Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πόρτα στην Άγκυρα για το «Air Policing» στο FIR των Σκοπίων


Tι είπαν στους Έλληνες…

Με μια δεκαπεντασέλιδη πρώτη συμφωνία φτάνει στα Σκόπια ο Ευάγγελος Αποστολάκης ο οποίος συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στη γείτονα χώρα, μετά και την επικύρωση από την Ελληνική βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών.

Τα τρία σημεία κλειδιά

Σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατες στρατιωτικές πηγές, η πιο σημαντική λεπτομέρεια που καταγράφεται έως στιγμής είναι πως στο τέλος της πρώτης επαφής ανάμεσα σε στρατιωτικά κλιμάκια των δυο χωρών, που έγινε από τις 13 έως τις 19 Μαρτίου στην πόλη των Σκοπίων, η πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας γνωστοποίησε πως δεν επιθυμεί την εμπλοκή της Τουρκίας στην δραστηριότητα του «air policing» και ξεκαθάρισε πως αυτό ισχύει τόσο σε διμερές όσο και στο πλαίσιο της συμμαχίας.

Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο που εμπεριέχεται στο δεκαπεντασέλιδο κείμενο που έχει μαζί του ο Έλληνας υπουργός είναι πως σ’ ότι αφορά το FIR Σκοπίων, η εναέρια αστυνόμευση που πρόκειται να ξεκινήσει θα γίνεται, όχι όπως στην Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ανά 15θήμερο με κάποια άλλη χώρα (στην περίπτωση των δυο κρατών είναι η Ιταλία), αλλά 24 ώρες, 365 ημέρες το χρόνο.

Σύμφωνα με ανώτατη πηγή από την Πολεμική Αεροπορία, εφόσον υπάρχουν αεροσκάφη αεράμυνας σε επιφυλακή (readiness) και στις Πτέρυγες εκτός των Ελληνικών αεροπλανοφόρων που είναι τα νησιά του Αρχιπελάγους, θεωρείται πολύ εύκολο και λογικό, το air policing της γειτονικής χώρας να είναι μια υπόθεση που αφορά αποκλειστικά την Ελλάδα.


Επιπλέον ανάμεσα στις σελίδες της πρώτης σημαντική αμυντικής συμφωνίας που κλειδώνει η Αθήνα με τα Σκόπια βρίσκεται και ένας «οδικός χάρτης» ο οποίος θα παραδοθεί στην κυρία. Σεκερίνσκα από τον κύριο Αποστολάκη. Ο χάρτης ουσιαστικά είναι τα βήματα που πρέπει από δω και στο εξής να τρέξει το υπουργείο άμυνας της βόρειας γείτονος χώρας ώστε να επισπευσθούν οι διαδικασίες που αφορούν αρχικά το air policing και στη συνέχεια μια σειρά ενεργειών που πρέπει να γίνουν μέχρι να συνταχθεί ένα πλήρες μνημόνιο γι’ αυτή την ενέργεια, που θα προβλέπει κάθε παράμετρο από θέματα επιχειρησιακά, τακτικά, νομικά κ.ο.κ.

Πάντως οι ίδιες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία, έλεγαν πως ακόμη κι’ αν επιδίωξε η Άγκυρα να προστρέξει σε βοήθεια της νέας χώρας στη Νατοϊκή συμμαχία, ίσως έβλεπε ότι θα δημιουργούσε προστριβές με την Ελλάδα, γεγονός που έχει δείξει πολλές φορές κατά το παρελθόν και το παρόν, δείχνει να θέλει.

Τι εννοούμε; Πως αν τυχόν την εναέρια αστυνόμευση εντός του FIR Σκοπίων, αναλάμβανε η Τουρκία, τίθεται ένα μεγάλο θέμα από πού θα περάσουν τα μαχητικά της Άγκυρας.

Από το FIR Αθηνών, θα υπήρχε αναχαίτιση, από το FIR Σόφιας, δύσκολο κι εκεί, ίσως θα έπρεπε να φτάσουν έως τη Ρουμανία για να στρέψουν προς Νότο. Επιπλέον με την Βουλγαρία η Ελλάδα έχει κι άλλες συμφωνίες σε διμερές επίπεδο, όπως παραδείγματος χάριν το «Cross Border Operation» που προβλέπει το πέρασμα μαχητικών είτε Ελληνικών στο FIR Σόφιας είτε Βουλγαρικών στο FIR Αθηνών σ’ ένα πιθανό εναέριο «renegade».

