Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα Σκόπια θα παραμείνουν στην επιρροή της Τουρκίας


Η επιρροή στα Βαλκάνια θα υπάρχει όχι μόνον λόγω ικανότητας της τουρκικής διπλωματίας αλλά και λόγω ανικανότητας της ελληνικής

Το κύριο επιχείρημα των Τσίπρα-Κοτζιά για την υπογραφή της επαίσχυντης Συμφωνίας των Σκοπίων, είναι ότι με τον τρόπο αυτόν αποφεύγεται η μετατροπή των Σκοπίων σε προτεκτοράτο της Τουρκίας [ελλείψει συνεννοήσεως μεταξύ τους, ο Α. Τσίπρας πρόσθεσε ότι κατέφερε και καίριο πλήγμα στην δημιουργία της "Μεγάλης Αλβανίας"].

Απάντησα, ότι η Αλβανία που βρίσκεται ήδη στο ΝΑΤΟ, αποτελεί στην ουσία επαρχίας της Τουρκίας. Ούτε το ΝΑΤΟ, ούτε η μελλοντική της επιθυμία για ένταξη στην Ε.Ε. εμπόδισαν την Τουρκία να ασκεί ολοκληρωτική επιρροή, τόση ώστε να προκαλεί και ανασχηματισμό στην αλβανική κυβέρνηση, με αποπομπή των ανεπιθυμήτων στην Άγκυρα υπουργών.

Πέραν αυτού όμως, ήρθε αμέσως η απάντηση στους Τσίπρα-Κοτζιά, περί του είδους των σχέσεων Σκοπίων-Τουρκίας, μόλις οι εν λόγω πολιτικοί της Ελλάδας απέτρεψαν τον κίνδυνο… τουρκοποίησης των Σκοπίων. Ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νικόλα Ντιμιτρόφ πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Άγκυρα για να υποβάλει τα... διαπιστευτήρια της κυβέρνησής του στην τουρκική ηγεσία.

Το Liberal σχολιάζει: «Η επιλογή του κ. Ντιμιτρόφ να πραγματοποιήσει την επίσκεψη αυτήν ακριβώς τη συγκεκριμένη στιγμή και ενώ υπάρχουν οι συνεχείς δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, με τις οποίες επιχειρείται να εξωραϊστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, με το επιχείρημα ότι ανακόπτει την τουρκική επιρροή στην πΓΔΜ, προκαλεί προβληματισμό.
» Εκτός από τους συμβολισμούς, δίνει την εντύπωση ότι αποσκοπεί στον καθησυχασμό της τουρκικής ηγεσίας, ότι η υιοθέτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών δεν επηρεάζει τις άριστες στενές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών».

Πώς κρίνει άραγε ο Ν. Κοτζιάς, αυτήν την κίνηση του Ντιμιτρόφ, που δεν θεώρησε ωφέλιμο να επισκεφθεί πρώτα κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αλλά την Τουρκία; Έπραξε ακριβώς, ό,τι πράττει και κάθε νεοεκλεγμένος ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, ο οποίος ευθύς με την εκλογή του, επισκέπτεται την Άγκυρα για να υποβάλλει τα σέβη του στον εκάστοτε Τούρκο Πρόεδρο.

Η επιρροή στα Βαλκάνια θα υπάρχει, όχι μόνον λόγω ικανότητας της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και λόγω ανικανότητας της ελληνικής, που οφείλεται μάλλον στην αδιαφορία των πολιτικών μας -ιδίως των σήμερα κυβερνώντων- στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τα οποία -μας είπε ο Α. Τσίπρας- τα αντιμετωπίζει με τον δικό του πατριωτισμό. Τι είδους πατριωτισμός είναι αυτός, το αντιληφθήκαμε ήδη.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt εκτιμούσε, σε παλαιότερο άρθρο της, ότι ο Ερντογάν βλέπει τους μουσουλμάνους των Βαλκανίων ως όπλο στην εκστρατεία του για αναστύλωση του οθωμανικού, αυτοκρατορικού μεγαλείου. Το σχετικό άρθρο εκτιμά, ωστόσο, ότι η τουρκική επιρροή "φτάνει στα όριά της" στην περιοχή και ότι ο Ερντογάν δρα ως αντίπαλος της Ε.Ε. και δύναμη αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.

«Ενώ η Ε.Ε., γράφει η Die Welt, θέλει να λύσει τις παλιές συγκρούσεις και να συμφιλιώσει παλαιούς εχθρούς -Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους, χριστιανούς και μουσουλμάνους-, η Τουρκία υπερτονίζει παλιές αδικίες, θέλει να διατηρήσει τις παλιές εχθρότητες».

Θυμίζω ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που ίδρυσαν Πρεσβεία στην ΠΓΔΜ. Ο στρατός των Σκοπίων εκπαιδεύεται στην Τουρκία, ενώ στρατιωτικά οχήματα δωρίσθηκαν από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις στον στρατό των Σκοπίων. Όταν προ ολίγου χρόνου ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, την χαρακτήρισε ως έναν από τους μεγαλύτερους φίλους της "Μακεδονίας", αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους δωρητές οπλικών συστημάτων της χώρας του.

«Η Τουρκία είναι μεγαλύτερος υποστηρικτής της ένταξης της "Μακεδονίας" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα προωθεί ενεργά την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Στο χέρι της Ελλάδας είναι, με μια σοβαρή πατριωτική κυβέρνηση -του ακραιφνούς πατριωτισμού- να καταστεί σοβαρή δύναμη στα Βαλκάνια, και να περιορίσει την δυναμική επιρροής της Τουρκίας.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]