Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σοχός: Ουρές πιστών για την Παναγία Γοργοϋπήκοο


Καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας και όχι μόνο για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα

Ρεπορτάζ Βαγγέλης Στολάκης

Ουρές πιστών από κάθε γωνιά της χώρας περιμένουν ευλαβικά, τις τελευταίες ημέρες, έξω από το αγιορείτικο μετόχι της Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου στον Σοχό Θεσσαλονίκης, εκεί όπου θα φυλάσσεται έως αύριο το μεσημέρι η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. Γυναίκες, άνδρες και παιδιά ακόμα και από το εξωτερικό καρτερούν να προσκυνήσουν την «Παναγία τους», όπως λένε χαρακτηριστικά, που έχει συνδεθεί με την περιοχή τα τελευταία 20 χρόνια, αλλά και με μια σειρά θαυμάτων.

Η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Γοργοϋπηκόου αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα κειμήλια του Αγίου Ορους. Βρίσκεται από το 1646 στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου στο Αγιον Ορος και τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οπότε χτίστηκε το μετόχι της Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου στον Σοχό, κάθε Σεπτέμβριο βρίσκεται στην περιοχή προκειμένου να την προσκυνήσουν και να προσευχηθούν σε αυτήν γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν στον Αθω. Η εικόνα έφτασε στον Σοχό με τιμές αρχηγού κράτους και θα αναχωρήσει, για να επιστρέψει στο Αγιον Ορος αύριο στις 14.00, ημέρα ύψωσης του Τιμίου Σταυρού. Από το κέντρο του χωριού, κάτοικοι και πιστοί από όλα τα σημεία του πλανήτη (Βαλκάνια, Πολωνία, Ρωσία κ.α.) θα τη συνοδεύσουν με τα αυτοκίνητά τους στην Ουρανούπολη, όπου θα τοποθετηθεί σε πλοιάριο με προορισμό το «Περιβόλι της Παναγίας».

Αμέτρητα θαύματα

Η Παναγία η Γοργοϋπήκοος, όπως φανερώνει το όνομά της, υπακούει και προστρέχει γοργά για κάθε προσευχή και ταπεινή παράκληση πιστού. Σύμφωνα με τον γέροντα Απολλώ, καθημερινά 10 πούλμαν με πιστούς καταφθάνουν στην περιοχή για να την προσκυνήσουν και να ζητήσουν από την Παναγία να τους βοηθήσει και να σταθεί δίπλα τους.


«Εχει κάνει πολλά θαύματα. Μια μοναχή είχε καρκίνο και ο καρκίνος της εξαφανίστηκε. Ενας άνδρας που ήταν κλινικά νεκρός έγινε καλά. Μια γιατρός από την Πάτρα, 49 ετών, που δεν μπορούσε να κάνει παιδάκια, προσευχήθηκε και τώρα έχει δύο αγγελούδια. Αμέτρητα θαύματα οφείλονται στην Παναγία μας» αναφέρει ο γέροντας Απολλώ, που διακονεί στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου από το 1980. «Η εικόνα έχει συνδέσει το όνομά της με τον Σοχό, και με αυτόν τον τρόπο δίνουμε τη δυνατότητα και στις γυναίκες και στα παιδιά να την προσκυνήσουν» συμπληρώνει.

Οπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, η Παναγία Γοργοϋπήκοος έσωσε τον Σοχό το 2015, όταν δασική περιοχή είχε πάρει φωτιά. «Ξαφνικά, άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου και δεν κινδύνευσε το χωριό» υποστηρίζουν. «Το ιερό αυτό προσκύνημα είναι ευλογία για τον τόπο μας. Η δε παρουσία τόσων πιστών φανερώνει ότι η χριστιανική παράδοση του τόπου μας είναι πιο δυνατή από ποτέ» αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης. «Πρόκειται για την Παναγία των πιστών και της καρδιάς μας. Για τον λόγο αυτόν, όταν έρχεται, πρέπει να της αποδίδουμε τιμές αρχηγού κράτους» αναφέρει από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Σοχού Χρύσα Σάμου.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]