Ζάεφ: "Ιστορική στιγμή για τον λαό της Μακεδονίας"
«Είναι μία ιστορική στιγμή για τον λαό της Μακεδονίας. Είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός της χώρας μας απευθύνεται στον λαό μας στη γλώσσα του»- με αυτά τα λόγια ο Ζόραν Ζάεφ ξεκίνησε την ομιλία του στο Στρασβούργο, εκφράζοντας παράλληλα την ευγνωμοσύνη του για την πρόσκληση που έλαβε να απευθυνθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Τις παρανοήσεις που υπήρχαν με την Ελληνική Δημοκρατία τις μετατρέπουμε σε συνεργασία ανάμεσα σε φίλους. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Αλέξη Τσίπρα για αυτά που κάναμε μαζί. (...) Και οι δύο κάναμε παραχωρήσεις, αλλά και οι δύο πετύχαμε πολλά».
«Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας με αναγνωρισμένη γλώσσα»
Σε σύγκριση με παλαιότερες τοποθετήσεις πολιτικών από τα Σκόπια, στο Συμβούλιο της Ευρώπης για παράδειγμα, ο Ζόραν Ζάεφ υπήρξε σχετικά εγκρατής στη χρήση του όρου «Μακεδονία» και συχνά χρησιμοποιούσε διατυπώσεις όπως «η χώρα μου» ή «λαός μου». Ξεκαθάρισε πάντως τη δική του οπτική γωνία, λέγοντας: «Θα είμαστε η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στην οποία αναγνωρίζεται μακεδονικός λαός και μακεδονική γλώσσα».
Εμφανώς απευθυνόμενος σε εσωτερικό ακροατήριο, ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου δεν αφορά απλώς την ονομασία, αλλά «είναι ένα δημοψήφισμα για το μέλλον, είναι μία δεύτερη ανεξαρτησία», για να συμπληρώσει, καταχειροκροτούμενος, ότι «δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή Ευρώπη χωρίς επιτυχή Βαλκάνια και δεν θα επιτύχουν τα Βαλκάνια, εάν δεν ενταχθούν στην ΕΕ».
Το όνειρο του νεαρού Ζάεφ
«Μακεδόνες, Αλβανοί, Βλάχοι, τουρκογενείς και όσοι ζουν στη χώρα μου επιθυμούν διακαώς την ένταξη στην ΕΕ» δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ. Ανατρέχοντας στην ανεξαρτησία του 1991 ανέφερε: «Δεν θέλαμε να μείνουμε στα ερείπια της πρώην Γιουγκοσλαβίας, δεν θέλαμε να μείνουμε απομονωμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μία δημοκρατική χώρα, γεμάτη ευκαιρίες».
Κλείνοντας την ομιλία του στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας παρέθεσε και μία προσωπική ανάμνηση: «Το 1991 ήμουν 17 ετών», ανέφερε «και τότε ονειρευόμουν αυτό που συμβαίνει σήμερα: ένα ευρωπαϊκό μέλλον. Τώρα είμαι πρωθυπουργός και απευθύνομαι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη δική μου, μακεδονική γλώσσα. Είμαστε ευγνώμονες για την ευκαιρία που μας δίνεται να ολοκληρώσουμε την πορεία μας προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ».
Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο
Deutsche Welle
Οταν καποιος πολιτικος αναφερει τοσες ανιστορητες ανοησιες εις βαρος του Ελληνισμου και
ΑπάντησηΔιαγραφήκαταχειροκροτειται κιολας,τοτε αποδεικνυεται οχι μονο η ξεφτιλα των ελληνοφωνων
ευρωβουλευτων αλλα και των υπολοιπων Ευρωπαιων!
Δεν του εθεσε ομως καποιος απο εκει μεσα,οσο ανιστορητος και αν ειναι, το αυτονοητο
ερωτημα:
Αν αποδεχεται αλλαγη συνταγματικης ονομασιας απο Δημοκρατια της "Μακεδονιας" σε
Δημοκρατια της " Βορειας Μακεδονιας",τοτε απο την ολικη γεωγραφικη εννοια της
"Μακεδονιας" αποδεχεται μονο την μερικη εννοια, και μαλιστα βορειως αυτης!
Γιατι υιοθετει την ολικη αναγνωριση σχετικα με "μακεδονικη" εθνολογια και γλωσσα,
αφου υπαρχουν και Μακεδονες στη "Νοτια Μακεδονια" που δεν ομιλουν "μακεδονικη" γλωσσα
και δεν ανηκουν στην "μακεδονικη" εθνολογια;
Αφου αποδεχεται γεωγραφικο διαχωρισμο,γιατι δεν αποδεχεται γλωσσολογικο και εθνολογικο;
Γιατί πληρώνουμε τους Ευρωβουλευτές μας; για να ακούν τον Σλάβο και για να μην πληροφορούν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους βουλευτές σε μετάφραση στην κάθε γλώσσα για την ιστορία της Γιουγκοσλαβίας των 100 χρόνων και την αρπαγή της δικής μας ιστορίας από τους Σκοπιανούς;
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί δεν διαβάζουν λίγο; οι ιστορικοί, οι καθηγητές τι κάνουν; οι κλέφτες Σκοπιανοί πληροφορούν την υφήλιο για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης και το ίδιο και ο Τσίπρας, εδώ γιατί δεν μιλάνε οι καθηγητές και να απαντήσουν στο κλέψιμο και τον σφετερισμό;
Ένα καλό άρθρο είναι αυτό που βάζω.
.. Στην πράξη ο Γιουγκοσλαβισμός δεν ήταν παρά μια απεγνωσμένη κραυγή των καταπιεσμένων νοτιοσλαβικών λαών από τις μεγάλες αυτοκρατορίες των Αψβούργων και των Οθωμανών: Η Κροατία και η Σλοβενία βρίσκονταν υπό την κυριαρχία της Ουγγαρίας, η Δαλματία εξουσιαζόταν από την Αυστρία, η Βοσνία και η Ερζεγοβίνη βρισκόταν επίσης υπό την επιρροή της δυναστείας του Αμψβούργου, το βασίλειο της Σερβίας -αν και τυπικά ανεξάρτητο από το 1898- εξαρτιόνταν στην πράξη από την Αυστροουγγαρία...
https://www.huffingtonpost.gr/entry/100-chronia-apo-ten-idrese-tes-yioeykoslavias-8-eroteseis-kai-apanteseis-yia-to-eycheirema-kai-ten-kleronomia-toe-yioeykoslavismoe_gr_5a676df6e4b0dc592a0d25e9