Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Επικίνδυνα παιχνίδια προχειρότητας και ερασιτεχνισμού με τα εθνικά θέματα


Μετά την αλλοπρόσαλλη στάση του στο «Μακεδονικό» και στη χρονική στιγμή που θα αποφασίσει να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε χθες, να χρησιμοποιήσει το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τη Συμφωνία των Πρεσπών

Επικίνδυνα παιχνίδια προχειρότητας και τζάμπα πατριωτικής στάσης, παίζει ο Πάνος Καμμένος με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια στιγμή προβληματισμό προκαλούν οι «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ο οποίος, ορθώς μεν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα του ελληνικού στρατού και την αποφασιστικότητά του, ωστόσο, οι δηλώσεις γίνονται σε μια χρονική περίοδο που οι Τούρκοι επιδιώκουν να ρίξουμε νερό στο μύλο της «πολεμικής» αντιπαράθεσης. Και βεβαίως να τους βοηθήσουμε να εξάγουν την εσωτερική κρίση τους και τους κινδύνους που κρύβει η εκστρατεία που ετοιμάζει ο Ερντογάν στη Συρία.

Μετά την αλλοπρόσαλλη στάση του στο «Μακεδονικό» και στη χρονική στιγμή που θα αποφασίσει να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πάνος Καμμένος έσπευσε χθες, να χρησιμοποιήσει το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη και να στρέψει τα βλέμματα μακριά από τη Συμφωνία των Πρεσπών.


Σε… ρόλο υπουργού Εξωτερικών, ο Πάνος Καμμένος ο οποίος βρέθηκε χθες στη Μεγίστη, ανέφερε ότι η ΑΟΖ του Καστελλόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. «Εντός των επομένων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές».

Για μία ακόμη φορά, ο υπουργός Άμυνας θέλοντας να ξεφύγει από την επικαιρότητα και από τη Συμφωνία των Πρεσπών η οποία ψηφίζεται μέχρι τις 15 Γενάρη από την ΠΓΔΜ και αναμένεται να έρθει στην ελληνική Βουλή τον Μάρτιο, με την πρωτοβουλία του επιχείρησε να στείλει μήνυμα προς την Τουρκία και ταυτόχρονα να βάλει τα θεμέλια για τις επόμενες κινήσεις της Ελλάδας στο θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ.

Οι Μαχητές του Αιγαίου

Αφού εξήρε το ρόλο των μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, αναφέρθηκε στους «μαχητές του Αιγαίου» λέγοντας πως η παρουσία σας αποτελεί τροχοπέδη σε όποιον δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συμφωνίες. «Διασφαλίζετε τα εθνικά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι διεθνώς κατοχυρωμένα και δεν επιδέχονται καμία αμφισβήτηση. Και προφανώς μιλάω για την ΑΟΖ. Η ΑΟΖ του Καστελλόριζου έχει ιδιαίτερη σημασία για την οικονομία της πατρίδας μας. Εντός των επόμενων μηνών, η ανακήρυξη της ΑΟΖ θα απελευθερώσει τη δυνατότητα απάντλησης του φυσικού αερίου για την πατρίδα μας, μεγάλων κοιτασμάτων που θα καλύψουν τις ανάγκες για τις επόμενες γενιές» πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας.

Το ζήτημα είναι εάν ο ίδιος ως υπουργός Άμυνας έχει την δικαιοδοσία να προχωρά σε τέτοιες δηλώσεις – εξαγγελίες καθώς πρόκειται για ένα σύνθετο ζήτημα την κύρια ευθύνη του οποίου την έχει ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας πάντως επέλεξε να κάνει «κοπάνα» από το τελευταίο υπουργικό Συμβούλιο του έτους δικαιολογώντας όμως την απουσία του εξαρχής, ώστε, να μην αρχίσουν και πάλι … σενάρια επιστημονικής φαντασίας όπως έγραψε και ο ίδιος στο twitter. Την ίδια στιγμή, τα σενάρια για το ποιοι θα στηρίξουν τη Συμφωνία των Πρεσπών από τους βουλευτές των ΑΝΕΛ όταν θα έρθει στο ελληνικό κοινοβούλιο συνεχίζονται, καθώς από αυτή την εξέλιξη, θα κριθεί εν πολλοίς αν διασφαλιστεί η πλειοψηφία που απαιτείται.

