Θα τολμήσει η κυβέρνηση να ενημερώσει για το τι έγινε στον Έβρο με τους δύο τούρκους στρατιωτικούς;
Ερώτηση του Νίκου Νικολόπουλου στον Πάνο Καμμένο, στον Νίκο Κοτζιά, στην Όλγα Γεροβασίλη και στον Αλέξη Τσίπρα για το επεισόδιο στον Έβρο και την παράδοση Τούρκων στρατιωτικών
Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις του ΓΕΣ, στην Τουρκία επαναπροωθήθηκαν, στις 18:30 της Κυριακής 9 Σεπτεμβρίου 2018, οι δύο στρατιωτικοί που είχαν συλληφθεί το πρωί της ίδιας μέρας, από ελληνική περίπολο στο «πυκνό του Καραγώγου», πίσω από την καλύβα Ασλανίδη, στη θέση «Μελισσοκομείο», νότια των Φερών Έβρου, 150 μέτρα περίπου από την οριογραμμή, εντός του ελληνικού εδάφους.
Σημειωτέον ότι, στο «πυκνό του Καραγώγου», τον Δεκέμβριο του 1986 είχαμε θερμό επεισόδιο με νεκρούς εκατέρωθεν μεταξύ αυτών και τον Έλληνα στρατιώτη Ζήση Καραγώγο, ο οποίος πολέμησε και δεν παρέδωσε οπλισμό ούτε «χάθηκε στο χιόνι».
Ο δε συμμαχητής του στο παρατηρητήριο, όχι μόνο δεν παρέδωσε τον οπλισμό του, όχι μόνο δεν το έβαλε στα πόδια, όχι μόνο δεν παραδόθηκε στους Τούρκους, όχι μόνο δεν άφησε τους Τούρκους να πάρουν το πτώμα του άτυχου Καραγώγου (εντός Ελληνικού εδάφους) αλλά ανταποδίδοντας τα πυρά σκότωσε τότε τουλάχιστον δύο Τούρκους και τραυμάτισε πολλούς όταν αυτή προσπάθησαν να περάσουν την υδάτινη συνοριογραμμή και να βρεθούν στην ελληνική όχθη του ποταμού!
Το νέο περιστατικό έλαβε χώρα περίπου στις 11 το πρωί, όταν σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Στρατού, μία ελληνική περίπολος εντόπισε σε ελληνικό έδαφος έναν οπλισμένο Τούρκο υπαξιωματικό, ενώ στη συνέχεια τέθηκε υπό κράτηση και ένας δεύτερος έφεδρος αξιωματικός που φέρεται να αναζητούσε τον πρώτο.
Οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί μεταφέρθηκαν άμεσα σε γειτονικό φυλάκιο και στην έγγραφη κατάθεσή τους προς τις ελληνικές στρατιωτικές αρχές, ο μεν πρώτος, παραδέχθηκε ότι χάθηκε εντός του ελληνικού εδάφους ο δε δεύτερος, ότι βρισκόταν σε αναζήτηση του πρώτου.
Στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Τελωνείο Κήπων και η παράδοση τους στη γειτονική χώρα.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΣ για το θέμα επικοινώνησαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και ο Τούρκος ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ ενώ σύμφωνα με τις φήμες ενήμεροι ήσαν και οι επικεφαλής των δύο κυβερνήσεων.
Συνηθίζεται, σε αρκετές περιπτώσεις σειρά πληροφοριών να μην δημοσιοποιούνται, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη και ομαλή αποκλιμάκωση της κρίσης.
Και αν το γιατί η ελληνική πλευρά ήθελε γρήγορη και χωρίς "εκπλήξεις" αποκλιμάκωση, θεωρείται στην Ελλάδα του σήμερα ως το πλέον φυσιολογικό ( και λόγω ΔΕΘ), ταυτόχρονα είναι γνωστό πως οι μισές αλήθειες επισκιάζουν μεγάλα λάθη (ή και φοβίες;) των αρμοδίων ή "περίεργες" υπόγειες συμφωνίες που δημιουργούν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε δεύτερο ή τρίτο χρόνο.
Πως έγινε η σύλληψη;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σε έγκυρα ιστολόγια όπως το “PRO NEWS”, το «Ας Μιλήσουμε Επιτέλους» και άλλα, οι Τούρκοι βρέθηκαν σε βάθος 150 μέτρων εντός του ελληνικού εδάφους!
Αυτό όμως που δεν δημοσιοποιήθηκε από τις αρμόδιες Αρχές, είναι πως αυτό συνέβη αφού προηγουμένως πέρασαν υδάτινο ποτάμιο κώλυμα (τον ποταμό Έβρο) το οποίο στην συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί και την εξόφθαλμη συνοριογραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Δηλαδή, οι Τούρκοι στρατιωτικοί γνώριζαν πως παραβίαζαν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και εισέρχονταν στην Ελλάδα. Και μάλιστα, ένοπλοι!
