Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τουρκικές αντιρδάσεις στις κυρώσεις, νεώτερες αποκαλύψεις από τις ΗΠΑ


Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu δήλωσε ότι η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ σε δύο Τούρκους υπουργούς «δεν θα παραμείνει αναπάντητη» προσθέτοντας «όσο η αμερικανική κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει ότι δεν θα επιτύχει την εξωδικαστική της απαιτεί αυτόν τον τρόπο, δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας».

Ένας κορυφαίος κυβερνητικός αξιωματούχος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) απάντησε στην ανακοίνωση των ΗΠΑ την Τετάρτη σχετικά με κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων υπουργών, λέγοντας ότι η Άγκυρα θα λάβει μέτρα και θα ανταποκριθεί στη απόφαση αυτή, ανέφερε η φιλοκυβερνητική κυβέρνηση Habertürk.

"Αν η πλευρά των Η.Π.Α. κάνει ένα βήμα, τότε θα υπάρξει μια απάντηση. Ελπίζουμε, ωστόσο, ότι ο μηχανισμός του διαλόγου που έχει καθιερωθεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα τεθεί σε εφαρμογή και θα επικρατήσει η κοινή λογική. Διαφορετικά, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές", ανέφερε ο αξιωματούχος στη Habertürk.

Ο ίδιος εξέφρασε επίσης ότι υπάρχουν «συνεχιζόμενες συνομιλίες» με τις αρχές των ΗΠΑ που διεξάγονται σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα».


Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Mike Pompeo, για πρώτη φορά, μίλησε για τις νέες κυρώσεις και είπε: «Μετά από πολυάριθμες συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Trump και του προέδρου Erdogan και τις συνομιλίες μου με τον υπουργό Εξωτερικών Cavusoglu, η Τουρκία αρνήθηκε να απελευθερώσει το #PastorBrunson «O Πρόεδρος Trump κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτές οι κυρώσεις είναι η κατάλληλη δράση», ανά @statedeptspox

Μεγάλη προετοιμασία

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η προετοιμασία των αποκαλούμενων «πακέτων χαρακτηρισμού» δείχνει πόσο σοβαρά οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει πρωτοφανείς κυρώσεις κατά ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ, έγραψε ο Benjamin Harvey, προσθέτοντας ότι «οι κυρώσεις έχουν ως πρότυπο εκείνες που στοχεύουν τη ρωσική κυβέρνηση και ολιγάρχες κοντά στον Πρόεδρο Valdimir Putin».

Διάφορα ιδρύματα των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Κογκρέσου και του κρατικού τομέα , εργάζονται για έναν πιθανό κατάλογο κυρώσεων για την Τουρκία για περίπου ένα έτος ή περισσότερο. Η ενδεχόμενη δέσμη κυρώσεων, ενδέχεται να απευθυνθεί σε επιχειρηματίες γνωστούς για τους στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), εκτός από τους δυο Τούρκους αξιωματούχους που ανακοινώθηκαν ήδη.

Πτώση της λίρας

Η λίρα της Τουρκίας έπεσε 5 μονάδες ανά δολάριο σε χαμηλά επίπεδα την Τετάρτη, αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επιβάλει κυρώσεις σε δύο Τούρκους υπουργούς για το ρόλο τους στη σύλληψη και την κράτηση Αμερικανού πάστορα, ανέφερε η Business Insider.

Η προβληματική λίρα υποχώρησε περισσότερο από 1,7 τοις εκατό, πέρα από το βασικό επίπεδο των 5 έναντι του δολαρίου στις 2 μ.μ. ET, ανακοίνωσε η Business Insider, βλέποντας ένα χαμηλό των 5.0157 ανά δολάριο περίπου χθες το απόγευμα.

Η πτώση της αξίας στην λίρα ακολούθησε την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ ότι θα επιβάλει κυρώσεις στον Υπουργό Δικαιοσύνης της Τουρκίας και στον υπουργό Εσωτερικών.

Η ανακοίνωση σημείωσε ότι οι δύο αξιωματούχοι έπαιξαν «πρωταγωνιστικούς ρόλους» στη σύλληψη και κράτηση του 50χρονου Andrew Brunson, ο οποίος κατηγορείται ότι βοήθησε το στρατιωτικό πραξικόπημα της Τουρκίας το 2016.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]