Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν επέβαλε στον Βαρθολομαίο και άλλους ηγέτες θρησκειών ταπεινωτική δήλωση


Του Νίκου Μελέτη

Τους ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων στην Τουρκία, κοινότητες οι οποίες έχουν νοιώσει στο πετσί τους την πολιτική διακρίσεων και εξόντωσης που εφάρμοσε διαχρονικά το τουρκικό κράτος εναντίον τους , επιστρατεύει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν προκειμένου να απορρίψει την κριτική που δέχεται η χώρα του για το καθεστώς των θρησκευτικών ελευθεριών.

Την στιγμή που η Τουρκία κατέχει μόνιμα μια από τις πρώτες θέσεις στην Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και ένα θέμα που άπτεται της θρησκευτικής ελευθερίας όπως αυτο του πάστορα Άντριου Μπράνσον, ο Ερντογάν επιχειρεί επικοινωνιακή αντεπίθεση αποσπώντας «Δήλωση» των ηγετών των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων που ..εκθειάζουν την εξαιρετική κατάσταση σε ότι αφορά τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Τουρκία.

Μεταξύ των ηγετών που υπέγραψαν την Διακήρυξη είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο τουρκοαρμένιος αναπληρωτής πατριάρχης Αράμ Ατεσιγιάν και ο τούρκος ραβίνος Ισαάκ Χαλεβά. Συνυπογράφουν ακόμη Συροορθόδοξοι, Χαλδαίοι, Συροκαθολικοί, Αρμένιοι Προτεστάντες και εκπρόσωποι ορισμένων εβραϊκών και αρμένικων κοινοτήτων.
«Ως εκπρόσωποι των διαφορετικών πίστεων που διαβιούν στην χώρα μας για αιώνες ,ζούμε έχοντας πλήρη ελευθερία στην πίστη μας και ασκούμε με ελευθερία τα θρησκευτικά καθήκοντα μας σύμφωνα με τις παραδόσεις μας»,
αναφέρει η Διακήρυξη και συνεχίζει:
«Οι Δηλώσεις που ισχυρίζονται ότι η πίστη μας είναι υπό καθεστώς πίεσης είναι εντελώς ανεδαφικές και δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πολλά από τα προβλήματα που υπήρχαν στο παρελθόν τώρα έχουν επιλυθεί, ενώ είμαστε σε διάλογο με αμοιβαία καλή θέληση για να επιλυθούν και τα προβλήματα που εκκρεμούν».
Είναι προφανές ότι ο κ. Ερντογάν έχοντας ισχυρά και αποτελεσματικά μέσα πίεσης υποχρέωσε τους θρησκευτικούς ηγέτες των μη μουσουλμανικών κοινοτήτων να υπογράψουν αυτή την ταπεινωτική «δήλωση μετανοίας» καθώς οι περισσότερες αναφορές τόσο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όσο και άλλων διεθνών οργανισμών, στηρίζουν τις εκθέσεις τους για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία ,στις αναφορές των ίδιων αυτών προσώπων.


Σε ότι αφορά το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η συνυπογραφή εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου της Διακήρυξης, δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα εντονότατων πιέσεων προς το πρόσωπο του, καθώς είναι γνωστό ότι ο ίδιος ο κ. Ερντογάν εμπαίζει το Πατριαρχείο αλλά και την Ουάσιγκτον, η οποία διαχρονικά στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και της αναγνώρισης της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου. Σοβαρό θέμα παραμένει επίσης η επιστροφή των περιουσιών του ίδιου του Πατριαρχείου αλλά και των ελληνορθόδοξων κοινοτήτων, καθώς παρά τα αρχικά θετικά βήματα από την κυβέρνηση Ερντογάν αυτά έμειναν στην μέση.

Είναι επίσης γνωστό ότι οι άλλοτε άριστες σχέσεις του κ. Ερντογάν με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι πλέον σχεδόν μηδενικές καθώς ο Τούρκος ηγέτης δεν ξεχνά ότι ο Φετουλάχ Γκιουλέν έβλεπε πάντοτε θετικά και υποστήριζε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ανεξαρτήτως των λόγων που υποχρέωσαν τον κ.κ. Βαρθολομαίο να υπογράψει την Διακήρυξη, με την κίνηση αυτή πρακτικά ακυρώνει το ισχυρό λόμπι που υποστηρίζει τα δίκαια του Πατριαρχείου στην Ουάσιγκτον καθώς η Αρχιεπισκοπή Αμερικής, οργανώσεις, γερουσιαστές και βουλευτές αισθάνονται εκτεθειμένοι μια και οι ίδιοι δίνουν μάχη κάθε χρόνο για να υπάρχουν αυστηρές αναφορές στην Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία και ιδίως εις βάρος των ελληνορθόδοξων.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]