Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Συνεννόηση μηδέν και στα εθνικά θέματα


Θλιβερή εικόνα και στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με αποχώρηση της ΝΔ και «χαρτοπόλεμο» με τον Κοτζιά

Σε «κοκορομαχίες» και φτηνά επικοινωνιακά τεχνάσματα επιδόθηκαν τόσο η Νέα Δημοκρατία όσο και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για ένα μείζον ζήτημα, όπως είναι η συγκρότηση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας, σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο για τη χώρα με όλα τα εθνικά ζητήματα ανοιχτά. Αντί κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συνεννοηθούν, τουλάχιστον στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανταλλάσσουν ύβρεις και παίζουν μικροκομματικά παιχνίδια.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος αποχώρησε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο προσκλήθηκαν εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην της Χρυσής Αυγής) για να συζητήσουν τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Κουμουτσάκος κατήγγειλε τον κ. Κοτζιά ότι αρνείται να διευρύνει την ατζέντα των θεμάτων με το Σκοπιανό, την κυοφορούμενη συμφωνία με την Αλβανία, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρκικά. Αμέσως μετά ακολούθησε ένας «πόλεμος» δηλώσεων και ανακοινώσεων...

Ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε στον κ. Κουμουτσάκο καταγγέλλοντάς τον για «ψεύδη» και για «κομματικά συμφέροντα», χωρίς ωστόσο να απαντήσει στα περί μυστικής διπλωματίας που καταλογίζει η αντιπολίτευση στον ίδιο και στην κυβέρνηση τόσο στο Σκοπιανό όσο και στο Αλβανικό.

Υποστήριξε ότι ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είχε πάρει την πρόσκληση για το ΕΣΕΠ από τις 17 Αυγούστου και χαρακτήρισε την απόφασή του να αποχωρήσει ένα «δείγμα ότι η Ν.Δ. υπηρετεί τα στενά κομματικά της συμφέροντα» και «αντί να έχει τη ματιά της στραμμένη στις ανάγκες της χώρας, στο διεθνές γίγνεσθαι» την έχει «στο εσωτερικό του κόμματός της».


Στη δήλωση του Νίκου Κοτζιά απάντησε η Νέα Δημοκρατία με μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι το ΕΣΕΠ έχει να συνεδριάσει περίπου ενάμιση χρόνο, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν σημαντικοί λόγοι να συγκληθεί, όπως οι εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, καθώς και οι σοβαρές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

Διπλή άρνηση

Το αίτημα του κ. Κουμουτσάκου να τεθούν και άλλα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής στη συνεδρίαση του ΕΣΕΠ αρνήθηκε δύο φορές ο κ. Κοτζιάς. Αυτός ήταν και ο λόγος της αποχώρησής του, αν και θα μπορούσε ο κ. Κουμουτσάκος να παραμείνει στη συνεδρίαση για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα και εν συνεχεία να καταγγείλει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. «Η Ν.Δ. υπογραμμίζει την άρνησή της να νομιμοποιήσει με την παρουσία της στη σημερινή συνεδρίαση του ΕΣΕΠ την απαράδεκτη επιλογή της κυβέρνησης να κρατά στο σκοτάδι τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» αναφέρεται στην ανακοίνωση, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμφωνεί με τη σύσταση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και δηλώνει ότι είναι θέση που έχει υποστηρίξει από τον Απρίλιο του 2016 ο πρόεδρος του κόμματος.

Όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας ο κ. Κοτζιάς είπε ότι πρόταση της κυβέρνησης είναι να αποτελείται από δύο επίπεδα: Στο πρώτο θα συμμετέχουν οι υπουργοί, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των οποίων το αντικείμενο εργασίας συνδέεται με νέα φαινόμενα κρίσης ή με τις ανάγκες για την ασφάλεια της χώρας, και στο δεύτερο επίπεδο θα βρίσκεται ο πρωθυπουργός μαζί με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, που «θα ενημερώνει για τις συζητήσεις, τους σχεδιασμούς και τα εναλλακτικά σενάρια που θα διαμορφώνονται στο πρώτο επίπεδο τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας δεν θα είναι υπουργός, κατά τον κ. Κοτζιά, αλλά επιπέδου υπουργού σε καθήκοντα και θα διορίζεται από τον πρωθυπουργό. Το σχετικό σχέδιο νόμου θα εγκριθεί από τη Βουλή.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]