Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Handelsblatt: Οι αγορές δεν θα δείξουν έλεος στον Αλέξη Τσίπρα


Εκτενή αναφορά στη λήξη του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδος που εκπνέει στις 20 Αυγούστου κάνει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει «πολιτικές εκπτώσεις στις αγορές».

Παράλληλα αμφισβητεί το αφήγημα του Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί περί «επιστροφής στην ομαλότητα» ενώ επισημαίνει ότι η φονική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική οδηγεί τον Αλέξη Τσίπρα στη «ματαίωση της γιορτής».

Όπως σημειώνει σε άρθρο της η οικονομική εφημερίδα «ο έλληνας πρωθυπουργός ήθελε να γιορτάσει το τέλος της δανειακής βοήθειας με μια μεγάλη φιέστα. Όμως μετά την καταστροφική μεγάλη πυρκαγιά δεν θα γίνει τίποτα». Ο αρθρογράφος σχολιάζει ότι «επρόκειτο να γίνει ένα εντυπωσιακό σόου στην Πνύκα. (…) Αστέρας της βραδιάς: ο Αλέξης Τσίπρας. Οι κομπάρσοι: γνωστοί πολιτικοί από όλη την Ευρώπη». Ωστόσο, μετά την πύρινη τραγωδία στην ανατολική Αττική ο έλληνας πρωθυπουργός «ματαίωσε τη σχεδιαζόμενη φιέστα», σχολιάζει η εφημερίδα.

Το άρθρο επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι «η έξοδος από τα προγράμματα βοήθειας (…) επρόκειτο να ανοίξει τον δρόμο για την επανεκλογή του 44χρονου (Τσίπρα) την επόμενη χρονιά. (…) Του χρόνου ο Τσίπρας θα πρέπει να τεθεί στην κρίση των ψηφοφόρων. Όμως για το 2019 σχεδιάζονται νέες περικοπές συντάξεων, ενώ το 2020 ακολουθούν αυξήσεις φόρων. Αυτά επιδεινώνουν την ατμόσφαιρα.


Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται κατά περίπου 13 ποσοστιαίες μονάδες της ΝΔ. Και ο Τσίπρας προσωπικά παίρνει κακή βαθμολογία: 67% εκφράζουν αρνητική γνώμη για τον πρωθυπουργό», αναφέρει ο γερμανός αρθρογράφος.

«Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από τις κεφαλαιαγορές»

Η γερμανική εφημερίδα δεν σταματάει την ανάλυσή της εκεί. «Η Ελλάδα απέχει ακόμη πολύ από το να επιστρέψει τις κεφαλαιαγορές», εκτιμά τονίζοντας ότι παρά το εξαιρετικά σκληρό πρόγραμμα λιτότητας που κλήθηκε να υλοποιήσει η χώρα, «οι μεταρρυθμίσεις δεν επιτρέπεται να ατονήσουν μετά την τελευταία δανειακή δόση από την ΕΕ».

Παράλληλα, ο γερμανός αρθρογράφος αμφισβητεί το αφήγημα του Επιτρόπου Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής Πιερ Μοσκοβισί περί «επιστροφής στην ομαλότητα» και σχολιάζει: «Ακόμη κι αν ο έλληνας ασθενής πήρε εξιτήριο από την εντατική μετά από 8,5 χρόνια, η χώρα έχει ακόμη μπροστά της μια μακρά περίοδο αποκατάστασης μέχρις ότου μπορέσει να ξανασταθεί με σιγουριά στα δικά της πόδια».

Ο αρθρογράφος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη για υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ως «κλειδί» για διαρκή ανάπτυξη που θα απελευθερώσει την Ελλάδα από την «παγίδα του χρέους». Σύμφωνα με την Handelsblatt, «ακόμη πιο σημαντικό είναι η Ελλάδα να προσπαθήσει να κερδίσει εμπιστοσύνη παραμένοντας σε τροχιά μεταρρυθμίσεων μετά το τέλος του προγράμματος. Όμως δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει το αντίθετο».

Ο αρθρογράφος εγκαλεί τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις περί λήψης μέτρων στα οποία ο ίδιος δεν πιστεύει, αλλά αναγκάζεται να εφαρμόσει υπό την πίεση των δανειστών, σχολιάζοντας ότι «αυτά είναι λανθασμένα μηνύματα». Όπως τονίζει, ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να περιμένει «πολιτικές εκπτώσεις στις αγορές. Αυτές δεν δείχνουν έλεος».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]