Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η απελευθέρωση των στρατιωτικών και τα προβλήματα του Ερντογάν!


Η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών υπήρξε μια καλά υπολογισμένη κίνηση εκ μέρους του Tayip Erdogan στην προσπάθειά του να διαπραγματευθεί, με τον τρόπο που επέλεξε, με την Ουάσιγκτον καθώς χθες η τουρκική δικαιοσύνη απέρριψε για μια ακόμη φορά το αίτημα απελευθέρωσης του πάστορα, Andrew Branson.

Αυτό φάνηκε χθες ,καθώς ανακοινώθηκε η απελευθέρωση ενός ακόμη κρατούμενου, του Taner Kilic, Τούρκου Διευθυντή του τοπικού παραρτήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, μετά από 14 μηνών κράτηση. Είχε ζητηθεί η απελευθέρωσή του, επισταμένως από τις Γερμανικές αρχές αλλά και την ΕΕ.

Γίνεται σιγά-σιγά φανερό ότι ο τούρκος πρόεδρος ετοιμάζει τα δική του ατζέντα για ν’ αντιμετωπίσει την ανοικτή ρήξη με τις ΗΠΑ, που η έκτασή της είναι άγνωστο ως που μπορεί να φθάσει. Είναι όμως σαφές πλέον πως στο ζήτημα των ξένων κρατουμένων -χωρίς δίκη- στην Τουρκία παίζει ένα παιχνίδι δείχνοντας τα δόντια του στην Ουάσιγκτον.

Ο εμίρης του Κατάρ, ένας στενός σύμμαχος του Τούρκου Προέδρου Εrdogan, έγινε μέρος της κρίσης μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς έφθασε στην Άγκυρα για να δώσει την υποστήριξή του στη σύμμαχό του Τουρκία.


Ο Εμίρης Tamim bin Hamad Al Thani και ο Εrdogan, θα συζητήσουν «μέσα για την ενίσχυση της υπάρχουσας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς”, ανέφερε το QNA, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του Κατάρ. Η επίσκεψή του ήρθε όταν ο Ερντογάν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις μουσουλμανικές χώρες του Κόλπου, από τις οποίες μόνο το Κατάρ αντέδρασε άμεσα και θετικά ανακοινώνοντας βοήθεια προ της Τουρκία αξίας 15 δις δολαρίων.

Στην συμμαχία αυτή, φέρεται έτοιμος να συμμετάσχει και ο νέος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Han, που η προεκλογική και μετεκλογική ρητορική του σημαδεύτηκε από αντιαμερικανισμό και που έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στον τούρκο ηγέτη γιατί,,, συγκρούεται με τις ΗΠΑ!

Κι ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να οριοθετήσει τα όρια της νέας πραγματικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ, ανοίγεται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ακολουθώντας μια πολιτική ηπιότερης προσέγγισης, στα ζητήματα «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» για τα οποία είχε δεχθεί σοβαρές επικρίσεις, πιέσεις και είχε διαλύσει το δίκτυο των φιλικών σχέσεών της με χώρες όπως η Ολλανδία, Γερμανία, Δανία, κ.ά.

Την ίδια ώρα η Τουρκία αντιμετωπίζει ένα σοβαρότερο δίλλημα από αυτό των σχέσεών της με τις ΗΠΑ. Αναφέρομαι στα βαθειά προβλήματα που διατρέχουν την σχέση της με τη Ρωσία και τους εκβιασμούς της Μόσχας.

Η προχθεσινή συνάντηση στην Άγκυρα των Mevlut Cavusoglu και Sergei Lavrov για τη Συρία κι ειδικότερα για την κατάσταση και το μέλλον της Idlib, κατέδειξε στους τούρκους στρατιωτικούς και διπλωμάτες όσο λάθος υπήρξε η αρχική τους συμφωνία για τη Συρία με Μόσχα και Τεχεράνη, για τη δημιουργία «ζωνών αποκλιμάκωσης».

Οι «ζώνες αποκλιμάκωσης» λειτούργησαν υπέρ του καθεστώτος Assad, καθώς του έδωσαν τη δυνατότητα να εκκαθαρίσει μια προς μια τις περιοχές αντίστασης σε βάρος του με την στρατιωτική βοήθεια και συμμετοχή της Ρωσίας και των Ιρανικών πολιτοφυλακών. Τώρα οι ίδιες αυτές δυνάμεις απειλούν την Idlib, τελευταίο θύλακα αντίστασης των ανταρτών. Στην ίδια την πόλη ζουν περι τα 3 εκατομμύρια ανάμεσά τους αρκετές χιλιάδες μέλη της οργάνωσης Al Nusra (πρώην Αλ Κάϊντα) που «δικαιολογούν» τη στρατιωτική επέμβαση του καθεστώτος και των Ρώσων.

Αν η Idlib πέσει στα χέρια του συριακού καθεστώτος με τους πιο ήπιους υπολογισμούς 1-2 εκατομμύρια πρόσφυγες θα εισέλθουν στην Τουρκία κι ανάμεσά τους δεκάδες χιλιάδες μέλη τρομοκρατικών ή σχεδόν τρομοκρατικών οργανώσεων που Δύσκολα μπορεί να ελέγξει με τους υπάρχοντες μηχανισμούς ασφαλείας στις παραμεθόριες περιφέρεις της, όπου ζουν και εκατομμύρια Κούρδοι.

Αυτά που συμβαίνουν στη σημερινή Τουρκία, γονατισμένη οικονομικά όσες δωρεές κι αν λάβει, εξαναγκάζουν τον Erdogan μα επανασχεδιάσει το παιχνίδι του, τόσο στην οικονομία, όσο και στην εξωτερική πολιτική κάτι που δεν μπορεί να αφήνει αδιάφορη καμιά χώρα της περιφερείας της…

Σημειώσεις


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]