Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Deal with the devil


Ο «ιστορικός συμβιβασμός». Το θρυλικό και άκρως ιταλικό Compromesso Storico. Ο ιστορικός συμβιβασμός ανάμεσα στον Αλντο Μόρο της Χριστιανοδημοκρατίας και τον Ενρίκο Μπερλινγκουέρ των Ιταλών κομμουνιστών. Ετσι επιθυμούν, διακαώς, να το βλέπουν οι οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ. Ομως έτσι δεν είναι. Καθόλου μάλιστα!

Μα τόσο χαϊβάνια μάς εκλαμβάνουν όλους; Και τους πιστούς χριστιανούς. Και τους 10.000 κληρικούς. Και όλους εκείνους που πιστεύουν στο οριστικό και αμετάκλητο διαζύγιο κράτους - Εκκλησίας. Ολους!

Γιατί η πρόταση συμφωνίας Πολιτείας - Εκκλησίας θυμίζει το θρυλικό «κουρέλιασμα» των μνημονίων. Μια ιστορία τόσο βολική, τόσο πλαστική και πέτσινη όσο είναι η ταύτιση ενός videogame με την πραγματικότητα.

Ενα λοιπόν. Επειδή το ελληνικό κράτος εντελώς ανυπόληπτο και αφερέγγυο, ουδείς μπορεί να πιστέψει πως θα τηρήσει τον λόγο του. Και πως στο μέλλον, και εσαεί θα καταβάλλει το αντίτιμο των 210 εκατ. ευρώ. Οσο είναι το ποσό, εγγεγραμμένο στον Προϋπολογισμό, για τη μισθοδοσία των κληρικών. Δηλαδή αυτής της υποκατηγορίας δημοσίων υπαλλήλων.

Δύο λοιπόν. Επειδή έτσι ο παμπόνηρος Αλέξης ξεφορτώνεται 10.000 μισθοδοτούμενους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δηλαδή ξελαφρώνει «βαρίδια» 10.000 δημοσίων υπαλλήλων.


Τρία λοιπόν. Επειδή με αυτό το πανούργο ξελάφρωμα θα επιχειρήσει, προφανώς, να μετακινήσει τα 210 εκατ. του Προϋπολογισμού προς λοιπές παροχές. Πράγμα που θα διευκολύνει και θα ενισχύσει τη «θεάρεστη» προεκλογική του εκστρατεία.

Τέσσερα λοιπόν. Επειδή η μία, η αριστερή, τσέπη κλείνει οριστικά. Και η άλλη, η δεξιά, ανοίγει. Δεν πληρώνω από τον κρατικό προϋπολογισμό ως μισθοδοσία, αλλά πληρώνω από τον ίδιο κρατικό προϋπολογισμό ως επιδότηση προς 10.000 κληρικούς. Colpo grosso προς κατανάλωση σανού από μικρά παιδιά βρεφονηπιακού σταθμού.

Πέντε λοιπόν. Επειδή έτσι επιχειρεί, συμβολικά, να διακινήσει την άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι η αρχή ενός βελούδινου και συναινετικού διαζυγίου ανάμεσα στο κράτος και την Εκκλησία.

Εξι λοιπόν. Επειδή έτσι, με αυτό το σικέ βελούδινο διαζύγιο, θα μπορεί να ισχυριστεί στα ευρωπαϊκά φόρα ότι αυτός είναι ο μεταρρυθμιστής, ο εκσυγχρονιστής, ο γνήσιος ευρωπαϊστής!

Εφτά λοιπόν. Επειδή στους θεσμούς θα κορδώνεται ότι αυτός είναι ο μοναδικός πολιτικός που κατάφερε να ξεφορτωθεί 10.000 δημοσίους υπαλλήλους. Και μάλιστα χωρίς να ανοίξει μύτη. Ειρηνικά. Συναινετικά. Με την ευχή του προκαθήμενου της Ελληνικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Οχι σαν τον Κυριάκο με τις καθαρίστριες!

Οκτώ λοιπόν. Επειδή έτσι από τη μια θα ξεφορτωθεί 10.000 δημοσίους υπαλλήλους και από την άλλη θα φορτώσει τον κρατικό προϋπολογισμό με αντίστοιχο αριθμό προσλήψεων, και μάλιστα «δικών του παιδιών». Από τη μια, δηλαδή, διώχνει αναίμακτα και από την άλλη θα προσλαμβάνει κομματική πελατεία προς ίδιον όφελος.

Εννιά λοιπόν. Επειδή με αυτή την πρόταση συμφωνίας καταφέρνει, εκτός των άλλων, να αλλάξει την πολιτική ατζέντα. Να εκτροχιάσει την προσοχή της κοινωνίας από τα βασικά της προβλήματα.

Και, τέλος, η συμφωνία αυτή είναι άκρως βολική και για την ηγεσία της Εκκλησίας. Με τις ετήσιες επιδοτήσεις για τη μισθοδοσία των προλετάριων κληρικών ενισχύεται -οικονομικά- η εξουσία της. Οταν η επιβίωσή σου εξαρτάται, άμεσα, από τους δεσποτάδες, τότε σήκω-σήκω και κάτσε-κάτσε. Τότε δεσποτικός ο δέσποτας ο χριστιανός.

Και το καλύτερο; Με τα αλλεπάλληλα και δημοσίως εκφρασμένα «ευχαριστώ» του αρχιεπισκόπου προς τον πρωθυπουργό έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας προς το πρόσωπό του, γεγονός που ο ίδιος θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει προεκλογικά απευθυνόμενος στο πλήθος των ανυποψίαστων θεοσεβούμενων πολιτών. Είδες ο Ιερώνυμος; Μόνο καλά λόγια έχει να πει γι’ αυτόν το αριστερό και άθεο πρωθυπουργό. Αρα; Μα το «παιδί» είναι καλό.

Με απλά λόγια: το ένα χέρι (του Τσίπρα) νίβει το άλλο (του Ιερώνυμου) και τα δύο μαζί εγκαταλείπουν στο κενό και στην τύχη του κάθε απλό κληρικό!

Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]