Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Δεν πέθανε ο Τσαουσέσκου, ζει στην Άγκυρα


Όλο και περισσότερο του μοιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν!

Του Σενέρ Λεβέντ

Ένα βράδυ παρακολουθούσα τηλεόραση στο σπίτι μου στην Στοκχόλμη. Ένας δημοσιογράφος είχε πάει στο Βασιλικό Παλάτι της Σουηδίας και έπαιρνε συνέντευξη από τη βασίλισσα. Ξαφνικά της υπέβαλε την εξής ερώτηση: «Δεν νιώθετε ντροπή που ζείτε μόνη σας σε ένα κοτζάμ παλάτι;» Η γερμανικής καταγωγής βασίλισσα σάστισε μη ξέροντας τι να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση.

Και ο Ρουμάνος δικτάτορας Τσαουσέσκου είχε ένα πολύ εντυπωσιακό παλάτι. Μάλιστα, όπως λέγεται, ακόμα και τα σκαλοπάτια της σκάλας του παλατιού είχαν φτιαχτεί πολύ μετρημένα. Σύμφωνα με τα βήματα της γυναίκας του Τσαουσέσκου. Υπολογίστηκαν μέχρι και το τελευταίο εκατοστό. Για να μην κουράζονται τα πόδια της όταν τα ανέβαινε. Ο Τσαουσέκου και η σύζυγός του εκτελέστηκαν κάτω από έναν παλιό τοίχο. Αλλά το πνεύμα του ζει στην Άγκυρα.

Στην Αγγλία υπάρχει το Buckingham, στη Γαλλία τα Ηλύσια Πεδία, στη Μόσχα το Κρεμλίνο και στην Ουάσινγκτον ο Λευκός Οίκος. Έγραψαν και αυτά ιστορία, όπως και το βασιλικό παλάτι της Στοκχόλμης. Είναι σαν μουσεία. Έχουν παρελθόν αιώνων. Μόνο το Παλάτι του Κρεμλίνου στη Μόσχα επισκέφθηκα εγώ. Κρεμλίνο σημαίνει «πύργος». Σε πάρα πολλές ιστορικές πόλεις της Ρωσίας υπάρχουν και άλλα Κρεμλίνα. Όμως, το πιο εντυπωσιακό είναι το Κρεμλίνο που ενώνεται με την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα. Εκτός από το παλάτι εκεί βρίσκεται και το Θέατρο του Κρεμλίνου και το Συνεδριακό Παλάτι.

Για το παλάτι του Σαντάμ Χουσέιν στην Βαγδάτη άκουσα από το φίλο Χουσνιού Μαχαλλί. Ο Χουσνιού Μαχαλλί είναι ένας δημοσιογράφος από τη Συρία που πήγε και πήρε συνέντευξη από τον Σαντάμ. «Όλοι οι διάδρομοι από τους οποίους πέρασα ήταν γεμάτοι με καθρέφτες: οι τοίχοι, το ταβάνι, το πάτωμα. Βλέπεις τον εαυτό σου παντού», λέει.

Υπάρχουν πολλά παλάτια στον κόσμο. Δεν μπορώ να τα απαριθμήσω. Κατά τα τελευταία χρόνια προστέθηκε άλλο ένα καινούριο σε αυτά. Στην Άγκυρα. Το Άσπρο Παλάτι. Το παλάτι του Ταγγίπ Έρντογαν. Η προεδρική του κατοικία. Έγινε θρύλος. Ο κύριος Ταγγίπ δεν καταδέχτηκε, λέει, να καθίσει στο Προεδρικό Μέγαρο Τσανκάγια όπου διέμενε ο Ατατούρκ και οι άλλοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας. Και έφτιαξε ένα νέο μέγαρο.


Με κόστος 270 εκατομμύρια ευρώ. Με το μέγεθός του επισκίασε, λέει, το Buckingham Palace του Λονδίνου, τα Ηλύσια Πεδία του Παρισιού και τον Λευκό Οίκο της Ουάσινγκτον. Είναι πέντε φορές μεγαλύτερο μόνο από τον Λευκό Οίκο. Έχει τα πάντα, λέει. Αίθουσες συνεδριάσεων που είναι αδύνατον να παρακολουθούνται. Χώρους ελέγχου ανθεκτικούς σε πυρηνική επίθεση. Ελικοδρόμιο. Γήπεδα τένις. Πισίνες. Και πόσα δωμάτια; Χίλια! Ο χώρος στον οποίο κτίστηκε το παλάτι ήταν, λέει, χώρος πρασίνου. Δηλαδή, προστατευόμενος φυσικός χώρος. Πολλά δικαστήρια διέταξαν να σταματήσουν οι οικοδομικές εργασίες. Αλλά δεν σταμάτησαν. «Αν έχουν τη δύναμη, ας έρθουν να το γκρεμίσουν», είπε ο Έρντογαν.

Έχασε την ψυχραιμία του ο Έρντογαν, λέει. Όπως όλοι οι δικτάτορες. Αυτό αποκαλείται «μεγαλομανία».

Έτσι ήταν και ο Τουρκμένμπασι στο Τουρκμενιστάν. Τύπωσε τη φωτογραφία του πάνω στα χρήματα. Και ανακήρυξε «εθνική γιορτή» τα γενέθλιά του. Επιπλέον, όλοι οι Τουρκμένοι υποχρεούνταν να αρχίσουν τη μέρα τους προσευχόμενοι σε αυτόν κάθε πρωί. Ο κόσμος έζησε και χειρότερους απ’ αυτόν. Στη Βόρεια Κορέα. Μόλις πέθανε ο δικτάτορας επιβλήθηκε σε όλους ο όρος ότι έπρεπε να τον κλάψουν και όλοι έκλαιγαν γοερά. Όσοι δεν έκλαιγαν τιμωρούνταν.

Αυτούς τρέχει τώρα για να φτάσει ο Έρντογαν. Έτσι όπως πάει, θα τα δείτε όλα αυτά και στην Τουρκία.

Να παρακαλείτε τουλάχιστον να μην κάνει καμιά τρέλα στη Μεσόγειο λέγοντας «θα γίνω δεύτερος Μπαρμπαρόσα»! Να είστε παρακαλείτε να μην κάνει καμία τρέλα λέγοντας ότι θα γίνω ο ΜπαρμπαρόςΧαϊρεττίν Πασάς που είχε νικήσει κάποτε σε αυτή την θάλασσα τον Andrea Doria.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]