Μετά το Air Policing θα κλειδώσουν την εκπαίδευση Ειδικών Δυνάμεων

Ίσως ακόμη και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου πολέμου ή το Κέντρο εκπαίδευσης στο Κιλκίς ν’ ανοίξουν τις πύλες τους για να δεχτούν στελέχη των ειδικών δυνάμεων του γειτονικού κράτους. Οι πληροφορίες που υπάρχουν αυτή την ώρα, κάνουν λόγο για διερευνητικές ερωτήσεις ή καλύτερα ένα έμμεσο ίσως άγχος, από την πλευρά των Αξιωματικών της Β.Μ. που συμμετείχαν στην πρώτη συνάντηση με την Ελληνική πλευρά, σχετικά με την εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων.

Η Ελλάδα ως γνωστό, παρά τα διαχρονικά προβλήματα, παρά την γήρανση του προσωπικού των Ειδικών Δυνάμεων, παρά το γεγονός πως τα στελέχη αυτά σε πάρα πολλές περιπτώσεις πληρώνουν μόνα τους μέρος του ατομικού τους εξοπλισμού, διαθέτει ένα πολύ ισχυρό στελεχιακό δυναμικό που δεν σταματά ποτέ να εκπαιδεύεται ακόμη και σε ακραία σενάρια με ιδιαίτερο ρίσκο. Αυτή την εκπαίδευση την βλέπουν από κοντά σε μέλη ειδικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών κι’ άλλων συμμαχικών χωρών, οι οποίες έχουν δηλώσει την πρόθεση να βοηθήσουν σε πολλά εξοπλιστικά θέματα τη χώρα μας.

Από την πλευρά τώρα της γειτονικής χώρας, παρατηρώντας τις Ελληνικές Ειδικές Επιχειρήσεις στον διεθνή στίβο και κυρίως ανάμεσα στα στελέχη της Συμμαχίας, καταλαβαίνουν πως η εκπαίδευσή τους από Ελληνικά χέρια και σ’ αυτό το κομμάτι, το πολύ δύσκολο πρέπει να πούμε, είναι ένας ακόμη μονόδρομος που οδηγεί στην κοντινή συνοριακά χώρα που είναι η Ελλάδα.

Η Αθήνα και γι’ αυτό το αίτημα από τα Σκόπια έχει έτοιμες απαντήσεις και δεν είναι λίγες, οι οποίες σε πρώτη φάση θα συζητηθούν από τους δυο υπουργούς Άμυνας και στη συνέχεια θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια που θα ορίσουν οι χώρες για να προχωρήσουν σε μια ακόμη συνεργασία.

Πάντως κύκλοι του υπουργού Εθνικής Άμυνας σημείωναν με νόημα πως ο υπουργός πηγαίνει στην πόλη των Σκοπίων και θα βρεθεί ξανά εφόσον απαιτείται με στόχο να εφαρμοστεί κάθε γράμμα του άρθρου 17 της συνθήκης των Πρεσπών. Ο κύριος Αποστολάκης ουσιαστικά θέλει να εξαλείψει ή να μειώσει στο ελάχιστον αμυντικές συνεργασίες με την Τουρκία.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. "Ίσως ακόμη και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου πολέμου ή το Κέντρο εκπαίδευσης στο Κιλκίς ν’ ανοίξουν τις πύλες τους για να δεχτούν στελέχη των ειδικών δυνάμεων του γειτονικού κράτους."


    Για ποιον σκοπο να γινει αυτο;

    Αναγνωριστηκε απο το πουθενα "μακεδονικη" εθνοτητα και γλωσσα και τωρα θα εκπαιδευουμε τους

    στρατιωτικους τους;

    Ενα αποδεδειγμενα εχθρικο κρατος βορειως των συνορων μας δεν θα μπορουσε να δημιουργησει

    προβληματα στα βορεια συνορα μας, ως αντιπερισπασμο, εαν οι τουρκοι πραγματοποιουσαν θερμο

    επεισοδιο στο Αιγαιο;

    Και αραγε οι σκοπιανοι δεν συνεργαζονται με ΗΠΑ σε θεματα στρατιωτικης εκπαιδευσης;

    Εχουν σκεφτει σε αυτην την ανεκδιηγητη κυβερνηση οτι οι σκοπιανοι θα μπορουσαν πολυ ευκολα να

    "καρφωσουν" την εκπαιδευση τους στην Τουρκια;

    Οπως και οτι θα μπορουσαν να "καρφωσουν" λεπτομερειες για το στρατοπεδο εκαιδευσης ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]