Οι τουρκικές προκλήσεις στο “πιάτο” Τσίπρα και Ερντογάν
Τι καταγράφει το Πεντάγωνο
Μόλις ένα εικοσιτετράωρο έμεινε μέχρις ότου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβεί στην Άγκυρα ώστε να έχει ένα ακόμη κρίσιμο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Αυτές τις ώρες που απομένουν μέχρι τη συνάντηση, δεν είναι παράλογο πως τα επιτελεία της Ελλάδας και της Τουρκίας εργάζονται ώστε να υπάρξει ένας βιώσιμος διάλογος ανάμεσα στις δυο πλευρές με κύριο στόχο οι δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα στους δυο ηγέτες να παραμείνουν ανοιχτοί κι όταν μια κατάσταση πηγαίνει να ξεφύγει από τα συνηθισμένα -με την Άγκυρα να είναι εκείνη που προκαλεί διαρκώς- να υπάρχει η δυνατότητα εξεύρεσης λύσης δια της διπλωματικής οδού.
Ανάμεσα στις συσκέψεις που έχουν λάβει χώρα, ήταν κι αυτή στην οποία πήρε μέρος ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος εδώ και χρόνια έχει βιώσει από την στρατιωτική πλευρά, το τι σημαίνει Τουρκία, με συμπεριφορές που δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας.
Επιτελείς από το Ελληνικό πεντάγωνο έλεγαν πως οι συναντήσεις σε επίπεδο ηγετών, της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν είναι απ’ εκείνες τις συνηθισμένες, με τα χαμόγελα, τα χτυπήματα αβρότητας στην πλάτη, και τις ζεστές χειραψίες που πολλές φορές κρύβουν αντίθετες απόψεις πάνω σε κρίσιμα θέματα. Οι συναντήσεις αυτές αν μη τι άλλο διακρίνονται για τον ρεαλισμό τους, την ειλικρίνειά τους, πως οι δυο χώρες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις πάνω σε θέματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και -που παρά τις αντιθέσεις- οι ηγέτες τους στέκονται ο ένας απέναντι από τον άλλον για να συνομιλήσουν.
Το κύριο χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει ως στόχο η Ελληνική πλευρά είναι ο διαρκής δίαυλος επικοινωνίας και οι τρόποι που θα τον διατηρήσουν. Ένας άλλος στόχος, όπως σημειώνουν επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι όχι μόνο να τονιστεί αλλά να γίνει κατανοητό πως μέσα σε δεκαπέντε ημέρες λίγο έλειψε να υπάρξει αεροπορικό ατύχημα στο Αιγαίο.
Άρα αυτός ο κίνδυνος με τα όσα πράττει η γειτονική μας χώρα σε καθημερινή βάση, πάντα είναι υπαρκτός. Ο μόνος τρόπος ν’ απαλειφθεί αυτός ο κίνδυνος, είναι να μην υπάρχει η παραβατική συμπεριφορά.
Μη αναστρέψιμος ο κίνδυνος ατυχήματος αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης της Τουρκίας
Δυο φορές, μέσα σε περίπου δεκαπέντε ημέρες, λίγο έλειψε η Ελλάδα και η Τουρκία να βρεθούν σε δύσκολα διαχειρήσιμες στιγμές, αν συνέβαινε κάτι που όλοι οι σκεπτόμενοι άνθρωποι, απεύχονται: το ατύχημα στο Αιγαίο.
Το πρόβλημα προέκυψε από την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας:
Η πρώτη πάνω από το Φαρμακονήσι, με το F-16 της γειτονικής χώρας να περνά μόλις 30 μέτρα πάνω από το Ελληνικό Super Puma, προκαλώντας στιγμιαία αστάθεια και αναταράξεις στο ελικόπτερο. Αν το πλήρωμα δεν ήταν έμπειρο και το Super Puma με δυνατούς κινητήρες, καταλαβαίνει ο καθένας που θα είχε καταλήξει.
Το δεύτερο περιστατικό καταγράφηκε την περασμένη Παρασκευή, όταν πάνω από το Αιγαίο χειριστής F-16 της Τουρκίας, είχε παραβιάσει το FIR Αθηνών και δήλωσε απώλεια μερικής ισχύς στον κινητήρα του. Αν αυτό το περιστατικό είχε άλλη κατάληξη, με πτώση του μαχητικού στο Αιγαίο, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι θα γινόταν στη συνέχεια κατά την έρευνα και διάσωση.
Είναι καταστάσεις που τις έχει βιώσει η Ελλάδα κατά το παρελθόν κι έχει αποδείξει τόσο την ψυχραιμία της όσο και τον επαγγελματισμό των στελεχών των ΕΔ.
