Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκία: Αν συνεχίσουν οι Ελληνοκύπριοι τις γεωτρήσεις, θα απαντήσουμε αναλόγως


Νέες απειλές κατά της Κύπρου «εκτόξευσε» ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας καθώς δήλωσε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah ότι «εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις αναζήτησης και γεώτρησης σε διαφιλονικούμενες περιοχές, οι τουρκικές αρχές απαντήσουν αναλόγως».

«Εμείς προειδοποιήσαμε τη Νότια Κύπρο αρκετές φορές και υπογραμμίσαμε ότι η μονομερής και παράνομη κίνηση της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην περιοχή θα έχει σίγουρα συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι εάν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να διεξάγουν επιχειρήσεις αναζήτησης και γεώτρησης σε αμφισβητούμενες περιοχές, θα οι τουρκικές αρχές απαντήσουν αναλόγως. Ο υπουργός Ενέργειας δήλωσε ότι είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση σε αυτό το θέμα, εκτός αν υπάρξει ένα δίκαιο μερίδιο μεταξύ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων στο νησί.

Σε δηλώσεις του στην αγγλόφωνη εφημερίδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας Πορθητής ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση στα ανοιχτά της Αττάλειας στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι το δεύτερο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία θα ξεκινήσει σε νέα σημεία τη νέα χρονιά.


«Ελπίζω ότι το δεύτερο μας γεωτρύπανο θα φτάσει στην Τουρκία περί τα τέλη Ιανουαρίου. Μετά τον αναγκαίο εξοπλισμό του το νέο μας γεωτρύπανο θα ξεκινήσει γεωτρήσεις με συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σχεδιάζουμε να κάνουμε τουλάχιστον δύο γεωτρήσεις τον χρόνο σε βαθιά νερά στην Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα», ανέφερε.

Ο Τούρκος υπουργός δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ξεκίνησε τον περασμένο μήνα γεώτρηση στα ρηχά νερά ανοιχτά της Μερσίνας στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι η γεώτρηση θα συνεχιστεί για δύο μήνες πριν το γεωτρύπανο μετακινηθεί στα Άδανα για τη γεώτρηση Καράκας 1.

«Εάν υπάρχει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο θα το βρούμε», ξεκαθάρισε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Ο κ. Ντονμεζ επισήμανε ακόμη ότι το δέμα αριθ. 10 είναι εκτός των περιοχών που αδειοδοτήθηκαν από την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) για έρευνες φυσικού αερίου, ώστοσο συμπλήρωσε ότι «η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει συμφωνίες που αγνοούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

Πρόσθεσε ότι η Νότια Κύπρος ακολουθεί μια πολιτική που βασίζεται στη μη επίλυση, κάνοντας κατάχρηση της ένταξης της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι είμαστε οι κύριες συνιστώσες στην περιοχή αυτή και μέχρι σήμερα τίποτα που δεν θέλαμε ποτέ δεν συμβαίνει και δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να συμβεί αυτό».

Τέλος, ο Ντονμέζ σημείωσε ότι η δράση κατά αυτής της κατάστασης σημαίνει ότι δεν γνωρίζουμε την ιστορία και τις πραγματικότητες της περιοχής.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]