Άλλωστε, το «Μακεδονικό» έχει προκαλέσει, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις, μεγάλη φθορά στους Ανεξάρτητους Έλληνες καθώς πολλοί «χρεώνουν» στο κόμμα ότι θα μπορούσε να ψηφίσει την τελευταία πρόταση μομφής που είχε κατατεθεί κατά της κυβέρνησης ώστε να «μπλοκαριστεί» η Συμφωνία των Πρεσπών.

Και το ερώτημα που τίθεται είναι που ήταν επί τέσσερα χρόνια ο Πάνος Καμμένος για να ανακηρύξει την ΑΟΖ την οποία θυμήθηκε εν μέσω προεκλογικής περιόδου στοχεύοντας στις… πατριωτικές ψήφους που εντυπωσιάζονται από τέτοιες ανακοινώσεις. Θέλοντας από τη μια να ψαρέψει στα θολά νερά του εύκολου πατριωτισμού και από την άλλη να ξεφύγει από τα προσωπικά πολιτικά του αδιέξοδα ο Καμμένος δίνει την τελευταία μάχη επιβίωσής του.

Με στολές παραλλαγής και πολεμικές ιαχές και με απειλές ότι θα φύγει από την κυβέρνηση για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά μένει και στηρίζει τον Τσίπρα που φέρνει αυτή τη συμφωνία.

Η στάση του Αποστολάκη

Κι αν οι πατριωτικές κορώνες του υπουργού Αμυνας (εν απουσία υπουργού Εξωτερικών) αντιμετωπίζονται με θυμηδία ανάλογη με αυτήν που αντιμετωπίζονται και τα τουρκικά φληναφήματα, ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία έχει η παρέμβασης του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναυάρχου Αποστολάκη η οποία, δεν είναι τυχαίο, έγινε την ίδια ημέρα με αυτήν του υπουργού Αμυνας.

Ο κ. Αποστολάκης δεν είναι πολιτικός και οφείλει να μην παίζει πολιτικά προεκλογικά παιχνίδια. Η προειδοποίησή του ότι θα ισοπεδώσει την βραχονησίδα που θα ανέβουν πάνω οι Τούρκοι είναι μια «κόκκινη» γραμμή που προφανώς έχει μπει και από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ορθώς πρέπει η Αγκυρα να παίρνει τα μηνύματα από την ελληνική πλευρά για την εθνική κυριαρχία της. Και γίνεται σε μια χρονική στιγμή όπου η Τουρκία προκαλεί συνεχώς, παραβιάζει ασύστολα τον εθνικό εναέριο χώρο, γκριζάρει περιοχές στο Αιγαίο κι ελληνικά νησιά, κάνει αισθητή την παρουσία της στην Ανατολική Μεσόγειο με το Barbaros κι υιοθετεί μια άκρως επικίνδυνη πολεμική ρητορική.

Ασφαλώς αρμόδιος να δίνει το στίγμα είναι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, όμως, οι δηλώσεις του προκαλούν και προβληματισμό διότι δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε μια συνεχή εμπόλεμη κατάσταση, ότι η περιοχή είναι «προβληματική» κι επικίνδυνη κι ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι ανά πάσα στιγμή με έτοιμα τα όπλα.

Πρόκειται για μια κατάσταση που δεν κάνει καλό στην οικονομία καθώς κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα ρισκάρει να επενδύσει σε μια περιοχή η οποία βρίσκεται διαρκώς σε κόκκινο συναγερμό.

Από την άλλη, τα θέματα με τη γείτονα δεν λύνονται με κορώνες σε υψηλούς τόνους, αλλά μέσω της διπλωματικής οδού. Όμως, χωρίς υπουργό Εξωτερικών και με τον Αλέξη Τσίπρα να μην μπορεί να πείσει ότι διπλωματικά βρίσκεται σε επίπεδο να αντιμετωπίσει τον Ταγίπ Ερντογάν (χαρακτηριστικό το περσινό Βατερλώ με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα) θα αφήνονται κενά τα οποία θα γεμίζει ο Πάνος Καμμένος.

Και σίγουρα τα εθνικά θέματα δεν μπορεί να γίνονται προεκλογικό παιχνιδάκι για οποιονδήποτε πιστεύει ότι αν δημιουργήσει σκηνικό έντασης και πατριωτικής έξαρσης θα κερδίσει ψήφους.

IN


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]