Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η ΜΙΤ συνέλαβε τον υπεύθυνο της σφαγής του 2013!


Η Άγκυρα δήλωσε ότι οι πράκτορές της έχουν συλλάβει τον βασικό ύποπτο για τη βομβιστική επίθεση μιας τουρκικής συνοριακής πόλης το 2013, η οποία άφησε τουλάχιστον 50 ανθρώπους νεκρούς, σε μια επιχείρηση που φέρει εμφανή τα σημαδια των «μαθημάτων» που παρέδωσαν πριν λίγα χρόνια οι φιλικές τους, τότε, Ισραηλινές υπηρεσίες.Ο Yusuf Nazik (34) αιχμαλωτίστηκε από την Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΜΙΤ) στο οχυρό του Συριακού καθεστώτος, τη Λατάκια, όπου προστατευόταν και μεταφέρθηκε στην Τουρκία από πράκτορες, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης την Τετάρτη.

Κατηγορείται για την οργάνωση βομβιστικής επίθεσης στην πόλη Reyhanli τον Μάιο του 2013, η οποία άφησε τουλάχιστον 50 αμάχους νεκρούς, συμπεριλαμβανομένων σύρων προσφύγων και των Τούρκων πολιτών.

Η Τουρκία υποπτεύεται ότι η Συριακή Υπηρεσία Πληροφοριών ήταν πίσω από την επίθεση, με στόχο την αποσταθεροποίηση της χώρας και την εκδίκηση της υποστήριξης της Άγκυρας στις δημοκρατικές ομάδες κατά τη διάρκεια του πολέμου της Συρίας.

Άλλοι κατηγόρησαν μαχητές από το μέτωπο της Αλ Νούσρα ή το Ισλαμικό Κράτος για το βομβαρδισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet, το πρωί της Τετάρτης, οι τουρκικές μυστικές πυπηρεσίες ανέφεραν ότι «μετά από μια εξαιρετικής ακρίβειας επιχείρηση» τον έφερε πίσω στην Τουρκία «από ασφαλείς δρόμους».


Σχετικό βίντεο που δείχνει τον Nazik που κρατείται από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, απελευθερώθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, καθώς και μια εικόνα που τον έδειχνε με χειροπέδες.

Το βίντεο δείχνει τον ύποπτο που φορούσε αθλητική στολή και στέκεται δίπλα σε μια τουρκική σημαία, καθώς «ομολογεί» ότι βρίσκεται πίσω από τη βομβιστική επίθεση.

«Επίσης, απευθύνομαι στο συριακό κράτος: Το κράτος της Τουρκίας είναι μεγάλο και σίγουρα θα σας συλλάβει τελικά», είπε στο βίντεο, το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί ανεξάρτητα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι ο Nazik – ο οποίος λέγεται ότι προέρχεται από την επαρχία Hatay της νότιας Τουρκίας – ομολόγησε ότι σχεδίασε τη βομβιστική επίθεση στο Reyhanlı, μετά από εντολές της συριακής υπηρεσίας πληροφοριών με επικεφαλής έναν πράκτορα που χρησιμοποίησε την κωδική ονομασία «Hadji».

Ζήτησε επίσης άλλα μέλη της ομάδας του που ζουν στη Συρία να παραδοθούν στις τουρκικές αρχές.

Ένας Τούρκος αξιωματούχος είπε στον Hurriyet ότι η σύλληψη του Nazιk είναι ένα μεγάλο βήμα προς την αποκάλυψη των κινήτρων και των μεθόδων πίσω από την επίθεση.

«Η κατάθεσή του επιβεβαιώνει τις μακροχρόνιες φήμες για τον ενεργό ρόλο του καθεστώτος [Bashar al-] Assad στο βομβαρδισμό, ο οποίος σκότωσε 53 αθώους ανθρώπους», ανέφερε ο αξιωματούχος.

«Η σύλληψη και ο επαναπατρισμός του Nazik θα πρέπει να αποτελέσουν υπενθύμιση σε όλους τους άλλους εγκληματίες ότι ποτέ δεν θα σταματήσουμε να τους κυνηγούμε. Δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε να σας βρούμε, να σας πιάσουμε και να σας οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη».

Η Τουρκία ήταν ισχυρός υποστηρικτής συριακών ομάδων ανταρτών που πολεμούσαν τις δυνάμεις του Bashar al-Assad.

Τα στρατεύματά της βοηθούν τις ανταρτικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, ύστερα από δύο επιχειρήσεις που υποστηρίζονται από την Άγκυρα εναντίον των Κούρδων μαχητών.

Η Τουρκία έχει πέσει θύμα πολλών βομβιστικών επιθέσεων από τότε που άρχισε ο πόλεμος της Συρίας το 2011, κατηγορώντας συνήθως μαχητές του Κουρδικού και, τελευταία, του ΙΣ.

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]