Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γνωμοδοτικός ο χαρακτήρας των κοινοβουλευτικών επιτροπών λέει τώρα η κυβέρνηση


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Από την στιγμή που τα μαθηματικά για τη συγκρότηση των Επιτροπών δεν βγαίνουν στην κυβέρνηση για να εγκριθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η Βουλή «στρέφεται» σε ένα νέο αφήγημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτό δεν απαιτείται η έγκριση από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, αφού το όργανο είναι γνωμοδοτικό και η τελική απόφαση λαμβάνεται από την Ολομέλεια.

Παράγοντες του Κοινοβουλίου κάνουν ειδική μνεία στην παράγραφο 6 του άρθρου 91 του Κανονισμού της Βουλής, σύμφωνα με το οποίο απόφαση μιας Επιτροπής δεν μπλοκάρει ουσιαστικά την εισαγωγή του νομοσχεδίου ή μιας διάταξης στην Ολομέλεια, αφού η άποψη των διαρκών Επιτροπών προς την Ολομέλεια είναι γνωμοδοτική. «Αυτονόητο είναι ότι νομοθετεί η Ολομέλεια της Βουλής και ο νοών νοείτω», έλεγε εξάλλου χθες ο Ν. Βούτσης μιλώντας στους Κοινοβουλευτικούς συντάκτες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο «σκόπελος» της Επιτροπής Εξωτερικών πιθανότατα θα υπερκεραστεί μέσω της ερμηνείας του Κανονισμού.

Πιο συγκεκριμένα το άρθρο 91 παρ. 6 του Κανονισμού αναφέρει ότι:

«Mετά την επεξεργασία και την εξέταση τoυ νομοσχεδίου ή της πρότασης νόμoυ η αρμόδια διαρκής επιτρoπή συντάσσει και υπoβάλλει πρoς τη Boυλή έκθεση, πoυ υπoγράφεται από τoν Πρόεδρo και τo Γραμματέα της επιτρoπής και περιέχει:
α) τoν αριθμό και τη διάρκεια των συνεδριάσεων μέσα στις oπoίες έγινε η επεξεργασία και η εξέταση τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ, καθώς και τα oνόματα των Boυλευτών πoυ έλαβαν μέρoς σ’ αυτές·
β) την πρόταση της επιτρoπής για την απoδoχή ή την απόρριψη τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ ή την απόφασή της στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος και
γ) τις τρoπoπoιήσεις πoυ έγιναν δεκτές και σε περίπτωση εκτεταμένων μεταβoλών τo κείμενo τoυ νομοσχεδίoυ ή της πρότασης νόμoυ όπως διαμoρφώθηκε από την επιτρoπή και έγινε δεκτό από τoν αρμόδιo Yπoυργό ή όπως ψηφίστηκε από την Επιτροπή στις περιπτώσεις εφαρμογής του άρθρου 70 παρ. 2 του Συντάγματος».
Το αφήγημα της κυβερνητικής πλευράς διανθίζεται από το… δεδικασμένο, καθώς ορισμένοι υπενθυμίζουν ότι το 2003 μια ρύθμιση για το επαγγελματικό ασυμβίβαστο δεν εγκρίθηκε από την πλειοψηφία της αρμόδιας Επιτροπής αλλά εισήχθη κανονικά προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια. Απαντούν, δε, και στην απόσυρση της διάταξης για το φόρο στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες που έγινε το 2015, λέγοντας ότι αυτό έγινε για «πολιτικούς λόγους».

Σε κάθε περίπτωση, εάν πρακτικά η κυβέρνηση επικαλεστεί το συγκεκριμένο άρθρο του Κανονισμού αυτομάτως θα πρόκειται για μια μεγάλη πολιτική ήττα, ανεξαρτήτως του διαδικαστικού κομματιού. Ούτως ή άλλως ήδη η Νέα Δημοκρατία έχει θέσει την ατζέντα και μάλιστα έχει καλέσει τον Ν. Βούτση να μην αλλάξει την ποσόστωση των κοινοβουλευτικών ομάδων στις αρμόδιες Επιτροπής και δη στην Εξωτερικών και Άμυνας.

Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]