Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προσλήψεις στο δημόσιο και αναδρομικά τα πρώτα «όπλα» Τσίπρα


Δύο δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα άνοιξαν τον χορό των εκλογικών διλημμάτων, παρότι ο ίδιος επέμεινε στην πλήρη εξάντληση της τετραετίας: οι αυξημένες προσλήψεις στο Δημόσιο και η σταδιακή επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους όποτε το επιτρέπει ο δημοσιονομικός χώρος.

Παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια της Βουλής, λίγο πριν την υπερψήφιση της τροπολογίας για τα αναδρομικά στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και μιλώντας το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό «Άλφα», ο πρωθυπουργός έδειξε τα δύο πρώτα κομμάτια του κυβερνητικού εκλογικού παζλ, το οποίο θα συντίθεται σταδιακά τους επόμενους μήνες.

Πάνω από 30.000 προσλήψεις στην διετία

Το πρώτο μήνυμα εστάλη σε μία μεγάλη κατηγορία πολιτών, νέων και από τον χώρο της Υγείας κυρίως, που ενδιαφέρονται για το Δημόσιο. Η δέσμευση, εν προκειμένω, αφορά περίπου 33.000 προσλήψεις στην επόμενη διετία 2019-2020. Πώς;

* Το 2019 αναμένεται να αποχωρήσουν από το Δημόσιο 8-8.500 υπάλληλοι λόγω συνταξιοδότησης. Βάσει της αναλογίας «μία αποχώρηση-μία πρόσληψη» που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς πριν τον τερματισμό του μνημονίου, οι εν λόγω θέσεις θα καλυφθούν άμεσα μέσω ΑΣΕΠ.

* Σ΄ αυτόν τον αριθμό προστίθενται (για το επόμενο έτος) οι 3.000 προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι (προς ηλικιωμένους και ΑμΕΑ) συν οι 4.500 άμεσες προσλήψεις εκπαιδευτικών και εξειδικευμένου προσωπικού (Ειδική Αγωγή) στα δημόσια σχολεία.


* Την ίδια χρονιά, δηλαδή το 2019, θα βγουν από τις λίστες του Δημοσίου οι 10.000 κληρικοί. Δεδομένης της κυβερνητικής δέσμευσης πως αυτά τα κενά θα αξιοποιηθούν για κάλυψη κοινωνικών αναγκών με προτεραιότητα την Υγεία και την Παιδεία, οι προκηρύξεις των ισάριθμων θέσεων θα γίνουν το 2019 και οι προσλήψεις το 2020.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά περιθώρια, αφού το κράτος θα συνεχίσει για περίπου δέκα χρόνια ακόμα να καταβάλλει εμμέσως την μισθοδοσία του κλήρου εν είδη επιδότησης, ο κ.Τσίπρας απάντησε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθεί το δημοσιονομικό κόστος, καθώς το οικονομικά της χώρας το επιτρέπουν».

* Στο μεταξύ όμως, το 2020 θα αποχωρήσουν λόγω συνταξιοδότησης κι άλλοι νυν δημόσιοι υπάλληλοι – για παράδειγμα πάλι 8-8.500 όπως το 2019. Αυτές οι θέσεις θα καλυφθούν επίσης μέσω ΑΣΕΠ για ευρύτερες ανάγκες του δημοσίου τομέα.

Και σ΄ αυτό το πεδίο το μήνυμα-δίλημμα προς τους (χιλιάδες) ενδιαφερόμενους πολίτες θα είναι σαφές: η ΝΔ και προσωπικά ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ολοκληρώσουν τον κύκλο «προκηρύξεις θέσεων – προσλήψεις», αφού θέλουν παντού ιδιωτικοποιήσεις με όλο και πιο μικρό δημόσιο τομέα.

«Οι συνταξιούχοι κινδυνεύετε από ΝΔ και ταμείο Πινοσέτ»

Το δεύτερο δίλημμα είχε αποδέκτες τους συνταξιούχους. Ο κ. Τσίπρας τόνισε με έμφαση πως η δική του κυβέρνηση έδωσε σκληρές μάχες με τους θεσμούς προκειμένου να τους διανείμει κοινωνικό μέρισμα τον Δεκέμβριο του 2016 και του 2017.

«Η μόνη περίπτωση να μην αποκατασταθεί η αδικία στους συνταξιούχους είναι να εκλεγεί ο κ. Μητσοτάκης στις βουλευτικές εκλογές του 2019, διότι θα εφαρμόσει ασφαλιστικό τύπου Πινοσέτ και μέτρα ΔΝΤ», ήταν η χαρακτηριστική φράση. Το μήνυμα; «Εμείς δίνουμε επειδή θέλουμε, η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θέλει και δεν θα δώσει».

Το μεγάλο όπλο, εν προκειμένω, θα είναι η ακύρωση του νόμου για περικοπές σε συντάξεις το 2019. Εν αναμονή της επίσημης συμφωνίας από την Κομισιόν, ο πρωθυπουργός περιορίσθηκε να εκφράσει εκ νέου την αισιοδοξία του ότι η έκβασης της εν λόγω «μάχης» θα είναι θετική.

Μαρίνα Μάνη
Euro2dayΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]