Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαζάρι για το προσφυγικό


Ενα μεγάλο παζάρι στο εσωτερικό της Ε.Ε. σε σχέση με την τύχη που τελικά θα έχουν όσοι μετανάστες περνούν τα ελληνικά σύνορα βρίσκεται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο, με την Αθήνα να επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε δύο γραμμές. Τη γερμανική, η οποία τείνει στη χορήγηση οικονομικών κινήτρων στις χώρες του Βίσεγκραντ και λοιπές χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση μεταναστών από την Ελλάδα, και τη γαλλική, που προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για όσους αρνούνται να ακολουθήσουν μια ευρωπαϊκή πολιτική. Παράλληλα με αυτή τη συζήτηση, η οποία εξελίσσεται σε τεχνικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, αλλά και στις μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης αυτές τις ημέρες, στην Αθήνα είναι απολύτως σαφές ότι η Αγκυρα χρησιμοποιεί το μεταναστευτικό ως ένα ακόμη εργαλείο πίεσης προς την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η σαφής προσπάθεια της Αγκυρας να μετατρέψει το μεταναστευτικό σε διμερές ζήτημα συζήτησης με την Αθήνα.

Η συγκεκριμένη τάση της Αγκυρας φαίνεται ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου, μετά τη σχετική πρόταση του Τούρκου υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ προς τον Ελληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο να αποτελέσει το μεταναστευτικό ζήτημα συζήτησης στο πλαίσιο των στρατιωτικών μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), κάτι που η Αθήνα, βεβαίως, απέρριψε. Θεωρητικά, ο επόμενος γύρος ΜΟΕ θα πρέπει να γίνει στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, ωστόσο δεν έχει οριστεί ακόμη τελική ημερομηνία.


Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η Αγκυρα θέτει το μεταναστευτικό ως μοχλό πίεσης για το ζήτημα των οκτώ πρώην στρατιωτικών που έχουν πάρει άσυλο, αλλά ευρύτερα για περίπου 8.000 πρόσωπα τα οποία θεωρεί ότι ανήκουν στην (τρομοκρατική για τους Τούρκους) οργάνωση του ιμάμη Γκιουλέν και όπως υποστηρίζει υποθάλπονται στην Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα παρατηρείται, επίσης, καθημερινή παρουσία στον τουρκικό Τύπο αρθρογραφίας, η οποία παρουσιάζει την Ελλάδα ως χώρα που κακοποιεί και επαναπροωθεί βίαια τους μετανάστες στην Τουρκία, σε αντίθεση με την Αγκυρα που φιλοξενεί τέσσερα εκατ. μετανάστες και πρόσφυγες. Υπενθυμίζεται πως η Αγκυρα αποσύρθηκε από το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής του 2001, το 2017, μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να μην εκδώσει τους οκτώ στην Τουρκία.

Η πολιτική εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού στρέφεται μεν κατά της Ε.Ε., όμως η Ελλάδα, ως χώρα εισόδου, εισπράττει την πίεση. Η «έκρηξη» των ροών το 2015-16 ήταν σαφώς συνδεδεμένη με την κορύφωση του πολέμου στη Συρία. Ωστόσο, οι υψηλές ροές των τελευταίων μηνών –κατά μέσον όρο 550 άτομα την ημέρα (βλ. αναλυτικό ρεπορτάζ, σελ. 6)– αποδίδονται στην πιο σκληρή στάση που κρατάει η Ε.Ε. έναντι της Τουρκίας τόσο για τις παραβιάσεις της κυπριακής κυριαρχίας με τις γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της χώρας, όσο και στην αντίθεση των Ευρωπαίων στις τουρκικές επιχειρήσεις στη Βόρεια Συρία. Οι ροές άρχισαν να αυξάνονται μετεωρικά ξανά τον περασμένο Ιούνιο, όταν η Ε.Ε. αποφάσισε για πρώτη φορά να προχωρήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας για την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]