Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το Βέλγιο εκδίδει στις ΗΠΑ Κινέζο πράκτορα


Για υπόθεση οικονομικής κατασκοπείας

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι ένα στέλεχος των κινεζικών υπηρεσιών πληροφοριών έχει εκδοθεί από το Βέλγιο στις ΗΠΑ, όπου θα αντιμετωπίσει κατηγορίες οικονομικής κατασκοπείας, μεταδίδει το CNN.

Πρόκειται για την πρώτη σύλληψη Κινέζου πράκτορα από τις ΗΠΑ, αναφορικά με την κλοπή μυστικών εμπορικής κατασκοπείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Γιαντζούν Σου είναι αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες συνωμοσίας, αλλά και προσπάθειας διάπραξης οικονομικής κατασκοπείας, αλλά και κλοπής εμπορικών μυστικών.

Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης υπογραμμίζουν ότι το κατηγορητήριο σηματοδοτεί την πρώτη σύλληψη μυστικού πράκτορα του Κινεζικού υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε στις ΗΠΑ, προκειμένου να δικαστεί.

Κατηγορείται επίσης για προσπάθεια ακούσιας αποκάλυψης εμπορικών μυστικών από εργαζόμενους στον τομέα της πολιτικής αεροπορίας των ΗΠΑ, στην κινεζική κυβέρνηση.

“Αυτή η πρωτόγνωρη έκδοση ενός Κινέζου πράκτορα πληροφοριών αποκαλύπτει την άμεση εποπτεία που ασκεί η κινεζική κυβέρνηση, στην διάπραξη οικονομικής κατασκοπείας σε βάρος των ΗΠΑ,” ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μπιλ Πράιεσταπ, βοηθός διευθυντής στην Διεύθυνση Αντιτρομοκρατίας του FBI.


Ο Σου είναι ένας από τους αξιωματούχους του υπουργείου Κρατικής Ασφάλειας της Κίνας, που από το 2013 φέρεται να εντόπισε ειδικούς σε θέματα πολιτικής αεροπορίας, τουλάχιστον σε τρεις εταιρίες, συμπεριλαμβανομένης και της GE Aviation, η οποία έχει την έδρα της στο Σινσινάτι.

Ο ίδιος τους προσκαλούσε στην Κίνα, με το πρόσχημα της ομιλίας τους σε πανεπιστήμια, με στόχο την ανταλλαγή ιδεών, σύμφωνα με την καταγγελία του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι παρουσιάσεις αυτές γίνονταν ξεκάθαρα επ’ ωφελεία της κινεζικής κυβέρνησης και συχνά συμπεριελάμβαναν την διεξαγωγή συζητήσεων με σημαντικά τεχνικά στοιχεία, σχετικά με τα βιομηχανικά σχέδια μιας εταιρίας, αλλά και την τεχνολογία βιομηχανικής παραγωγής.

Όπως υποστηρίζει το κατηγορητήριο, οι Κινέζοι πράκτορες, εργάζονταν “για να προστατεύσουν και να αποκρύψουν την πραγματική φύση των πληροφοριών που επιζητούσαν.”

Παράλληλα, πλήρωναν για τα έξοδα των εισιτηρίων, της διαμονής, αλλά και τους μισθούς των Αμερικανών ειδικών.

“Ειδικότερα, ο Σου και οι συνάδελφοί του από το Κινεζικό υπουργείο Κρατικής Ασφάλειας προσπάθησαν να οδηγήσουν τους ειδικούς, για να παραδώσουν εμπορικά μυστικά,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπεν Γκλάσμαν, εισαγγελέας στη Νότια Περιφέρεια του Οχάιο, στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου.

“Η Κίνα έχει ξεκαθαρίσει ότι διαθέτει ένα πρόγραμμα, μέσω του οποίου προσπαθεί να αποκτήσει ουσιαστικές τεχνολογικές πληροφορίες στον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, αλλά και σε αρκετούς άλλους τομείς,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Γκλάσμαν επεσήμανε ωστόσο, ότι οι Κινέζοι αξιωματούχοι χρησιμοποιούν την εσωτερική στρατολόγηση, όπως επίσης και διαδικτυακές υποκλοπές πληροφοριών, ώστε να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους.

Η εταιρία GE Aviation, συνεργάστηκε με το FBI σε ολόκληρη την έρευνα που πραγματοποιήθηκε.

“Οι εταιρίες, πρέπει να γνωρίζουν ότι Κινέζοι αξιωματούχοι προσπαθούν να αποκτήσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία όχι μόνο μέσω των ηλεκτρονικών υποκλοπών, αλλά και μέσω της εσωτερικής στρατολόγησης στελεχών,” επεσήμανε ο Γκλάσμαν.

“Παράλληλα, οι εταιρίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνεργασία τους με τις ομοσπονδιακές αρχές ερευνών, όπως συνέβη στην περίπτωση αυτή, μπορεί να εμποδίσει την προσπάθεια κλοπής εμπορικών μυστικών, ενώ οι ξένοι πράκτορες μπορεί να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για τις πράξεις τους,” τόνισε.

Ο Σου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Σινσινάτι χθες το απόγευμα (τοπική ώρα) όπως επιβεβαίωσε ο Γκλάσμαν. Ο ίδιος, συνελήφθη τον Απρίλιο στο Βέλγιο και εκδόθηκε την Τρίτη στις ΗΠΑ, αφού έχασε την έφεσή του, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης άνω των 25 ετών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]