Παλαιότερα, πριν τη σύλληψη των δυο δικών μας στρατιωτικών από τους Τούρκους και την επί μακρόν ομηρεία τους, ήταν συχνό περιστατικό να μπερδεύονται στα χερσαία σύνορα (δυσδιάκριτα) οι στρατιώτες εκατέρωθεν. Και δεν συλλαμβάνονταν με τις σχετικές ακολουθούμενες διαδικασίες (κράτησης, προανάκρισης κ.α.)...
Το θέμα λυνόταν σε επίπεδο Μεραρχίας, πάλι εκατέρωθεν.
Όμως υδάτινο σύνορο δεν είχαν περάσει ποτέ οι Τούρκοι, όπως συνέβη την περασμένη Κυριακή. Και η συγκεκριμένη παραβίαση υδάτινου συνόρου αποτελεί σκόπιμη διείσδυση στο ελληνικό έδαφος. Διείσδυση που δεν επιδέχεται παρερμηνειών περί παραγνώρισης των συνόρων.
Με βάση τις δημοσιευθείσες πληροφορίες, τόσο ο Τούρκος λοχίας, όσο και αμέσως μετά ο Τούρκος δόκιμος ανθυπολοχαγός, εντοπίστηκαν από ελληνική περίπολο.
Άλλες πληροφορίες, όμως, αναφέρουν πως υπήρξε ένοπλη εμπλοκή μεταξύ των δύο πλευρών, με αποτέλεσμα ο Τούρκος λοχίας να συλληφθεί με πλήρη εξάρτυση και 6 γεμιστήρες των 30 φυσιγγίων 7,62 Χ 51 του G3.
Όμως, κανονικά θα έπρεπε να έχει 8 γεμιστήρες. Βρέθηκε με 6 γεμάτες, άρα είχε αποβάλλει 2. Δηλαδή είχε ρίξει 58 σφαίρες αφού σε κάθε γεμιστήρα βάζουν μια λιγότερη (29X 2=58). Έτσι, ο αριθμός των σφαιρών δικαιώνει τις αρχικές πληροφορίες που ήταν σαφείς για μάχη που έγινε επί ελληνικού εδάφους.
Η αγωνία της Αθήνας να "θάψει" την ανταλλαγή πυροβολισμών
Επειδή υπήρξε αυτή η ανταλλαγή πυροβολισμών, δηλαδή η προκλητική επιθετική και με διάθεση δολοφονίας Ελλήνων στρατιωτών παραβίαση από τους δύο Τούρκους, δόθηκε εντολή από την ελληνική πολιτική ηγεσία προς τη στρατιωτική να αναφερθεί πως δεν είχε καθόλου πυρομαχικά ο Τούρκος λοχίας για να μην αρχίσουν οι δημοσιογράφοι τις ερωτήσεις σχετικά με το «πόσες σφαίρες λείπουν από τις γεμιστήρες».
Θα μπορούσε βέβαια να είχε αδειάσει όλες του τις γεμιστήρες ο Τούρκος, ενέργεια που δεν έκανε και έτσι δημιούργησε προβλήματα στους Έλληνες "αρμόδιους" οι οποίοι διατάχθηκαν να εμφανίσουν το συγκεκριμένο περιστατικό ως "αθώο". Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση όμως το ΓΕΣ θα έπρεπε να μιλήσει για άδειες γεμιστήρες.
Είναι απορίας άξιο πως κανένας Έλληνες δημοσιογράφος δεν φάνηκε να πονηρεύεται επ' αυτού. Ή να θέτει ερώτημα, έστω, για ύπαρξη ξιφολόγχης...!
Ανάκριση και επιστροφή με στρατιωτικά Hummer
Αφού συνελήφθησαν οι δύο Τούρκοι στρατιωτικοί, μεταφέρθηκαν στο πιο κοντινό ελληνικό στρατιωτικό φυλάκιο. Στη συνέχεια τους έγινε ανάκριση, πρώτα από τον Μέραρχο της 12ης Μεραρχίας και έπειτα από τον Ταξίαρχο της 31ης Ταξιαρχίας.
Στη συνέχεια, στους δύο Τούρκους στρατιωτικούς, έγιναν ιατρικές εξετάσεις για να διαπιστωθεί ότι είναι καλά στην υγεία τους και μετά από συνεννοήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας σε ανώτατο στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο αποφασίστηκε η μεταφορά τους στο Τελωνείο Κήπων, με τρία στρατιωτικά οχήματα Hummer που είχαν καλυμμένες τις πινακίδες τους και η παράδοση τους στη γειτονική χώρα έγινε επί της γέφυρας των Κήπων.
Το περιστατικό συνέβη περίπου έξι μήνες μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν όμηροι στις τουρκικές φυλακές για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές.
Μονάδες ολόκληρης της παραμεθορίου βρίσκονται σε επιφυλακή, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.