Ένα επιπλέον πεδίο προκλήσεων είναι αυτό με τις σεισμικές έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και η προσπάθεια του Barbaros που ανακόπηκε από τις φρεγάτες του ΠΝ, να προχωρήσει και εντός Ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Είναι ένα ακόμη ζήτημα που αναμένεται να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων.
Δεν είναι μόνο αυτές οι κινήσεις της Τουρκίας από πλευράς προκλήσεων. Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς τις καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, ακόμα και πάνω από κατοικημένα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις παραβιάσεις Εθνικών χωρικών υδάτων- ακόμη κι αν αυτές δεν ανακοινώνονται- που γίνονται σχεδόν κάθε μέρα με διάφορα προσχήματα πολλές φορές, όπως το μεταναστευτικό. Ας μην αναφερθούμε στις παράνομες navtex στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο, κ.ο.κ.
Οι απαντήσεις και οι αιτιάσεις από την πλευρά της Άγκυρας, είναι λίγο πολύ γνωστές σε όλους, πολύ περισσότερο δε στα επιτελικά στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το θετικό πρόσημο για την Ελληνική πλευρά είναι πως αυτά θα τεθούν και θα καταγραφούν επισήμως επί Τουρκικού εδάφους.
Από τι θα εξαρτηθεί η συνέχιση των επαφών σε υψηλό επίπεδο
Μετά το ταξίδι του πρωθυπουργού, αναλόγως των αποτελεσμάτων και φυσικά εφόσον φανεί ποιον δρόμο θ’ ακολουθήσει η Άγκυρα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αναμένεται να ενεργοποιηθεί η αποδοχή της πρόσκλησης στην Τουρκία του Χουλουσί Ακάρ προς τον Ευάγγελο Αποστολάκη.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργού, κάτι τέτοιο θα γίνει. Άλλωστε ένα πρώτο τετ α τετ οι δυο άνδρες θα το έχουν σε εννέα ημέρες από σήμερα, ωστόσο ο κος Αποστολάκης φαίνεται πως θέλει να περιμένει λίγο ακόμα ώστε να προσμετρηθούν, απ’ εδώ και μετά, οι όποιες ενέργειες γίνουν από την πλευρά της Άγκυρας.
Επιπλέον με ιδιαίτερη προσοχή αναμένουν Αξιωματικοί στο πεντάγωνο αν και τι θα πράξει η Άγκυρα μετά τις ανακοινώσεις στη Λευκωσία για το κοίτασμα φυσικού αερίου που φαίνεται ότι μπορεί να βγαίνει θησαυρός. Δεν υπάρχει ακόμα καμία επιβεβαίωση.
Το ενεργειακό «μπλοκ» των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, έχει δείξει πως δεν αποδέχεται τις όποιες θέσεις έχει εκφράσει η Άγκυρα με την επιθετική πολιτική που ασκεί κι όλοι μαζί έχουν δηλώσει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν επιδέχονται ενέργειες οι οποίες θα διαταράξουν την περιοχή.
Ο Φεβρουάριος ίσως κυλήσει χωρίς άλλες διαφοροποιήσεις από αυτές που γνωρίζουμε έως τώρα. Όμως η διακλαδική άσκηση της Τουρκίας «Γαλάζια Πατρίδα», σε όλο το μήκος του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο ίσως να είναι το «βαρόμετρο» στην περαιτέρω σχέση- υψηλού ή χαμηλού βαρομετρικού- για τις σχέσεις των δυο κρατών και των δυο Αξιωματούχων.
Βέβαια και ο επόμενος μήνας θα είναι εκλογικής αναμέτρησης στη γειτονική χώρα και ήδη η Τουρκία βρίσκεται εδώ και καιρό σε προεκλογική περίοδο, πράγμα που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τους τόνους, ακόμη κι αυτούς των Εθνικών θεμάτων, μιας και ο κος. Ερντογάν και οι Αξιωματούχοι του, ποντάρουν γι’ άλλη μια φορά στον υπερεθνικισμό και την πόλωση.
Μπορεί να υπάρχει ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στους δυο υπουργούς, ωστόσο η Ελληνική πλευρά θέλει να δει χειροπιαστά δείγματα καλής γειτονίας και συμπεριφοράς από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, κάτι που όπως λένε χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές, δεν είναι καθόλου δύσκολο να επιτευχθεί, αρκεί η γειτονική χώρα να καταλάβει έστω και αργά ποιο είναι το συμφέρον της για το μέλλον.
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...