Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ότι και να συμβεί στα Σκόπια, η όξυνση είναι δεδομένη


Πληροφορίες φέρουν τον Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία βουλευτών του VMRO που θα εκδηλωθούν μόνο εάν τελικώς συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός

Δεν μπορεί να σκεφθεί κάποιος, τι μπορεί να συμβεί ώστε να εξελιχθούν σχετικώς ήρεμα οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν, όποιες και αν είναι αυτές, εκλογές ή αναθεώρηση του συντάγματος.

Ο Ζόραν Ζάεφ απείλησε με εκλογές, τις οποίες δεν θέλει ουσιαστικά κανείς, πολύ περισσότερο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE. Η Δύση και οι κυβερνήσεις Σκοπίων και Ελλάδας γνωρίζουν, πως με την καθυστέρηση που θα επέλθει, περνούν ανεκμετάλλευτες οι καθορισμένες ημερομηνίες που προβλέπει η συμφωνία.

Εκτός και αν η Ελλάδα υποκύψει πάλι στα αιτήματα των Δυτικών, και προφασιστεί ότι η χρονική παραβίαση δε συνιστά λόγω ακύρωσης της Συμφωνίας, παρόλο που προβλέπεται ρητώς. Τότε, θα πρέπει να εξηγήσει για ποιο λόγο τέθηκαν οι χρονικές προθεσμίες. Θα πει βεβαίως κάποιος, ότι η κυβέρνηση δεν αρέσκεται σε εξηγήσεις, πράττουσα κατά το κομματικό συμφέρον της πάντοτε, αδιαφορούσα για τα ερωτηματικά που προκύπτουν.

Ο δε Ζάεφ, έχει και άλλο λόγο να μη επιθυμεί τις εκλογές, επειδή το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν του επιτρέπει να είναι αισιόδοξος ότι θα συγκεντρώσει 80 βουλευτές, ομού με τους Αλβανούς, όπως απαιτείται για την συνταγματική αναθεώρηση, χωρίς την συνδρομή της αντιπολίτευσης.


Ο Μίτσκοσκι, ηγέτης του VMRO-DPMNE, γνωρίζει πως δύσκολα θα εξασφαλίσει πλειοψηφία για να κυβερνήσει, για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι θα αντιμετωπίσει την μήνι των Αλβανών, οι οποίο σφόδρα επιθυμούν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αφενός για να προστατευθούν από τους Σέρβους στην αναμενόμενη σύγκρουση -μόνον τον χρόνο δεν γνωρίζουμε- αφετέρου για να αποκτήσουν το πολυπόθητο ευρωπαϊκό διαβατήριο.

Πλην όμως της μη απόσπασης ψήφους από Αλβανούς, οι οποίοι είναι σφόδρα ενοχλημένοι από την αποχή των μακεδονιζόντων, έχει να αντιμετωπίσει την μάλλον πιθανή διαίρεση του κόμματός του. Έκανε ήδη την εμφάνισή της η "Δημοκρατική Φράξια" του VMRO-DPMNE, που ισχυρίζεται ότι τώρα είναι η ώρα να οικοδομηθεί η διεθνής αξιοπιστία του κράτους και του κόμματος.

«Λόγω της έλλειψης ενιαίας θέσης στο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου, η σημερινή ηγεσία του VMRO-DPMNE έχει διαλύσει την ενότητα του κόμματος. Με την ψήφο τους στο δημοψήφισμα οι πολίτες, τα μέλη και οι υποστηρικτές του VMRO-DPMNE διαπίστωσαν την ασυνέπεια της ηγεσίας του κόμματος», αναφέρει η ανακοίνωση.

Πληροφορίες από τα Σκόπια, φέρουν τον Ζάεφ να έχει εξασφαλίσει τη συνεργασία κάποιων βουλευτών του VMRO, αλλά αυτοί θα εκδηλωθούν μόνο εάν τελικώς συγκεντρωθεί ο αναγκαίος αριθμός. Αυτοί δεν αρκούν όμως για να εξασφαλίσει στη νέα Βουλή την ενισχυμένη πλειοψηφία των 80 εδρών, εκτός αν υπάρξει η διάσπαση του VMRO, με την "Δημοκρατική Φράξια" που ανέφερα ανωτέρω. η οποία θα επιτρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση

Από την στιγμή λοιπόν, που περνά η προθεσμία και δεν έχει εκδηλωθεί διάσπαση, ο Ζάεφ εγκαταλείπει τις παρακλήσεις, και αντιμετωπίζει τώρα τους πολιτικούς αντιπάλους του με αυστηρότητα. Άφησε να περάσει πολύς χρόνος μέχρι να δημοσιοποιηθεί η απόφαση του Δικαστηρίου με τις κατηγορίες κατά του Γκρούεφσκι και δεκάδων συνεργατών, για κακουργηματικές πράξεις. Μάλιστα, άφησε να διαρρεύσει μια πληροφορία, ότι υπήρχε και έτοιμο νομοσχέδιο, που θα μετέτρεπε τα κακουργήματα σε πλημελήμματα.

Από την στιγμή που δεν μπόρεσε να προσεταιριστεί την αξιωματική αντιπολίτευση, αιφνιδίως το Δικαστήριο ανακοίνωσε την ποινή στον Γκρούεφσκι, με δύο έτη φυλάκιση, για μια μόνο από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν. Και μετά από τρεις ημέρες το Ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων, επιβεβαίωσε την τιμωρία που επεβλήθη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο, στην πρώην υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης Γκρουέφσκι, Γκορντάνα Γιανκουλόσκα. Η ποινή παρέμεινε αμετάβλητη, σε έξι χρόνια φυλάκιση. Και έπεται συνέχεια.

Ό,τι αποφασιστεί τελικώς, δεν θα εμποδίσει την όξυνση της κατάστασης, που θα εκδηλωθεί είτε με εθνοτικές συγκρούσεις Αλβανών και Σλάβων, είτε ενδοσλαβικές.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]