Τουρκικά ΜΜΕ: Eπιστράφηκαν στην Τουρκία οι δύο στρατιωτικοί που συνελήφθησαν στον Έβρο. Λίγο μετά τις 18:30 οι ελληνικές αρχές επέστρεψαν τους δύο Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι είχαν συλληφθεί στις 11:30 π.μ. της Κυριακής όταν εισήλθαν επί ελληνικού εδάφους, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Hurriyet και Daily Sabah, τα οποία επικαλούνται το τουρκικό ΓΕΕΘΑ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τα μέλη της ελληνικής περιπόλου τους εντόπισαν στην περιοχή μεταξύ των χωριών Φέρρες και Πόρος. Όταν κατάλαβαν ότι οι Τούρκοι στρατιωτικοί βρίσκονταν σε ελληνικό έδαφος επιχείρησαν να τους ακινητοποιήσουν. Δύο από τους Τούρκους οπισθοχώρησαν και επέστρεψαν στο έδαφός τους, ενώ άλλοι δύο, ένας λοχίας και ένας δόκιμος αξιωματικός δεν τα κατάφεραν και συνελήφθησαν.
Αμέσως ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις σε ανώτατο επίπεδο και λίγο μετά τις 18.30 οι δύο συλληφθέντες επεστράφησαν στην τουρκική πλευρά.
Όλα αυτά συνέβησαν περίπου έξι μήνες μετά την σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη σε παρόμοιο περιστατικό, οι οποίοι παρέμειναν φυλακισμένοι για πέντε και πλέον μήνες και αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι στις 14 Αυγούστου από τις τουρκικές αρχές. Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται τα ελληνικά περίπολα και φυλάκια σε ολόκληρη την παραμεθόριο προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά.
Επειδή είναι πρόσφατες οι μνήμες από την υπόθεση των Ελλήνων στρατιωτικών, μετά από το συγκεκριμένο συμβάν δεν είναι λίγοι εκείνοι που αναρωτιούνται δικαιολογημένα για το τι ακριβώς συνέβη την περασμένη Κυριακή… Κατόπιν τούτων:
ΕΡΩΤΑΣΘΕ
1. Τι πραγματικά συνέβη την περασμένη Κυριακή στον Έβρο; Αντηλλάγησαν πράγματι πυρά μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων στρατιωτών;
2. Γιατί τόση αγωνία και ταχύτητα για την επιστροφή των δύο Τούρκων στρατιωτικών από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ελλάδος;
3. Μήπως για την κυβέρνηση δεν υπήρξε παράνομη και επικίνδυνη είσοδος των δύο Τούρκων;
4. Πότε η κυβέρνηση θεωρεί πως υφίσταται παραβίαση των ελληνικών συνόρων (με κάθε τρόπο και μέσο) και εάν δεν υπήρξε παράνομη (και ένοπλη) είσοδος στην Ελλάδα, που θεωρεί η κυβέρνηση πως βρίσκονται τα ελληνοτουρκικά σύνορα;
5. Ο οπλισμός των Τούρκων τι περιλάμβανε; Τον κατέχουν οι Ελληνικές Αρχές ή τον πήραν και αυτόν μαζί τους οι Τούρκοι φεύγοντας; Είχαν επιπλέον και κινητά επάνω τους; Και αν ναι τι απέγιναν αυτά;
6. Τι σκοπό είχαν τελικά οι τούρκοι στρατιώτες; Τι προέκυψε από την ανάκρισή τους; Μήπως ήταν αντικαθεστωτικοί όπως υπαινίσσονται κάποια δημοσιεύματα;
7. Εάν όντως ήταν αντικαθεστωτικοί και αιτήθηκαν ασύλου γιατί δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διεθνώς πρακτική αλλά τους παραδώσαμε πεσκέσι στο καθεστώς της Τουρκίας;
8. Εκλήθη η ΕΥΠ να συνδράμει στη διαχείριση της υπόθεσης ή αληθεύουν τα σχετικά δημοσιεύματα του Τοπικού αλλά και του Αθηναϊκού Τύπου ότι, μετά τα ανεξήγητα γεγονότα στις αρχές του περασμένου Μαΐου στο Κλιμάκιο της Υπηρεσίας στην Θράκη που «ξηλώθηκε» εν μία νυκτί η προϊστάμενη του Κλιμακίου και οι συνεργάτες της με συνοπτικές διαδικασίες που παραπέμπουν σε άλλες εποχές, καθιστώντας έτσι το Κλιμάκιο κατ΄ ουσία αδρανές και μη λειτουργικό -σύμφωνα πάντα με δημοσιεύματα- με αποτέλεσμα να πανηγυρίζουν οι εχθροί μας;
Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
Παρα πολυ ευστοχες και οι 8 ερωτησεις,αλλα αμφιβαλλω αν θα υπαρξει εστω και ΜΙΑ απαντηση.
ΑπάντησηΔιαγραφή