Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ζάεφ στο Ευρωκοινοβούλιο: «Βόρεια Μακεδονία» αλλά οι κάτοικοι «Μακεδόνες»


Ως ιστορική στιγμή για τους «Μακεδόνες» χαρακτήρισε την ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο Ζόραν Ζάεφ, καθώς είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ απευθύνεται στο χώρο αυτό «στη γλώσσα τους».

Θα είμαστε η «Βόρεια Μακεδονία» αλλά θα αναγνωρίζονται οι «Μακεδόνες» πολίτες και η «μακεδονική» γλώσσα, δήλωσε ο Ζ. Ζάεφ αναφορικά με το ζήτημα που θα τεθεί στο επικείμενο δημοψήφισμα.

Τόνισε ότι το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ και της διαφωνίας με τη Ελλάδα υπήρξε σημαντικό εμπόδιο για χρόνια και σχολιάζοντας τη Συμφωνία των Πρεσπών ανέφερε πως έφτασε σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ζωντανό παράδειγμα της συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Αλέξη Τσίπρα για τις διαπραγματεύσεις και υποστήριξε ότι με τη Συμφωνία η Ελλάδα και η πΓΔΜ μετατρέπουν πλέον τις διαφωνίες τους σε συνεργασία.

Κάναμε και οι δύο πλευρές υποχωρήσεις, επισήμανε ο Ζ. Ζάεφ και πρόσθεσε ότι βελτιώνουμε τη συνεργασία, την ασφάλεια και την οικονομία των δύο χωρών, τονίζοντας πως προασπίζουμε πλέον τα στοιχεία που μας καθορίζουν και την ταυτότητά μας.


Όπως είπε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ στο Ευρωκοινοβούλιο, πρόκειται για μια συμβιβαστική συμφωνία προς το μέλλον και αναφερόμενος στο επικείμενο δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου στα Σκόπια, υποστήριξε ότι δεν είναι ένα απλό δημοψήφισμα αλλά συνιστά μια στιγμή που θα καθορίσει ιστορικά την πορεία της χώρας. Μάλιστα ανέφερε ότι είναι μια δεύτερη στιγμή για την ανεξαρτησία της πΓΔΜ, ανάλογη με το 1991,

Ο κ. Ζάεφ είπε ακόμα ότι η ενίσχυση των Βαλκανίων συνιστά μια γεωστρατηγική επένδυση για το μέλλον της Ευρωπαϊκή Ένωσης, ενώ χαρακτήρισε σημαντική ευκαιρία για την πΓΔΜ και εγγύηση για την οικονομία της το ενδεχόμενο εισόδου της στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Παραπάνω από από το 75% του πληθυσμού της πΔΓΜ υποστηρίζουν την ένταξη στην ΕΕ, ανέφερε ο Ζ. Ζάεφ εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]