Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ταξίδι Τσίπρα στη Τουρκία: Πόσο πρέπει να ανησυχεί η χώρα;


Ψάχνει νέους «επαίνους» από την Ευρώπη αδιαφορώντας για το τίμημα που θα πληρώσει η Ελλάδα και ο Ελληνισμός
«Να φοβάσαι τον εχθρό που ζητάει να σε καθησυχάσει με γλυκά λόγια. Εάν αφεθείς στα χέρια του, δεν θα σκεφτεί τότε παρά την εκδίκηση και τίποτε δεν θα μπορέσει να τον αφοπλίσει.»
Θέογνις ο Μεγαρεύς
Τι ακριβώς πάει να κάνει ο Τσίπρας στην Τουρκία; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πολλούς στην Ελλάδα, καθώς οι λόγοι της επίσκεψής του παραμένουν λίγο έως πολύ αδιόρατοι. Πολλοί δε, βάζουν στοίχημα ότι ούτε ο ίδιος ξέρει ακριβώς.

Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Όλα δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο και αυτό είναι το πιο ανησυχητικό.

Ο πρωθυπουργός, αυτό το διάστημα βρίσκεται σε κατάσταση «μέθης» σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Έχοντας πείσει εαυτόν, και τους περί αυτού, ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν μεγάλη επιτυχία (το πιστεύει αυτό) θέλει να εκμεταλλευθεί αυτή την κινητικότητα για να πραγματοποιήσει και άλλες τέτοιες... «επιτυχίες».

Το πώς δε το έχει βρει ακόμη. Μόλις εχθές η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης και υποψήφια για το Δήμο Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου είχε πει ότι όλη η Ευρώπη επαινεί την Ελλάδα (και τον Τσίπρα κατά συνέπεια) για τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Αυτό είναι το κλίμα που επικρατεί στους κόλπους της κυβέρνησης. «Έξω πάμε καλά.»!

Είναι όμως έτσι με την Τουρκία; Και σε ποια ακριβώς Τουρκία πάει;


Στην Τουρκία της «Γαλάζιας Πατρίδας»; του Barbartos; των συνεχώς προκλήσεων; των υπερπτήσεων;

Μόλις στις 5 Ιανουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Τ.Ερντογάν από τη Σμύρνη είχε απαγγείλει στίχους τουρκικού λαϊκού τραγουδιού χλευάζοντας τους «ποταπούς Έλληνες», λέγοντας ότι «θα μας ρίξει στη θάλασσα.»

Να θυμηθούμε τέλος δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χ.Ακάρ για «τετελεσμένα στο Αιγαίο», του υπουργού Εξωτερικών Μ.Τσαβούσογλου ότι «η Ελλάδα είναι υπεύ6θυνη για την ένταση στο Αιγαίο».

Όλοι ανεξαιρέτως οι Τούρκοι επίσημοι «εν χορώ» με δηλώσεις τους δεν έχουν σταματήσει να προκαλούν και να προσβάλλουν την Ελλάδα.

Οπότε τι νόημα έχει η επίσκεψη σε μια χώρα, με τη συγκεκριμένη τουρκική πολιτική ηγεσία και γραμμή έναντι της Ελλάδας;

Πολλοί αντιτείνουν θυμίζοντας το αγγλοσαξονικό ρητό «έχε τους φίλους σου κοντά, αλλά τους εχθρούς σου εγγύτερα», προσθέτοντας πως ένας «διάλογος για μια προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων είναι πάντα χρήσιμος».

Δυστυχώς αυτή είναι και η γραμμή που επικρατεί στο Μαξίμου και το ΥΠΕΞ.

Το πρόβλημα με αυτή τη λογική είναι πως από τη στιγμή που γίνεται λόγος για «διάλογο» και «επίλυση προβλημάτων» υιοθετούν την τουρκική γραμμή: Δηλαδή ελάτε να μιλήσουμε για τα προβλήματα που έχουμε στο Αιγαίο.

Δεν υπάρχουν όμως διμερείς διαφορές στο Αιγαίο πλην μιας: Αυτής της υφαλοκρηπίδας. Αυτή είναι (ή τουλάχιστον ήταν) η επίσημη ελληνική θέση χρόνια τώρα.

Τώρα εγκαταλείπεται. Εάν ο απώτερος στόχος του Α.Τσίπρα στην Τουρκία είναι να προχωρήσει στις αρχές μιας συμφωνίας πλαίσιο για την επίλυση των ελληνο-τουρκικών διαφορών στο Αιγαίο τότε τα πράγματα είναι πολύ ανησυχητικά.

Εάν δε νομίσει ότι θα εισπράξει και τους «επαίνους» των Ευρωπαίων τότε βαδίζουμε σε μια ακόμη εθνική ήττα μετά από αυτή των Σκοπίων.

Πάνος Σπαγόπουλος
ProNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Πάρα πολύ,γιατί πηγαίνει για συμφωνία τύπου σκοπίων για τα Δωδεκάννησα και Αιγαίο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι πιστεύει ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν επιτυχία;στραβομάρα έχει;δεν βλέπει τις διαδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα;δεν καταλαβαίνει ότι εδώ έχει να κάνει με ένα παμπόνηρο τούρκο που σκέφτεται πατριωτικά εν αντιθέσει με αυτόν που σκέφτεται αν θα αρέσει στους ξένους; νομίζει ότι θα τον στηρίξουν στις εκλογές; οι Έλληνες ψηφίζουν, αυτό να το καταλάβει, ούτε οι τούρκοι, ούτε οι αμερικανοί.
    Στην Μακεδονία μας,ΜΑΣ, ο συριζα θα καταποντιστεί και είναι περισσότεροι οι Μακεδόνες μας,ΜΑΣ,από τους επιδοτούμενους και τους δημοσίους υπαλλήλους που ποντάρει εκεί για ψήφους, ο αποτυχημένος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]