Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προχειρότητα, ελαφρότητα ή αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης;


Του Κωνσταντίνου Λουκόπουλου

Για μία ακόμα φορά καταδεικνύεται περίτρανα η προχειρότητα, η ελαφρότητα αλλά και η κουτοπονηριά με την οποία οι «Συγκυβερνήτες» Τσίπρας - Καμμένος χειρίζονται όλα ανεξαιρέτως τα σοβαρά εθνικά ζητήματα, τις προκλήσεις της εξωτερικής πολιτικής και οπωσδήποτε την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας αλλά και το θέμα της ανακήρυξης της ΑΟΖ.

Δεν γνωρίζουμε αν οι χθεσινές δηλώσεις Καμμένου στο Καστελόριζο είχαν την έγκριση του Πρωθυπουργού της Χώρας, αλλά για μία ακόμα φορά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας δήλωσε εντελώς αναρμοδίως, μιας και αυτό είναι πρωτίστως ευθύνη ΥΠΕΞ και δευτερευόντως Υπουργείου Ενέργειας, ότι τους επόμενους μήνες επίκειται ανακήρυξη ΑΟΖ. Για μία ακόμα φορά ο θολός και συγκεχυμένος λόγος του γεμάτος από εννοιολογικά θραύσματα αποδεικνύει ότι, είτε οι σύμβουλοι του δεν του τα έχουν πει καλά, είτε ότι βρίσκεται σε σύγχυση και αγνοεί το πιο σημαντικό στοιχείο αυτής της υπόθεσης που είναι η οριοθέτηση της με την Τουρκία. Κάτι που δεν έχουμε κάνει ούτε και με την Υφαλοκρηπίδα που ήδη υπάρχει. Και ουσιαστικά μας είπε ότι κηρύσσουμε ΑΟΖ και οσονούπω…. «ανοίγουν οι στρόφιγγες» με το φυσικό αέριο! Άσε που ως «Γεωλόγος» προσδιόρισε και το μέγεθος και την εκμεταλλευσιμότητα των κοιτασμάτων. Αστεία πράγματα βεβαίως, βεβαίως!

Αισθάνομαι υποχρεωμένος να θυμίσω στον κ. Υπουργό ότι η μονομερής ανακήρυξη ΑΟΖ μπορεί να είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά δεν δίνει αυτομάτως την κυριότητά, δεν οριστικοποιεί την έκταση της και επομένως δεν …«ανοίγει αυτόματα τους κρουνούς παροχής υδρογονανθράκων», όπως ίσως ο ίδιος και κάποιοι άλλοι λανθασμένα νομίζουν! Απαιτείται σύναψη συμφωνιών οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη και σε περίπτωση ασυμφωνίας εύρεση δίκαιης λύσης με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου (Άρ74 της Σύμβασης και Άρ38 του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου). Τότε μόνο νομιμοποιούμαστε να προχωρήσουμε σε οικοπεδοποίηση και μετά σε αδειοδότηση έρευνας και εξόρυξης.


Πέρα από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ. Καμμένος είναι αναρμόδιος ως ΥΕΘΑ να κάνει μία τέτοια δήλωση, δημιουργείται έντονος προβληματισμός για μία ακόμα φορά για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί αυτή η απίθανη Κυβέρνηση. Τι λέει άραγε ο κ. Πρωθυπουργός που είναι συνάμα και part time …Υπουργός Εξωτερικών για το ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας «μπήκε για μία ακόμα φορά» στα χωράφια του ΥΠΕΞ. Μήπως τελικά οι δηλώσεις αυτές έγιναν με την συναίνεση του ίδιου του κ. Τσίπρα για να αποπροσανατολιστεί η κοινή γνώμη και να στρέψει την προσοχή της από την φαύλη και αλλοπρόσαλλη κυβερνητική πολιτική στα …ελληνοτουρκικά. Μήπως καλλιεργείται απεγνωσμένα και αφρόνως κλίμα για κάποια γενικώς και αορίστως εθνική …επιτυχία;

Κρίνεται σκόπιμο να επισημανθεί ότι την ίδια ώρα που ο κ. Καμμένος έκανε τις δηλώσεις αυτές στο Καστελόριζο, ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης χρησιμοποιώντας φρασεολογία του Πολιτικού του Προϊστάμενου, απευθυνόμενος σε Στρατιωτικούς Συντάκτες σε τελετή ανταλλαγών ευχών, δήλωσε εμφατικά ότι «Εάν οι Τούρκοι ανέβουν σε βραχονησίδα θα την ισοπεδώσουμε και αυτό είναι μία κόκκινη γραμμή που ενστερνίζεται η κυβέρνηση». Βέβαια ο κ. Αρχηγός για τους «παροικούντες στην Ιερουσαλήμ» δεν μας είπε κάτι νέο αλλά καλώς ή κακώς αναφέρθηκε σε ένα από τα υφιστάμενα τακτικά σχέδια του ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση κατάληψης βραχονησίδας. Η εκτέλεση όμως ενός τέτοιου σχεδίου σχέδιο απαιτεί Κυβερνητική έγκριση (ΚΥΣΕΑ). Όπως βέβαια δεν μας είπε αν τελικά αυτή η βραχονησίδα είναι τα …Ίμια! Ειλικρινά προκαλεί ερωτηματικά πως ο γενικά μετρημένος κ. Αποστολάκης προχώρησε σε μία τέτοια δήλωση που συγχέει το τακτικό-επιχειρησιακό με το στρατηγικό-πολιτικό επίπεδο. Ίσως να ετοιμάζεται να διαδεχθεί τον κ. Καμμένο στο Υπουργείο όπως λένε οι φήμες και ετοιμάζει νέο ύφος.

Απορία όμως μεγάλη δημιουργείται και από το γεγονός ότι όλα, μα όλα τα ειδησεογραφικά sites που παρουσίασαν το υπόψη θέμα χθες το απόγευμα χρησιμοποίησαν το ίδιο ακριβώς κείμενο… αυτολεξεί, σαν να ήταν δελτίο του… κρατικού ΑΠΕ.

Σε κάθε περίπτωση είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται για μία ακόμα φορά ένα τόσο σοβαρό εθνικό ζήτημα με προχειρότητα ή/και κουτοπονηριά! Και επειδή οι λεονταρισμοί έχουν και λεόντειες απαιτήσεις πριν ξαναμιλήσουν στην Κυβέρνηση για ΑΟΖ προκειμένου να καλλιεργήσουν προσδοκίες έωλης επιτυχίας στον λαό μας ας κάνουν πρώτα τα παρακάτω βασικά:

- Έντονη και συστηματική διπλωματική προετοιμασία με οικοδόμηση συμμαχιών με βάση κοινά συμφέροντα.

- Ολοκληρωμένη νομική και τεχνική υποστήριξη με επικοινωνιακή σχεδίαση για τις κυβερνήσεις και τους οργανισμούς τόσο στο εξωτερικό και φυσικά

- Περαιτέρω ισχυροποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και ειδική σχεδίαση για διασφάλιση των δικαιωμάτων που πηγάζουν από την ΑΟΖ. (σημ. το κύριο καθήκον της Πολιτική Ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ)

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]