40.000 αιτούντες άσυλο στα νησιά
Aνάμεσα σε συμπληγάδες πέτρες βρίσκεται η κυβέρνηση στο προσφυγικό - μεταναστευτικό, με τους νησιώτες να αντιδρούν στα υπερμεγέθη, όπως τα αποκαλούν, κλειστά κέντρα, ενώ την ίδια στιγμή καθημερινά συνεχίζουν να φτάνουν εκατοντάδες άτομα κυρίως σε Λέσβο, Σάμο και Χίο. Σε αυτά τα τρία νησιά από την Παρασκευή έως και χθες το απόγευμα ήρθαν 1.207 άτομα, σχεδόν 700 μόνο το Σάββατο, με αποτέλεσμα ο πληθυσμός που βρίσκεται συνολικά στα νησιά να πλησιάζει πλέον τις 40.000. Από την προηγούμενη εβδομάδα έως και χθες πέρασαν από την Τουρκία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου 2.793 άτομα. Ετσι χθες, στη Μόρια βρίσκονταν 16.258 αιτούντες άσυλο, στη Χίο 5.775, στη Σάμο 7.268, στη Λέρο 2.322 και στην Κω 3.940.
Oμόφωνα «όχι» στα σχέδια της κυβέρνησης για τη λειτουργία κλειστής δομής χωρητικότητας 5.000 ανθρώπων, στη Χίο, ψήφισε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, που συνεδρίασε την προηγούμενη Παρασκευή. Στο συμβούλιο, που ξεκίνησε αργά το απόγευμα και διήρκεσε αρκετές ώρες, παραβρέθηκε επίσης ο βουλευτής της Ν.Δ. Νότης Μηταράκης ενώ και ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης ταξίδεψε έως τη Χίο για το συγκεκριμένο συμβούλιο. Ο κ. Λογοθέτης εξήγησε στους αιρετούς τον κυβερνητικό σχεδιασμό και απάντησε στις ερωτήσεις τους, χωρίς ωστόσο, όπως φάνηκε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, να καταφέρει να τους πείσει. «Ποτέ άλλοτε η Χίος δεν βρισκόταν σε αυτή την κατάσταση», επισημαίνει ο δημοτικός σύμβουλος Κώστας Τριαντάφυλλος, «ακόμα και το 2015 στη Χίο βρίσκονταν 4.000 άτομα». Επισημαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο ούτε πού θα διαμένουν όσοι δεν μπορούν να παραμείνουν εντός του κλειστού κέντρου, όπως π.χ. τα παιδιά, ούτε πού σχεδιάζεται να γίνει η καινούργια δομή. «Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται η αίσθηση ότι υποκρύπεται ένα σχέδιο διπλής δομής», τονίζει ο κ. Τριαντάφυλλος. Πάντως, μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο νησί υπάρχει κλίμα αναμονής.
Την ίδια στιγμή, στη Λέσβο, η Μόρια είναι περισσότερο ασφυκτικά γεμάτη από ποτέ, ενώ η έντονη βροχόπτωση επιδείνωσε ακόμα περισσότερο τις άθλιες συνθήκες. Στο δημοτικό συμβούλιο που συνεχιζόταν έως αργά χθες το βράδυ στη Μυτιλήνη, με κύριο θέμα τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, τόσο μέσα όσο και έξω από την αίθουσα είχαν συγκεντρωθεί πολλοί πολίτες από τα χωριά του νησιού, κυρίως από περιοχές όπου σύμφωνα με τις φήμες σχεδιάζεται να δημιουργηθεί η νέα κλειστή δομή που θα μπορεί να φιλοξενήσει 5.000-7.000 άτομα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, η Μόρια θα κλείσει όταν ξεκινήσει να λειτουργεί η νέα δομή, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι ο πληθυσμός αιτούντων άσυλο που βρίσκεται στο νησί θα μειωθεί. Πάντως, σύμφωνα με τον ειδικό γραμματέα Μάνο Λογοθέτη, έχουν ήδη μεταφερθεί τις τελευταίες πέντε εβδομάδες 8.500 αιτούντες άσυλο από τα νησιά στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα από τις 20.000 θέσεις που είχαν εξαγγελθεί, να έχουν πλέον απομείνει ελεύθερες περίπου 11.500 θέσεις.
Την ίδια στιγμή, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όλες οι αρμοδιότητες για τη φιλοξενία και φροντίδα των ασυνόδευτων ανηλίκων που βρίσκονται στην Ελλάδα, περίπου 4.800 παιδιά, μεταφέρονται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού, προκειμένου να δημιουργηθούν άμεσα οι αναγκαίες δομές φιλοξενίας που θα παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο παιδικής προστασίας. Με το σύνθημα «κανένα παιδί μόνο», ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι ως εθνική συντονίστρια της προσπάθειας αναλαμβάνει η κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενώ «στο πλευρό της, ένας σταθερός υποστηρικτής του κράτους δικαίου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, ο γνωστός συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης».
Τάνια Γεωργιοπούλου
Καθημερινή
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...