Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Άσυλο ή έδρα ανιάτων... αντεξουσιαστών;


Με μια ομαδική φωτογραφία έξω από τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ καλωσόρισε το κοινό του ο Ρουβίκωνας με αφορμή το νέο «γραφείο» που «άνοιξε» διαμηνύοντας ότι ήρθε για να μείνει και ότι περιφρουρεί το νέο του «στέκι» με την παρουσία του.

Επιπλέον, η αντιεξουσιαστική ομάδα μέσω της ανάρτησης της στο Facebook εξέφρασε την ικανοποίηση της από τις αντιδράσεις των μίντια καθώς, όπως τόνισε, «την διασκέδασαν ιδιαιτέρως».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Ρουβίκωνα στο Facebook:



Γ. Καλαϊτζίδης: Ο χαμός στα μέσα για το στέκι εν τέλει μας έκανε και την καλύτερη...διαφήμιση

Αργότερα, το ηγετικό στέλεχος του Ρουβίκωνα, Γιώργος Καλαιτζίδης προκάλεσε τα ΜΜΕ με ανάρτησή του Facebook όπου σχολιάζοντας τον σάλο που έχει προκληθεί για το νέο «γραφείο» στη Φιλοσοφική σημείωσε πως «όλος αυτός ο χαμός που γίνεται στα μέσα σχετικά με το στέκι δεν μας προβληματίζει, εν τέλει μας έκαναν και την καλύτερη...διαφήμιση».

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι το νέο «στέκι» προέκυψε ως αναγκαιότητα από την στιγμή που πάρα πολλοί φοιτητές και φοιτήτριες δείχνουν ενδιαφέρον για να ενταχθούν στην ομάδα ενώ ξεκαθάρισε πως στόχος είναι να υπάρξει στέκι του Ρουβίκωνα σε κάθε πανεπιστήμιο και σε κάθε γειτονιά.

Σημειώνεται ότι την ανάρτηση του συνοδεύει η συνέντευξη του Βασίλη Ντούμα, του πρόεδρου των προέδρου Σωματείου των Ειδικών Φρουρών στον ANT1 ο οποίος χαρακτηρίζει τον Ρουβίκωνα απότοκο της αποθράσυνσης και της ελευθεριότητας που του έχει δοθεί, αφήνοντας του το περιθώριο να λειτουργεί στο πανεπιστήμιο ως επίσημος φορέας μέσω της βίας και να στρατολογεί κόσμο χωρίς κανέναν να τον ελέγχει.

Επίσης, ο Β. Ντούμας αναρωτιέται για τη δράση της πρυτανείας στο ζήτημα την οποία καλεί να αναζητήσει το γραφείο στη Σχολή και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να τους αποβάλει.


Φιλοσοφική Σχολή για Ρουβίκωνα: Έχει παρανοηθεί η έννοια του ασύλου

«Αυθαίρετη» κίνηση ορισμένων ομάδων χαρακτήρισε μέσω του Real fm 97,8 τη δημιουργία γραφείου της συλλογικότητας «Ρουβίκωνας» μέσα στη Φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας Μαρίζα Φουντοπούλου, τονίζοντας ότι «έχει παρανοηθεί η έννοια του ασύλου».

«Σε καμία περίπτωση δεν ζητήθηκε άδεια να γίνει αυτό. Υπάρχουν ομάδες οι οποίες αυθαιρετούν και λειτουργούν ελεύθερα. Τα πανεπιστήμια λειτουργούν με έναν τρόπο που έχει παρανοηθεί σε ό,τι έχει να κάνει με το άσυλο , με αποτέλεσμα ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να μπαίνει μέσα και να ανοίγει ένα γραφείο», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Φουντοπούλου.

«Σέβομαι την αναγνωρισιμότητά της και την ταυτότητά της. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε ομάδα έχει αναγνωριστεί και έχει καταστατικό λειτουργίας θα πρέπει μέσα στα πανεπιστήμια να βρίσκει χώρους στέγασης;», πρόσθεσε.

Παράλληλα, η κ. Φουντοπούλου επισήμανε ότι ο «ισχύων Νόμος για τα πανεπιστήμια δεν δίνει περιθώριο αντίδρασης σε καμία πρυτανική αρχή»: «Ο Νόμος για τα πανεπιστήμια αλλάζει κάθε φορά που αλλάζει μία πολιτική κατάσταση. Σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει αυτή τη στιγμή, δεν μπορεί κανείς να κάνει κάτι διότι στο πλαίσιο του ασύλου δίνει την ελευθερία έκφρασης και διατύπωσης απόψεων.

Επομένως, υπάρχουν ομάδες που μπορεί να θεωρήσουν ότι αυτή τη στιγμή εκφράζουν ιδεολογικές απόψεις. Το νομοθετικό πλαίσιο δεν δίνει καμία δυνατότητα και κανένα εργαλείο αντίδρασης σε οποιαδήποτε πρυτανική αρχή».

Ωστόσο,η πρόεδρος του τμήματος Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας σημείωσε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό:

«Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό στα πανεπιστημιακά κτίρια. Ανά διαστήματα συναντάμε ομάδες οι οποίες μπαίνουν, στεγάζονται, μένουν, διανυκτερεύουν και αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους», δήλωσε η κ. Φουντοπούλου.

Την ίδια ώρα, η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής συνήλθε εκτάκτως σήμερα και με ομόφωνη απόφαση ανακοίνωσε τα εξής: «Πολύ πρόσφατα, μέλη της οργάνωσης "Ρουβίκωνας" προχώρησαν αυθαίρετα σε κατάληψη χώρου στο κτήριο της Φιλοσοφικής Σχολής. Η συγκεκριμένη ενέργεια αντίκειται πλήρως στην ακαδημαϊκή θεσμική λειτουργία και δεοντολογία, έχει δε ήδη προκαλέσει τα έντονα αρνητικά και επικριτικά σχόλια της ευρύτερης πανεπιστημιακής κοινότητας και της κοινωνίας.

Η Κοσμητεία καταδικάζει την παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πράξη αυτή δημιουργεί ποικίλα προβλήματα, απειλεί την λειτουργία της Σχολής και προσβάλλει την ακαδημαϊκή ελευθερία και την αβίαστη διακίνηση των ιδεών. Η Κοσμητεία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει την εύρυθμη λειτουργία της Σχολής και την ασφάλεια των μελών της.

Αποφασίζει να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να προσφύγει στα ανώτερα θεσμικά όργανα του Πανεπιστημίου και καλεί τα μέλη της συγκεκριμένης οργάνωσης να αποχωρήσουν αμέσως και να τερματίσουν την εν λόγω εξωθεσμική ενέργεια».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]