Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ποιος θα τραβήξει πρώτος το τεντωμένο σχοινί: Ο Ντ. Τραμπ και ο Ερντογάν δεν κάνουν πίσω…


Εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιζητά η Τουρκία, αλλά μόνο σε λεκτικό επίπεδο αφού αυξάνει δραστικά τους δασμούς για αμερικανικά προϊόντα. Στο μεταξύ και η υπόθεση του Πάστορα Άντριου Μπράνσον εξακολουθεί να προβληματίζει, γράφει στην ιστοσελίδα της η DW.

Να κατέβουν οι τόνοι στη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ φαίνεται να επιχειρεί, τουλάχιστον σε επίπεδο λόγων, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Δια μέσου του εκπροσώπου του Ιμπραχίμ Καλίν, διεμήνυσε ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει το διάλογο με τη Ουάσιγκτον, εφόσον οι ΗΠΑ επιδείξουν εποικοδομητική στάση στο διπλωματικό και εμπορικό ρήγμα των τελευταίων ημερών. Ο Ιμπραχίμ Καλίν έσπευσε ωστόσο να διευκρινίσει ότι δεν έχουν προγραμματιστεί διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους προέδρους των δύο χωρών.

Επίσης τόνισε ότι η Άγκυρα θα κάνει χρήση των δικαιωμάτων που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, εάν οι ΗΠΑ δεν ξεπαγώσουν την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35. Σε ό,τι αφορά την τουρκική οικονομία, είπε ότι περιμένει ομαλοποίηση της οικονομικής κατάστασης. Για το θέμα του αμερικανού πάστορα, δεν έκανε αναφορά, αλλά η νέα απορριπτική απόφαση δεν προοιωνίζεται σύντομα εξομάλυνση των διμερών σχέσεων.


Η υπόθεση Μπράνσον και οι δασμοί
 
Πιο συγκεκριμένα λάδι στη φωτιά της ήδη υπάρχουσας κρίσης ΗΠΑ-Τουρκίας έριξε η χθεσινή απόφαση του Β’ Kακουργιοδικείου Σμύρνης, το οποίο απέρριψε την αίτηση άρσης του κατ’ οίκον περιορισμού και της απαγόρευσης εξόδου από την Τουρκία του Αμερικανού πάστορα Μπράνσον. Το δικαστήριο παρέπεμψε την ένσταση σε ανώτερο δικαστήριο, το οποίο και θα την εξετάσει.
Παράλληλα δημοσιεύθηκε χθες στην επίσημη εφημερίδα του κράτους η απόφαση του Προέδρου Ερντογάν για αύξηση των δασμών σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα μέχρι και 100% σε αντίποινα για τις κυρώσεις των ΗΠΑ. Οι αυξήσεις συμπεριλαμβάνουν μεγάλη γκάμα προϊόντων από το ρύζι, τα καλλυντικά έως και τα αμερικανικά αυτοκίνητα.
Μποϋκοτάζ και επεισόδια
 
Στο μεταξύ μετά την προχθεσινή έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν για μποϋκοτάζ στα αμερικανικά ηλεκτρονικά προϊόντα ομάδα πολιτών στα Άδανα έκαψαν δημόσια δολάρια και διαδήλωσαν φωνάζοντας ότι θα χρησιμοποιούν πλέον κινέζικα και τουρκικά κινητά.
Πάντως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται πως τα μέτρα της Κεντρικής Τράπεζας και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποδίδουν και η λίρα συνέχισε και χθες να ανακάμπτει ελαφρά σε σχέση με το δολάριο, το οποίο εμφανίζει πτώση μέχρι και 5,76 λίρες. Το ευρώ, τέλος, καταγράφει πτώση κάτω από τις 6,90 λίρες Τουρκίας.

DW Κωνσταντινούπολη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]