Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα στόματα ανοίγουν, ο χρόνος λιγοστεύει


Σφίγγει ο κλοιός και στο πλαίσιο της διερεύνησης των αιτιών για την τραγωδία στο Μάτι, τα στόματα ανοίγουν σε μια προσπάθεια των υπευθύνων για το σχεδιασμό, το συντονισμό και τη διαχείριση της κρίσης, να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες.

Οι καταθέσεις μηνύσεων από τις οικογένειες των θυμάτων έχουν ήδη προκαλέσει αναταραχή αφού αφορούν κακουργηματικές πράξεις, ενώ ταυτόχρονα αναγκάζουν τις αρχές να αποδώσουν στους νομικούς εκπροσώπους το σύνολο των στοιχείων που αφορούν στην πυρκαγιά.

Η περίπτωση της περιφερειακής συμβούλου, Ιωάννας Τσούπρα, είναι ενδεικτική. Καταθέτοντας στην αρμόδια εισαγγελέας φέρεται να επέρριψε ευθύνες στην πυροσβεστική υποστηρίζοντας πως έδινε λανθασμένες πληροφορίες σχετικά με την πορεία της πυρκαγιάς. Επίσης ανέφερε ότι η ίδια, η οποία αναπλήρωνε τον αρμόδιο για την πολιτική προστασία αντιπεριφερειάρχη, ενημερώθηκε ότι η πυρκαγιά έφτασε στο Μάτι μετά τις 20.00 της Δευτέρας όταν και έφτασε στο συντονιστικό.

Στο επίκεντρο των μηνύσεων έχουν βρεθεί ο γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, και ο Δήμαρχος Μαραθώνα, Ηλία Ψινάκης, αλλά και άλλοι όπως για παράδειγμα οι υπεύθυνοι των γραφείων Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής και του δήμου Μαραθώνα.

Μαζί με αυτούς και οι αρμόδιοι και υπεύθυνοι αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος για την περιοχή της Ανατολικής Αττικής, της Ελληνικής Αστυνομίας για την περιοχή της ανατολικής αττικής και κατά παντός υπευθύνου.


Όσο ο κύκλος αυτός μεγαλώνει τόσο και περισσότερα στόματα ανοίγουν αγγίζοντας και τους επικεφαλής των υπηρεσιών, τους συναρμόδιους υπουργούς, την πολιτική ηγεσία που οφείλει να παράσχει ασφάλειας και προστασία στους πολίτες αποτρέποντας και όχι εν των υστέρων καταγγέλλοντας τις καταστροφές.

Άλλωστε η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, οδηγεί με γεωμετρική μέθοδο στην απόδοση ευθυνών ανεξάρτητα από τη μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης. Ευθυνών που δεν θα αφορούν «τους φράχτες και τις μάντρες» που απέτρεψαν την κάθοδο στη θάλασσα, ούτε γενικότερα την άναρχη δόμηση, τον νέο εχθρό που κατασκεύασαν και... επικήρυξαν.

Από τη στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης μέχρι την ώρα που έφτασε στην παραλία στο Μάτι κάποιοι γνωρίζουν ακριβώς τι έγινε. Πως κινήθηκε ο μηχανισμός, τι εντολές δόθηκαν ποια σχέδια καταρτίστηκαν. Όλα θα συλλεχθούν και θα διασταυρωθούν ώστε να διαπιστωθεί τι ακριβώς έχει γίνει

Και μέσα από αυτά θα φανεί και κατά πόσο η κυβέρνηση είπε και λέει την αλήθεια. Διότι μπορεί να μην αλλάζει κάτι το αν ήξερε ο πρωθυπουργός την ύπαρξη ή όχι νεκρών, δείχνει όμως τη νοοτροπία και επιβεβαιώνει τα περί κυνισμού και αλαζονείας. Πιθανότατα να άλλαζε τους χειρισμούς που έγιναν και τις οδηγίες που δίνονταν. Αλλιώς λειτουργείς όταν επιδιώκεις να αποκρύψεις κάτι αλλιώς όταν εκτελείς το σχέδιο που πρέπει να υπάρχει για τη διάσωση επιζώντων.

Το βέβαιο είναι όμως ότι οι κυβερνητικοί χειρισμοί έχουν οδηγήσει στην πλήρη απώλεια της εμπιστοσύνης και στη δημιουργία κλίματος ανασφάλειας

Ήδη πάντως οι αποκαλύψεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το τι έγινε την τραγική Δευτέρα της 23ης Ιουλίου έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Πυροσβέστες, αστυνομικοί διασώστες, γιατροί, το προσωπικό των νοσοκομείων, λιμενικοί αξιωματικοί των ΟΥΚ καταθέτουν προσωπικές μαρτυρίες αλλά παραπέμπουν και σε έγγραφα σχετικά με το πότε έγινε γνωστή η ύπαρξη νεκρών, πότε αντέδρασαν οι μηχανισμοί, τι συντονισμός υπήρχε και ποια ήταν η εκ των υστέρων διαχείριση.

Γίνεται λόγος για στοιχεία καταγεγραμμένα για κλήσεις και ενημερώσεις που έγιναν μεταξύ υπηρεσιών και στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Στοιχεία που δείχνουν τι ακριβώς έγινε και πιθανότατα και πότε.

Και όσο τα στόματα ανοίγουν τόσο ο χρόνος που απομένει λιγοστεύει...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]