Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι συμβαίνει στο υπουργείο Εξωτερικών;


Καταστράφηκαν(;) e-mail στο υπουργείο Εξωτερικών!

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ

Μία βλάβη σε σκληρό δίσκο του Υπουργείου Εξωτερικών είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί όλη η ηλεκτρονική αλληλογραφία του Υπουργείου από το 2005 και μετά. Μεταξύ των απωλεσθέντων emails υπήρχαν και απόρρητα (υψηλής διαβάθμισης) μηνύματα.

Όπως αποκαλύφθηκε από ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ ο εν λόγω σκληρός δίσκος δεν είχε συντηρηθεί ποτέ, ενώ δεν υπήρχε ούτε αντίγραφο των αρχείων (προφανής παραβίαση βασικών αρχών ασφάλειας). Επίσης, η προσπάθεια ανάκτησης των emails εγκαταλείφθηκε, λόγω υψηλού κόστους!!!

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Τάσου Τέλλογλου στον ΣΚΑΪ, εκτός των απορρήτων εγγράφων-emails, χάθηκε όλη η ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Με κονδύλι 15.000 ευρώ θα είχε αποφευχθεί η βλάβη, καθώς θα είχε πραγματοποιηθεί η αναγκαία συντήρηση, ενώ δύο ημέρες μετά τη βλάβη στον σκληρό δίσκο, το ΥΠΕΞ ενέκρινε κονδύλι 150.000 ευρώ και αγόρασε καινούριο εξοπλισμό.

Εάν η συγκεκριμένη περίπτωση, απώλειας δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, συνέβαινε σε μια εταιρεία, τότε η εταιρεία όχι μόνο θα απέλυε άμεσα τον υπεύθυνο, αλλά θα τον δίωκε και ποινικά για οικονομική βλάβη και, ενδεχόμενο δόλο στην διαγραφή κρίσιμων για την εταιρεία πληροφοριών. Στην Ελλάδα, κι επειδή αφορούσε κάποιο υπουργείο, ήταν απλά ημέρα Τρίτη.


Φυσιολογικά, θα έπρεπε να έχει παρέμβει ήδη εισαγγελέας για να διερευνήσει τα αίτια της απώλειας των δεδομένων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Πιθανότατα, θα έπρεπε να παρέμβουν και υπηρεσίες ασφάλειας της χώρας, αφού πρόκειται για το υπουργείο Εξωτερικών και δεν είναι απίθανο οι απωλεσθείσες πληροφορίες (διαβαθμισμένες και όχι μόνο) να αφορούν επαφές με πρόσωπα τρίτων χωρών και να σχετίζονται με διαρροή κρίσιμων για την Ελλάδα πληροφοριών…
Αλλά, είπαμε, εδώ είναι Ελλάδα και η απώλεια τέτοιων δεδομένων απλά καταγράφεται…, χωρίς να ελέγχεται το γιατί δεν υπήρξαν αντίγραφα ασφαλείας και χωρίς να ελεγχθεί (γιατί άραγε;) το γιατί δεν επιχειρείται η αποκατάσταση της βλάβης (επαναφορά αρχείων)…

Σε άλλες χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ουγκάντα), οι υπεύθυνοι θα είχαν ήδη προφυλακισθεί σε κάποια μυστική φυλακή όπου και θα ανακρινόταν επιμελώς από ειδικούς κρατικούς υπαλλήλους…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Το μόνο που μου κάνει εντύπωση είναι πως διέρρευσε. Εσκεμμένα; Αν ναι, γιατί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. .. από το 2005 και μετά..είναι μέσα και το ΒΕΤΟ στο Βουκουρέστι, είναι μέσα το σκάνδαλο των υποκλοπών που προκάλεσε σάλο την περίοδο 2005-2006. Είναι σίγουρο ότι δεν υπάρχουν αντίγραφα; στην Ελλάδα ζούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]