Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στον «αέρα» η συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν


Την πιθανότητα ακύρωσης της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσινγκτον, όπου επρόκειτο να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, επισήμαναν Τούρκοι αξιωματούχοι μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, στον απόηχο της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τη Βουλή των Αντιπροσώπων την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζεται πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσινγκτον είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη, έπειτα από πρόσκληση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Reuters, ωστόσο, η επίσκεψη τίθεται εν αμφιβόλω, έπειτα από την ψηφοφορία που διεξήχθη στην Βουλή των Αντιπροσώπων σχετικά με την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει σκιές στις σχέσεις των δύο χωρών και βάζει στην "αναμονή" την επίσκεψη Ερντογάν στην αμερικανική πρωτεύουσα», ανέφερε δύο πηγές από την τουρκική προεδρία στο πρακτορείο.


Οι ίδιες πηγές, ωστόσο, επισήμαναν τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο προέδρων, παρά την οργή για την απόφαση του Κογκρέσου προς την Τουρκία με αφορμή τόσο την πολεμική επιχείρηση στη Συρία αλλά και την αγορά των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων S-400 από την Άγκυρα.

Η τουρκική πλευρά «βλέπει» πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από την απόφαση του Κογκρέσου να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Αρμενίων από την Τουρκία, λόγω της τεταμένης κατάστασης στις σχέσεις μεταξύ των δύο, ενώ άλλος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του υποστήριξε πως «κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το υφιστάμενο κλίμα ώστε να πετύχουν την επιδίωξή τους και την αναγνώριση της γενοκτονίας».

Αξίζει να σημειωθεί πως η επίσημη θέση της Τουρκίας για το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων παραμένει στα ίδια επίπεδα εδώ και πολλά χρόνια, με τον Τούρκο αξιωματούχο να παραδέχεται πως παρά τους πολλούς θανάτους Αρμένιων στις συγκρούσεις με τον Οθωμανικό στρατό, εντούτοις οι θάνατοι αυτοί δεν σχεδιάστηκαν με απώτερο στόχο την γενοκτονία του αρμενικού πληθυσμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ερντογάν Ιμπραήμ Καλίν δήλωσε ότι η Τουρκία θέλει να βεβαιωθεί πως η σχεδιαζόμενη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ουάσιγκτον θα μπορέσει να επιτύχει «απτά αποτελέσματα» σε θέματα όπως η Συρία, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, η αμυντική βιομηχανία και το εμπόριο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «θα βγάλει την τελική απόφαση -για το ταξίδι- σύντομα, ενδεχομένως τις επόμενες λίγες ημέρες» δήλωσε σε δημοσιογράφους έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας σχολίασε, επίσης, ότι δεν ήταν η Τουρκία εκείνη που ζήτησε τη συνάντηση, προσθέτοντας «οι αξιολογήσεις μας συνεχίζονται σχετικά με τον εάν θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη ή όχι».

Τον περασμένο μήνα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος απείλησε να «εξαλείψει» την τουρκική οικονομία, ενώ έστειλε στον Τούρκο ομόλογό του μια επιστολή την ημέρα που άρχιζε η τουρκική στρατιωτική επίθεση στη Συρία, προειδοποιώντας τον ότι θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για «τη σφαγή χιλιάδων ανθρώπων».

«Μην είσαι σκληρός. Μην είσαι χαζός» έγραφε ο Τραμπ.

Ένας αξιωματούχος από τις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας χαρακτήρισε επιβλαβή την επιστολή Τραμπ, σε συνδυασμό με τις ψηφοφορίες στο Κογκρέσο: «Εάν η ατμόσφαιρα δεν αλλάξει, δεν θα υπάρχει κανένας λόγος για αυτήν την επίσκεψη».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]