Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Τσαβούσογλου τρέχει στα κατεχόμενα να σβήσει τη φωτιά της έντασης


Είναι σαφές πως η περιθωριοποίηση του Ακιντζί συνδέεται με τη νέα τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα στο Κυπριακό - «Δακτυλίδι» διαδοχής στον Οζερσάι

Για λόγους που δεν είναι απολύτως εμφανείς, υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στα Κατεχόμενα, όχι η συνήθης των διαμαρτυρομένων επειδή τα Κατεχόμενα ισλαμοποιούνται, αλλά μεταξύ των αχυρανθρώπων που παριστάνουν τους κυβερνήτες ενός ανύπαρκτου κράτους.

Είχα ήδη σημειώσει προ καιρού, ότι ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της Τ/κ κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί, έχει περιθωριοποιηθεί, με τον Τσαβούσογλου στην Ελβετία να τον έχει απλώς δίπλα του, χωρίς να μιλά. Θα έλεγε κάποιος, ότι είναι φυσικό να συμβαίνει αυτό, αφού τα Κατεχόμενα βρίσκονται υπό την πλήρη έλεγχο της Άγκυρας, μάλιστα δε οι Τούρκοι έποικοι είναι περισσότεροι από τους Τ/κ αλλοιώνοντας πλήρως την πληθυσμιακή σύνθεση.

Δεν είναι όμως έτσι. Η Άγκυρα, προωθεί τώρα τον άλλον εγκάθετο που παριστάνει και τον «υπουργό» Εξωτερικών, Κουντρέτ Οζερσάι. Ο «Φιλελεύθερος» Λευκωσίας είχε δημοσιεύει ότι ο Οζερσάι αναλαμβάνει ήδη πρωτοβουλίες, υπό την καθοδήγηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών και πραγματοποιεί συναντήσεις που θα έπρεπε να γινόντουσαν από τον κατοχικό ηγέτη Ακιντζί.

Δεν είναι τυχαίο που κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ήταν ο Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Ο Ακιντζί, αν και ήταν εκεί δεν είχε, ίσως για πρώτη φορά, συνάντηση με τον Πρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας.


Είναι σαφές πως η περιθωριοποίηση του Ακιντζί συνδέεται με τη νέα τακτική που υιοθετεί η Άγκυρα στο Κυπριακό και την πρόταξη της προσέγγισης για «συνεργασία» των «δύο οντοτήτων», χωρίς λύση του Κυπριακού. Είναι, επίσης, ξεκάθαρο πως η Άγκυρα δίνοντας το «δακτυλίδι» της διαδοχής στον Οζερσάι, του έχει εκχωρήσει τη δυνατότητα διαχείρισης του Κυπριακού αντί του Ακιντζί, πάντα, όμως, στο πλαίσιο των οδηγιών της. Ανεξαρτήτως εάν η σύγκρουση των δύο παραπέμπει ενδεχομένως και στις «προεδρικές» του 2020 στα κατεχόμενα, είναι πρόδηλο ότι δημιουργεί νέα δεδομένα.

Τι ακριβώς έπραξε ο Ακιντζί και δυσαρέστησε την Άγκυρα δεν έχει εξακριβωθεί. Το μόνο βέβαιο είναι όχι χώρισαν οι δρόμοι τους. Είχα παραθέσει μάλιστα εδώ μια περίεργη δήλωση του Ακιντζί, ότι αν επικρατήσει το δεύτερο πλάνο, περί ίδρυσης Συνομοσπονδίας, αυτός θα παραιτηθεί, διότι έχει εκλεγεί υποσχόμενος ότι θα εργαστεί για την ίδρυση Ομοσπονδίας.

Και είναι περίεργη η δήλωση, επειδή η Συνομοσπονδία είναι αυτή που συμφέρει περισσότερο από άλλες εκδοχές, τόσο την Τουρκία όσο και τα Κατεχόμενα [μόνον ο Ν. Αναστασιάδης δεν το αντιλήφθηκε, και συζήτησε γι’ αυτό με τον Τσαβούσογλου στη Ν. Υόρκη]. Υποθέτω ότι η δήλωση του Ακιντζί ήταν προσχηματική, για να εκδηλώσει την αντίθεσή του με την περιθωριοποίηση που του επέβαλε η Άγκυρα.

Πάντως, εχθές τα απόγευμα συναντήθηκε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, με τον «υπουργό εξωτερικών», Κουντρέτ Οζερσάι. Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή ιστοσελίδα «Χαμπέρ Κίπρις», και στις δύο συναντήσεις έγινε συζήτηση ενόψει της σημερινής άφιξης στα Κατεχόμενα και των επαφών με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται όμως, ότι ο Μ. Ακιντζί απάντησε την περασμένη Κυριακή σε δηλώσεις του Κ. Οζερσάι δύο ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τις διαφορές τους στο Κυπριακό και το μοντέλο λύσης που υποστηρίζουν ο καθένας.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις τελευταίες επισκέψεις του στα Κατεχόμενα έθεσε προς συζήτηση τη λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας. Είχε δε κατά την επίσκεψή του τον περασμένο Απρίλιο αναφέρει, σε σύσκεψη που είχε με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και τους εκπροσώπους των κομμάτων, πως πλέον «Οι Ελληνοκύπριοι δεν αποδέχονται την ομοσπονδία. Υπό αυτές τις συνθήκες, θα ήταν προτιμητέο ένα μοντέλο σαν τη συνομοσπονδία ή τη λύση δύο κρατών».

Δυστυχώς, η ελληνική πλευρά παρακολουθεί απλώς τα γεγονότα, χωρίς προσπάθεια εκμετάλλευσης των διισταμένων απόψεων στην Τ/κ κοινότητα.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]