Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι στόχοι της «ιστορικής» επίσκεψης Τσίπρα στα Σκόπια


Νωρίς το πρωί (10 μ.μ. ώρα Ελλάδας) φτάνει στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γείτονα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ στο Κυβερνητικό Μέγαρο, στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας και νωρίς το απόγευμα οι δύο πρωθυπουργοί θα μιλήσουν στο Επιχειρηματικό Φόρουμ.

Στη διάρκεια του ΑΣΣ αναμένεται να υπογραφούν μια σειρά από διακρατικές συμφωνίες και για τον λόγο αυτό τον πρωθυπουργό συνοδεύουν εφτά υπουργοί και τρεις υφυπουργοί.

Όπως έχουμε αναφέρει, από ελληνικής πλευράς θα συμμετέχουν 120 επιχειρηματίες που εκπροσωπούν 100 επιχειρήσεις, αριθμός που δείχνει το αυξημένο ενδιαφέρον και τη σημασία των συμφωνιών που θα υπογραφούν. Οι επιχειρήσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, κυρίως τους τομείς κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών.

Οι Έλληνες επιχειρηματίες θα διερευνήσουν την επέκταση της δραστηριότητάς τους, τόσο με την κυβέρνηση της γείτονος όσο και απευθείας με 300 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Μακεδονία. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Enterprise Greece, που έχει και τον συντονισμό της επιχειρηματικής αποστολής, περίπου οι μισοί επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην αποστολή της Ελλάδας είναι από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κατά την πρόσφατη συνάντησή του με επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι «η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας, μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών».


Στόχος του Επιχειρηματικού Φόρουμ άλλωστε είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, με την υπογραφή σχετικών συμφωνιών.

Ειδικής βαρύτητας θεωρείται η διακρατική συμφωνία με την οποία η Ελλάδα θα αναλάβει τον έλεγχο και την ασφάλεια του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας, «υποχρέωση» που επιθυμούσε να αναλάβει η Τουρκία στο πρόσφατο παρελθόν.

Η Αθήνα εκτιμά τη σημερινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα ως «ένα ακόμα βήμα για την εμπέδωση του ηγετικού ρόλου της Ελλάδας στη Ν/Α Ευρώπη» και ως «πυλώνα ειρήνης, σταθερότητας και ανάπτυξης» στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των κυβερνητικών επιτελείων των δύο χωρών, θα υπογραφούν τα εξής κείμενα:

• Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών, που θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας.

• Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εθνικής Άμυνας.

• Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους στην Ελληνική Δημοκρατία με το Majden στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

• Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016.

• Μνημόνιο Συνεργασίας Υπουργείων Μεταφορών.

• Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης - Σκοπίων - Ταμπάνοφσε.

Τον Πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η Υφυπουργός Εσωτερικών, Μακεδονίας - Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Μαρίνα Μάνη
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]