Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο κύβος ερρίφθη - 153 πρόθυμοι βουλευτές επικύρωσαν το αίσχος


Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Μια κυβέρνηση – κουρελού που έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μέσα από μια διαδικασία ανταλλαγής βουλευτών έφερε στη Βουλή και επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών που δίνει στα Σκόπια «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα με τη στήριξη των 145 βουλευτών της και 8 προθύμων που είπαν ναι, αδιαφορώντας για την άποψη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού αλλά και για τα τετελεσμένα που δημιουργούνται σε ένα εθνικό θέμα.

Με τη Βουλή να μοιάζει φρούριο από τις κλούβες των ΜΑΤ, οι 153 βουλευτές, μεταξύ των οποίων, οι τρεις του Ποταμιού (Στ. Θεοδωράκης, Γ. Μαυρωτάς, Σπ. Λυκούδης), η υφυπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Κατερίνα Παπακώστα, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και ο Σπύρος Δανέλλης έβαλαν την υπογραφή τους στην επικύρωση της συμφωνίας.

Συνολικά τη συμφωνία που μετονομάζει την πΓΔΜ σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» ψήφισαν 300 βουλευτές, «ναι» 153, «όχι» 146 και «παρών» 1 βουλευτής, ο Γρηγόρης Ψαριανός.

Έξι πρωθυπουργοί αρνήθηκαν να υπαναχωρήσουν σε αιτήματα που αντίκεινται στις διαθέσεις των πολιτών. Σήμερα την ημέρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κλείνει τέσσερα χρόνια στην εξουσία η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώνεται χωρίς να έχει κατατεθεί το κείμενο του Συντάγματος των Σκοπίων με τις αλλαγές που έπρεπε να συμπεριληφθούν όπως προβλέπεται.


Με την κύρωση του Πρωτοκόλλου ένταξης στο ΝΑΤΟ να εκκρεμεί και τα Σκόπια να αναμένουν και αυτή τη διαδικασία, πριν υλοποιήσουν τις προβλέψεις της Συμφωνίας η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υλοποίησε δεσμεύσεις με μια διαδικασία εξπρές προκαλώντας ερωτήματα τόσο για την ταχύτητα που επέλεξε αλλά και την πλήρη υιοθέτηση των όσων πρεσβεύει η άλλη πλευρά στη συμφωνία.

Μιας συμφωνίας την οποία ήδη οι Σκοπιανοί, μέσω της ρηματικής διακοίνωσης, παραβίασαν αλλάζοντας την χρονική σειρά των γεγονότων, που είχε προαποφασιστεί! Μιας συμφωνίας που ο Αλέξης Τσίπρας χθες υπερασπίστηκε με πάθος, καθώς επίσης και όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας συμφωνίας που πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε, ενώ ήδη από χθες έβαλε στο τραπέζι το «όπλο» του βέτο.

Η συζήτηση, για την ιστορία, ουσιαστικά κράτησε πέντε μέρες, δύο μέρες στην αρμόδια επιτροπή και τρεις μέρες στην Ολομέλεια, με πάνω από 200 βουλευτές να καταθέτουν την άποψή τους. Πλέον, η ελληνική βουλή βρίσκεται εν αναμονής της κύρωσης του Πρωτοκόλλου του ΝΑΤΟ, το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες – εβδομάδες.

Οι εξελίξεις που προηγήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι εξ αρχής ο Αλέξης Τσίπρας είχε διττό στόχο. Αφενός να φέρει με κάθε τρόπο σε πέρας την υπογραφή της συμφωνίας αφετέρου να δημιουργήσει προβλήματα στη Ν.Δ..

Έχοντας αποτύχει στο δεύτερο στόχο έστρεψε το βλέμμα στα μικρότερα κόμματα και ήδη το Ποτάμι έχει χάσει πλέον την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση ενώ οι ΑΝΕΛ παραμένουν ενεργοί μέσα από την ανταλλαγή βουλευτών. Στο ΚΙΝΑΛ κατέστη εφικτή η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ.

Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αποτελεί νόμο του κράτους. Τα Σκόπια επισήμως ονομάζονται «Βόρεια Μακεδονία» έχοντας ταυτόχρονα αποκτήσει και με τη βούλα της Ελληνικής βουλής «Μακεδονική» γλώσσα και ταυτότητα. Το χαρτί της ελληνικής πλευράς που κερδήθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι δεν υπάρχει πλέον.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Μιας συμφωνίας που πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδόμησε, ενώ ήδη από χθες έβαλε στο τραπέζι το «όπλο» του βέτο....
    Γιατί δεν παραιτήθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση για να γίνει κάποια καθυστέρηση και εκλογές;
    Το ότι ο συριζα θα γυρίσει εκεί που ήταν είναι γεγονός και οι πρόθυμοι θα μείνουν απ΄έξω από τα ψηφοδέλτια του. Δεν είδαν πως φέρθηκε στο φιλαράκι-συνεταίρο του τον Καμμένο που και αυτός θα εξαφανιστεί από την βουλή; αν δεν ήταν το "ποτάμι" δεν θα πέρναγε, οι άλλοι οι ανελητες φάνηκε από την αρχή ότι τον συνεταίρο θα τον υποστήριζαν, τους διόρισε σε θέσεις με απολαβές των 30 αργυρίων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι... με άλλο στατους συσχετίσεων ξεβρακώματος. Παλίοτερα δεν ήταν αναγνωρισμένα τα Σκόπια και ασκούσαμε βέτο. Τώρα που αναγνωρίστηκαν και από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα ασκούμε βέτο... για άλλους λόγους. Πενήντα βήματα μπροστα τα σκόπια, ενα εμείς καθ΄υπόσχεση αφού κάναμε εκατο πίσω. Καλά πάμε...

      Διαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]