Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ταγίπ είναι ο “βασιλιάς” των αναξιόπιστων


Από την Αμερική στη Μόσχα και τώρα στη Μέρκελ

Του Γιώργου Σκαφιδά

Ήταν μια φορά και έναν καιρό, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ένας ηγέτης που αποκαλούσε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ «φίλο». Και όχι απλά φίλο αλλά και «αγαπημένο αδελφό». Οι δύο τους είχαν κάνει, μάλιστα, μαζί ακόμη και καλοκαιρινές διακοπές, όχι μία αλλά περισσότερες φορές, μετά συζύγων και λοιπών στενών συγγενών.

Ο ίδιος ηγέτης είχε επιχειρήσει άλλοτε να κάνει ειρήνη και με τους Κούρδους, καθώς και να προσελκύσει επενδύσεις από τις ΗΠΑ. Κάποτε, συνεργαζόταν στενά και με έναν ιεροκήρυκα ονόματι Φετουλάχ Γκιουλέν.

Και όταν ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη στην προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2016, ο συγκεκριμένος ηγέτης πανηγύρισε σαν να ήταν δική του η νίκη. Έσπευσε να πάρει πρώτος τηλέφωνο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για να συγχαρεί τον νικητή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, προσμένοντας μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις.

Δώδεκα μήνες νωρίτερα, το Νοέμβριο του 2015, ο ίδιος ηγέτης είχε καταρρίψει ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος στη Συρία προκαλώντας τότε την οργή της Μόσχας, η οποία στην πορεία θα τον «βομβάρδιζε» με κυρώσεις.

Και σχεδόν ενάμιση χρόνο αργότερα, στις αρχές του 2017, ο εν λόγω ηγέτης θα εξαπέλυε δριμείες επιθέσεις ενάντια στους Ευρωπαίους και ειδικότερα στους Γερμανούς, αποκηρύσσοντάς τους ως «σταυροφόρους» και «απογόνους των ναζί».

Εν τω μεταξύ, επί ηγεσίας του, θα είχε το Δεκέμβριο του 2016 δολοφονηθεί και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Τουρκία, πισώπλατα, από Τούρκο αστυνομικό, με υπηρεσιακό όπλο.

Ναι, αυτός ο ηγέτης ονομάζεται Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ήταν πρωθυπουργός της Τουρκίας την περίοδο 2003-2014 και είναι πρόεδρος της χώρας έκτοτε.


Σήμερα, είναι πια στενός φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν αλλά και ορκισμένος εχθρός του Μπασάρ αλ Άσαντ. Σήμερα, είναι εχθρός των Κούρδων αλλά και του Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο κοντράρεται όπως δεν είχε ποτέ του στο παρελθόν κοντραριστεί ούτε καν με τη Χίλαρι Κλίντον.

Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί αύριο, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Ο άνεμος, βλέπετε, αλλάζει ανάλογα με τη συγκυρία.

Για το λόγου το αληθές, τώρα που τα «έσπασε» με τον Τραμπ, ο Τούρκος ηγέτης λέγεται πως ετοιμάζεται να τα ξαναβρεί με τη Γερμανία. «Τουρκία και Ευρώπη πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατέψουν τα οικονομικά τους συμφέροντα», γράφει τώρα η ερντογανική Daily Sabah… Μέχρι την επόμενη μεταστροφή ενός ηγέτη όπως ο Ερντογάν, που είναι πάνω από όλα αναξιόπιστος… έναντι όλων.

Πηγή εφημ. Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]