες ψηφιακά σουβενίρ από τη συλλογή Σημίτη θα κάνουν τους Ελληνες πολίτες να ξεχάσουν το μέγα όνειδος της υπόθεσης Οτσαλάν; Κανείς δεν μπορεί και δεν θέλει να λησμονήσει τι πέρασε και τι υπέστη η πατρίδα την οκταετία που οικοδομήθηκε το καθεστώς του «πασοκικού εκσυγχρονισμού».

Αντί ο πρώην πρωθυπουργός να ποστάρει σκαναρισμένες σελίδες από το αρχείο του, θα ήταν καλύτερα να βγει και να μιλήσει χωρίς περιστροφές για τα πεπραγμένα του. Ολα τα υπόλοιπα προκαλούν θυμηδία. Η υστεροφημία κατακτάται μόνο αν υπάρχει αληθινή αξία και όχι όταν ενημερώνεται η ιστοσελίδα ενός ιδρύματος.

Ο χρόνος είναι δίκαιος και με τον Κώστα Σημίτη. Κάθε μέρα που περνάει φέρνει στο φως ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τα έργα και τις ημέρες του καθεστώτος του.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ο Σημίτης είναι ο αρχιερέας τού εθνομηδενισμού. Στα οκτώ χρόνια τής θλιβερής του πρωθυπουργίας δεν παρέστη ούτε μία φορά σε εθνική εορτή. ΟΥΤΕ ΜΙΑ! Γεγονός πρωτοφανές στην ιστορία τού νεοελληνικού κράτους. Πάντα έδειχνε βαθιά περιφρόνηση για την Ελλάδα, τούς Έλληνες (που τον ψήφιζαν, όμως!) και ο,τιδήποτε ελληνικό. Συγκέντρωσε γύρω του την πιο διεφθαρμένη "αυλή", που είχε ποτέ πρωθυπουργός, φαγώθηκαν χρήματα (βλέπε Ολυμπιάδα 2004 και όχι μόνο) και δόθηκε η χαριστική βολή στην Ελλάδα για την χρεοκοπία με την είσοδό της στην ΟΝΕ, κάτι που με μαθηματική ακρίβεια ήταν προβλέψιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστά και τι έγινε, βελτιώθηκε καθόλου από τότε η πολιτική συμπεριφορά των Ελλήνων;
      Ο,τι και να γίνει το παραμυθάκι πριν τις εκλογές το τρώνε για να έρθουν άλλοι.

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]